Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Не гледам реална допирна точка меѓу инстинктивното однесување кај животните со нашето (еве, да го наречеме планирано, разумно, мозок) со постоењето на семоќната силуета во небото, Дедо Мраз, Вештерките и се остало од сказни-збирката, 1001 приказна за предспиење.

Но нема стабилни докази да се докаже тоа постоење или непостоење, затоа бираме хипокризија и сме агностици.
Wohoo.
Koj spomena instiktivno odnesuvanje? Instinktot ne e isto so razumot.

Pa bi rekol deka agnostici e najlesno resenie,polesno duri i od vernici, zasto tie imaat sto da branat a vie nemate LOL

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.646
Поени од реакции
34.067
Koj spomena instiktivno odnesuvanje? Instinktot ne e isto so razumot.
Вие изгледавте како да сте испуштиле лекцијата во 5тто по биологија и сакавте да доловите разликата меѓу нас и животните. Јас само потенцирав дека идиотско е да се бара кај нив разум. Ние користиме разум и свест, тие се однесуваат инстинктивно.

Седи, 5.

Pa bi rekol deka agnostici e najlesno resenie,polesno duri i od vernici, zasto tie imaat sto da branat a vie nemate LOL
:pos:

Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
Epa vaka sega. Zatoa napisav pecatna greska prvo. Vidi go dobro tvojot post pa ke vidis deka prvo spomna razum pa potoa mozok i zatoa te prasav povtorno. I pak ke kazam, procitaj na net, ke vidis deka ima objasnuvanje za se, pa duri i razumot sto e. me mrzi da preveduvam od angliski, no ako sakas ke ti postiram nekoe objasnuvanje za razumot, ne e problem :D mozi da me udostois so odgovor, zasto veke e docna a utre imam obrski i treba da se spie xD

Да , сум направил печатна грешка , мислев на разум а сум напишал мозок .
Но.... сеуште немам твој конкретен одговор , и како што рече , доцна е , ќе продолжиме утре ако сме здрави и живи .

Патем , еве ти еден линк проислеги го внимателно што кажува науката за Куранот .

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Не те обојувам јас , сам се обојуваш , а ниту имам право да те наречам идиот , затоа што исламот не ме учи на таков начин на комуникација и омаловажување , туку спротивното .

А твоите комплекси се твој личен проблем .
Postov nema vrska so citatov tvoj, ama da obelezam deka za tebe se odnesuva xD
Pred da odam, me interesira uste nesto. Ke postavam edno obicno prasanje.
Mislam deka islamot se pojavuva vo 7 vek, go propoveda Muhamed (poentata e vo godinite,ako zgresam nesto, ne e namerno). Znaci vo 7 vek se pojavuva Islamot i uci za soodvetniot Bog. Dokolku toj Bog ja sozdal navistina zemjata, i da pretpostavime deka religiskata prikazna za nastanokot na covekot e vistinita, togas sto cekal Bog iljadnici godini za da ja pusti vo tek negovata vistinska religija? Toa e golem period vo koj ziveele mnogu civilizacii, nekoi monoteisti, nekoi politeisti, i sekoj veruval vo svojot Bog/Bogovi.
Znaci Bog ne sozdal, no ostavil prostor za sozdavanje na drugi(lazni) Bogovi, za pokasno sirenjeto i prepoznavanjeto na vistinskata religija da e nevozmozno. Kako toa Bog na negov teren dozvolil lazni religii? Ako Bog e edinstven, a site religii propovedaat za nekoj Bog, togas logicno e da kazeme deka samo edna religija e vistinska, a drugite se lazni.

Вие изгледавте како да сте испуштиле лекцијата во 5тто по биологија и сакавте да доловите разликата меѓу нас и животните. Јас само потенцирав дека идиотско е да се бара кај нив разум. Ние користиме разум и свест, тие се однесуваат инстинктивно.

Седи, 5.

:pos:
So toa ke se slozam, zivotnite koristat instinkt, a lugjeto razum.

P.S klipot ke go gledam utre, sega e mnogu kasno, samo sto ne sum zaspal na tastatura LOL
diskusijava ke ja prodolzime utre se nadevam, a slobodno mozite da debatirate do sabajle ako sakate, jas se vrakam utre :D

Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
Postov nema vrska so citatov tvoj, ama da obelezam deka za tebe se odnesuva xD
Pred da odam, me interesira uste nesto. Ke postavam edno obicno prasanje.
Mislam deka islamot se pojavuva vo 7 vek, go propoveda Muhamed (poentata e vo godinite,ako zgresam nesto, ne e namerno). Znaci vo 7 vek se pojavuva Islamot i uci za soodvetniot Bog. Dokolku toj Bog ja sozdal navistina zemjata, i da pretpostavime deka religiskata prikazna za nastanokot na covekot e vistinita, togas sto cekal Bog iljadnici godini za da ja pusti vo tek negovata vistinska religija? Toa e golem period vo koj ziveele mnogu civilizacii, nekoi monoteisti, nekoi politeisti, i sekoj veruval vo svojot Bog/Bogovi.
Znaci Bog ne sozdal, no ostavil prostor za sozdavanje na drugi(lazni) Bogovi, za pokasno sirenjeto i prepoznavanjeto na vistinskata religija da e nevozmozno. Kako toa Bog na negov teren dozvolil lazni religii? Ako Bog e edinstven, a site religii propovedaat za nekoj Bog, togas logicno e da kazeme deka samo edna religija e vistinska, a drugite se lazni.

So toa ke se slozam, zivotnite koristat instinkt, a lugjeto razum.

P.S klipot ke go gledam utre, sega e mnogu kasno, samo sto ne sum zaspal na tastatura LOL
diskusijava ke ja prodolzime utre se nadevam, a slobodno mozite da debatirate do sabajle ako sakate, jas se vrakam utre :D

Сите пратеници на Бог (Аллах) , предходници на Мухаммед а.с. проповедале една религија , почнувајќи од првиот , Адем а.с , Иса а.с.( Исус) па се до последниот Мухаммед а.с. , и ако земеш Библија да прочиташ ќе видиш дека самиот Исус никаде не се споменува како Бог , туку проповедува верување во Еден и Единствен Бог , а тоа што имале разни верувања , нека не те чуди тоа , имаш дело на видело , живи примери во што ли не веруваат луѓе , и покрај тоа што свесно ја знаат вистинската религија , но уште посвесно го кријат тоа и се плашат да го признаат .

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Сите пратеници на Бог (Аллах) , предходници на Мухаммед а.с. проповедале една религија , почнувајќи од првиот , Адем а.с , Иса а.с.( Исус) па се до последниот Мухаммед а.с. , и ако земеш Библија да прочиташ ќе видиш дека самиот Исус никаде не се споменува како Бог , туку проповедува верување во Еден и Единствен Бог , а тоа што имале разни верувања , нека не те чуди тоа , имаш дело на видело , живи примери во што ли не веруваат луѓе , и покрај тоа што свесно ја знаат вистинската религија , но уште посвесно го кријат тоа и се плашат да го признаат .
Adem propovedal religija? o_O toa ne sum go znael, deka toj bil prorok, zasto vo Biblijata definitivno ne e prorok. No kako i da e, duri i toa da e tocno, togas od kade se pojavila zelbata na lugjeto za obozavanje na drugi Bogovi, koga od samiot pocetok pravata religija bila propovedana? Od kade zelbata lugjeto da obozuvaat ne samo eden tuku povekje bogovi? Sakam da mi kazis od koga postoi Zemjata spored Kuranot. Ima mnogu sprotivnosti koi bi sakal da mi gi objasnis ako mozis. I koja e vistinskata religija spored tebe? Zarem postoi takvo nesto pomegju site ovie denesni religii? Ne bi rekol taka......Ako oznacis edna edinstvena kako vistinska, togas najverojatno ke te okarakteriziraat kako aroganten, stavajki edna nad site drugi, za sto bi bile vo pravo............

е ај сеа..... си видел ти абориџинец во живо?
nie ne, no tie vo avstralija videle, i toa se obicni lugje.
A koj go videl liceto na Bog (ako toj voopsto ima lik) ?

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
нели Бог кажува дека сите граѓани на планетата земја се негови деца... зарем таткото не си ги штити своите деца?

тој самиот ни вградил во свеста да имаме грижа кон најблиските и да помагаме и на непознатите доколку е неопходно.. он самиот не си ги почитува правилата кој ги основал.

со самото негово појавување ќе исчезнат сите неправди и луѓето ќе се чувствуваат заштитено, ако стварно од негде ги прати настаните овде, ќе му светне у глаата :wink:

тогаш луѓето ќе внимаваат на своите последици знаејќи дека the god are watching us all :)

појави се веќе еднаш ако си таму некаде!
ќе бидам добар ај промис :pipi:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3

На ова прашање сам себеси ќе си одговориш кога ќе го одговориш моето прашање упатено до тебе : за изгледот на разумот , знаеш дека постои а не знаеш како изгледа , си го видел ли разумот ??

А за погоре поставените прашања верувај дека сега немам време морам да одам , а подоцна ќе се потрудам да ти одговорам на сите прашања сврзани со исламот .

Поздрав .

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
На ова прашање сам себеси ќе си одговориш кога ќе го одговориш моето прашање упатено до тебе : за изгледот на разумот , знаеш дека постои а не знаеш како изгледа , си го видел ли разумот ??

Поздрав .
Eve nesto nabrzina sto najdov za razumot. Proceni samiot dali razumot moze da se sporeduva so poimot Bog: Разум је способност разборитог (логичког, критичког) мишљења, поимања и расуђивања. [1] Разум такође означава више когнитивне функције људског ума.

Znaci razumot e sposobnost na umot, i normalno deka ne mozi da se vidi.
A Bog e nesto/nekoj koj ne stvoril po negov lik. I zatoa najcesto postavuvano prasanje e zosto Bog ne se pojavil dosega. Ako ima lik, znaci ne e nesto apstraktno, i ne e nevidliv ili ne znam uste sto.

Toa go najdov na wikipedia za razumot. E sega kazi sto mislis za ovaa siroko prifatena definicija. I sekako cekam odgovor na moite prasanja :D
sekako koga ke najdis vreme.....

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
nie ne, no tie vo avstralija videle, i toa se obicni lugje.
ама не си видел Абориџинец, само знајш од муабети на други. И како можиш ти да тврдиш дека посто абориџини?!
А има луѓе кои тврдат дека го виделе ликот на Бог, капираш?

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
ама не си видел Абориџинец, само знајш од муабети на други. И како можиш ти да тврдиш дека посто абориџини?!
Ti ova stvarno go mislis ili me zaebavas? Postoenjeto na nekoe pleme go poistovetuvas so postoenjeto na Bog? LOL Epic fail......

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.949
Поени од реакции
12.557
Креаторот се појавува во форма согласно сликата што си ја креирал во свеста за тоа како тој би изгледал...да речеме во Индија, на просечен индиец доколку би имал мистично искуство, Креаторот би се појавил во форма соодветна на нивната традиционална претстава, како на пример форма со човечки лик и со неколку раце, која седи на лотос итн, итн...тоа важи и за сите култури ширум светот, и појавата помалку или повеќе се разликува од човек до човек, пример еден ист предмет сите ние го посматраме на уникатен и различен начин и доколку некој не праша да го опишеме, секој опис ќе биде различен од претходниот, можеби сличен но никако ист.

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Ај ставете анкета, да видиме колку се верници, колку атеисти.
Јас сум верник

Kajgana Shop

На врв Bottom