Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Јас пак мислам дека објаснувањево е прилично narrowed down.Пример елементите кај вавилонците биле море,земја,ветер и небо додека во поисточните како Кина преовладуваат групации како земја,вода,дрво,метал и оган а во средновековието при алхемијата го гледаме тука и етерот,солта,живата и сулфурот.
Paganism is a really big umbrella term, like a blanket statement. Не е можно се да се уклучи. Али сржта горе доле тоа е. Јасно ми е дека повеќето од објаснувањата горе се паралелни со одгранки од Вика, затоа што има други верувања што немаат Пантеони со Богови и Божици. :toe:

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
нека ми објасни некој дали фејзбук е правото место за ширење религија, место каде сите ги покажуваат своите симпатии кон бога, и како тоа одеднаш сите се многу големи верници, па тоа групи фрштат, линкови, статуси, лајкови, боже боже...ццц... неможам да се изначудам...

ако не му е тука место на постов бриши!
тоа е исто како со ....ЕЈ вчера се направив лом,вечер ќе биде лудница,На тој и тој ден ќе ја запознаеш таа личност,кој ти се најдобри(ФБ) другари/ки.................на човековата глупост и нема крај нелиии:)

--- надополнето ---

DBack пастираше дефиниции и описи за паганизам:

Повише од ова не знам што да ти кажам. Самиот ќе видиш дека христијанство, јудаизам и ислам не можат да припаѓаат овде. А ако имаш некоја поента што сакаш да ја покажеш со поставување прашања и наведување на одговори - те молам кажи ја поентата или прашај покохерентно прашање.
...малку е глупо(барем според мене),иако не ги подржувам тие ритуали,(туку каде сите таму и јас,бидејќи во денешно време,во нашето напатено општество,подобро е да им се придружиш(физички) отколку да се објаснуваш),,,,,,што се нарекуваат пагански обичаи???!?!?!?.......

нека ми каже тогаш некој кој е Вистинскиот обичај а кој "паганскиот" во врска со лепчето и паричката т.е. 6 јануари или 14 јануари,бидејќи скоро во секоја православна фамилија се прави тој "ритуал" !!

требало одамна да се раскрсти со овие работи,сега се повеќе и повеќе ќе има тези,спротиставувања и објаснувања за тоа што е ВИСТИНСКА христијанско/православна вредност а што паганска!!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ќе сакаш ли да објаснеш поубаво со сакаш да кажеш???????????:toe:
Па тоа значи дека ако јас верувам во Бог не значи дека тој стварно постои независно од мојата вера, на пример едни верници поимот Бог го поимаат како троеден, други како еден, трети како пантеистичка сила... а сето тоа кажува дека независно од нивните верувања ако постои само еден бог различен од сите веќе видени замисли за Бог тогаш зошто и самата идеја Бог не е само замисла на луѓето да ги штити од еден друг реално постоечки ентитет а тоа е на пример злото кое се гледа преку страдањето, староста, болестите... и смртта??

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
е сега дали според тебе:во право се МПЦ и поповите да вадат тарифнци цени за крштевки,венчавање,погреби и други христијанско/православни обреди???..............ЗА МЕНЕ ОВА СЕ ПАГАНСКИ обичаи...иако не ги почитувам ни обредите и ритуалите кои ги прават голем број на верници за некои празници
За почеток, не постои објективна историја. Сепак, компаративно (со историите на сите соседни држави - пошто историја може да пише држава - не народ) може да се утврдат барем основните факти. Македонска држава не постоела до 1944. Секако, народ, култура, обичаи, наследство постои. „Фала му на господ“ за тоа :) Држава, слабо. Ќе се прочиташе. Ако имаш нешто, те молам сподели.

Околу цитатов, според мене, како тазе начитан од Заветите два, Црква како институција не можам да сватам зошто воопшто постои. Новиот завет такво нешто не бара. Напротив! Оттука, ритуалите и обичаите кои ги промовираат попчињата во замена за лажна надеж и дежурен кривец за својата неспособност („божја воља - не сум јас крив“), во најмала рака се лага (за да не кажам превара).

Ако веќе постои, и ако го промовира тоа што лаже дека го промовира, Црквата треба да „наплатува“ само донации по лични убедувања на поданиците (со јасна назнака за негаранција на тоа што го промовира.

За таква црква, или за таков тарифник не би мрчел. Напротив, би го поздравил. Но само ако доаѓаат со јасна болдирана назнака во стилот „No promises - No guarantees!“

аха, да, и би побарал, ако е тоа можно, ДА СЕ ВОВЕДЕ ИСПИТ ЗА ВЕРНИКУВАЊЕ!!! па верник да може да биде некој кој навистина ја познава таа вера. Не овака - со лампиони, парички и боени јајца! - да нема забуни - немам ништо против последниве - ги обожавам сите овие пагански обичаи и потполно уживам во дружбата.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
тоа е исто како со ....ЕЈ вчера се направив лом,вечер ќе биде лудница,На тој и тој ден ќе ја запознаеш таа личност,кој ти се најдобри(ФБ) другари/ки.................на човековата глупост и нема крај нелиии:)

--- надополнето ---

...малку е глупо(барем според мене),иако не ги подржувам тие ритуали,(туку каде сите таму и јас,бидејќи во денешно време,во нашето напатено општество,подобро е да им се придружиш(физички) отколку да се објаснуваш),,,,,,што се нарекуваат пагански обичаи???!?!?!?.......

нека ми каже тогаш некој кој е Вистинскиот обичај а кој "паганскиот" во врска со лепчето и паричката т.е. 6 јануари или 14 јануари,бидејќи скоро во секоја православна фамилија се прави тој "ритуал" !!

требало одамна да се раскрсти со овие работи,сега се повеќе и повеќе ќе има тези,спротиставувања и објаснувања за тоа што е ВИСТИНСКА христијанско/православна вредност а што паганска!!
Јас лично не гледам ништо лошо со нашите обичаи - Бадник (6ти Јануари), Божиќ (Winter Solstice, in December), Велигден (Spring Equinox), Водици, Задушница и сл.....тоа е наш отисок, blueprint на нашиот народ и според мене треба да се задржат - иако се пагански. Зошто да се раскрсти со тие ствари? Ја би пре христијанството никад да не стигнало на наши простори - but thats just me :toe:

А за вистинската христијанска вредност си пишува во Библијата, нели?

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
DBack,Short 1.........што значи се се сведува на друштво,веселба и прослава:)......можеби тоа се непишаните норми за луѓето да живеаат во мир,благосостојба и спокој:toe:

како и да е, да уживавме во секој празник,бидејќи САМО ТОГАШ целиот народ е расположен,нели :smir:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
DBack,Short 1.........што значи се се сведува на друштво,веселба и прослава:)......можеби тоа се непишаните норми за луѓето да живеаат во мир,благосостојба и спокој:toe:

како и да е, да уживавме во секој празник,бидејќи САМО ТОГАШ целиот народ е расположен,нели :smir:
Во потполност се сложувам! Тоа што не' прави луѓе кои на улица или во светот се препознаваме и сакаме малку повеќе отколку су странецот се токму нашите споделени обичаи и ритуали - дел од нив локални, дел пагански, дел христијански, а богами и голем дел амерички во задње време.

Среќни празници!

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Problemot kaj onie koi ne veruvaat e toj sto najcesto se pederi ili lezbejki ili narkomani ili kockari ili pak najlosoto " SE MISLAT DEKA SE MNOGU PAMETI " a se glupi kako konji ustvari koi milat ako znaat matematika i informatika se najpametnite na cel svet , a glupi se ko AMEBI , neka zapametat AMEBI !!

Член од
14 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
17
Problemot kaj onie koi ne veruvaat e toj sto najcesto se pederi ili lezbejki ili narkomani ili kockari ili pak najlosoto " SE MISLAT DEKA SE MNOGU PAMETI " a se glupi kako konji ustvari koi milat ako znaat matematika i informatika se najpametnite na cel svet , a glupi se ko AMEBI , neka zapametat AMEBI !!
Искрено, те жалам! :nesvest:

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Се мислев дали да те цитирам, ама не можев да издржам а да не ти кажам... :pos::pos::pos: ме изнасмеја човеку, фала. :wink:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Чекај сеа, си го купи компјутерот или ти го подарија?

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Имаш зеленко од мене оти си за жалење... а не знаев што да ти подарам за да те утешам :smir:

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Штотуку призна дека од математика и информатика појма си немаш,или така ми се чини?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
Што ли на жуљ ти згазнале амебите бре Спасо :) што ти се тие виновни.

Ако верваш во Господ ќе прифатиш дека тој ги створил и амебите и наркоманите и хомосексуалците па ќе мора да му се лутиш Нему. Која Му е целта, не ми е познато.
Ако не веруваш, ќе го прифатиш тоа како дар на природата и развојот за разноликоста па ќе и се лутиш нејзе (а не на математиката или друга наука -таја ги црпи ресурсите од природата, а не е никако обратно). Која и е целта за разноликоста, појма немам, да ги прашаме математичарите :)

Kajgana Shop

На врв Bottom