Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Од такви си патимеВиди го бе, се гледа дека навива за Ливерпул, мисли дека знае за историја повеќе од сите.
Не знаиш дека јас у слободно време сум историчар-аматер.![]()

Колку што памтам, не кажаа у серијава што се деси со замокот Риверран, кој го држи, дали Талис сеуште, или е завземен од лојалистите (Freys, Lannisters...). Блекфиш кидна од свадбата на време, а Едмур е заробеник.Тој стариот го држи тој дел ?! Па зашто ич ништо не се збори за тоа, нити има некои дешавки а како раскрсница е.
Риверлендс, односно местото каде претходно владееа Тули е во владеење на Валдер Фреј од Твинс, кој исто како и Болтон, беше награден за нивната „успешна мисија“ во завршувње на војната, едниот со Северот, а другиот со Риверлендс.
Но мое лично мислење е дека ни едниот ни другиот сеуште немаат фактичка власт над целата територија која номинално им припаѓа со оглед на тоа што голем дел од тие лодровите (феудалците) не ги признаваат за легитимни владетели.
Па може да се каже дека е исто, само што не станува него од лежечка положба му мава бокс, што му ја здробува фацата, а после му ја смачкува. Нормално, прво успева да го зграби.[DOUBLEPOST=1401800171][/DOUBLEPOST]sea koa ja gledam pak borbava nekako mi e nerealno da stane planinata posle takov ubod u stomak i bez tetiva i odma posle da si legne .
odkaj tolku sila u nego?
kako e vo knigite opisan krajot na borbava? isto li?
Кај има во серијата дека Господарот на Харенхол ќе биде новиот Лорд Заштитник на Речните Земји?Грешиш.
Чувар на Поречието е господарот на Харенхол т.е. Петир Белиш ака Малопрсте.
Па може да се каже дека е исто, само што не станува него од лежечка положба му мава бокс, што му ја здробува фацата, а после му ја смачкува. Нормално, прво успева да го зграби.
Грешиш.
Чувар на Поречието е господарот на Харенхол т.е. Петир Белиш ака Малопрсте.
Волтер Фреј го доби во владение Риверрон, замокот на Тули, ама не се господари на Поречието, туку една од големите фамилии кои се под владение на Петир Малопрсте.
Дорн не е воено моќен, ама е непристапен терен, тежок за освојување. Никој не успеал во тоа и жртвите би биле огромни, затоа не сакаат војна со Дорн. Инаку, ниту се богати, ниту се силни нешто посебно.Вака сеа, ако добро сфаќам...
Јужниот дел го држат Мартел, од кај што дојде Оберин. Овие се у затегнати односи со Ланистерици, али поседуваат прилично голема моќ.
Ланистерци го држат западниот дел, Westerlands, али пошто и кралот е под нивно влијание, фактички они ги контролираат и источните делови кои се формално под власт на Томен, односно Stormlands и Crownlands.
Е сеа, тоа што им овозможува на Ланистерци така лесно да ги контролираат овие делови, е сојзуот со Тајрел фамилијата чија област е измеѓу, па затоа пробуваат толку цврсто да се држат до нив.
Iron Islands делуваат многу небитно у споредба со све друго, иако знам дека газдата таму у lore-от е прилично битен.
Северот го држи моментално Болтон, а јужно од нив се Тули и Арин. За Арин укапирав досеа, али не ми е јасно со Тули фамилијата што се дешава моментално, кој владее таму, под чија контрола е тоа?
И дали пропуштам уште нешто битно у Westeros?
П.с: Утре полагам Стар Век 2, а ја со ова се фатив![]()
да, само во книгите лета и главата на рандом коњушар од што мафтаат со копјата и мечовите, крвови насекаде имаш. Од сеир се претвара во она што видовме дека се претвори.sea koa ja gledam pak borbava nekako mi e nerealno da stane planinata posle takov ubod u stomak i bez tetiva i odma posle da si legne .
odkaj tolku sila u nego?
kako e vo knigite opisan krajot na borbava? isto li?
Забораваш дека прво го набодува на остатокот од копјето забиено во него.
Нека ме подсети @Srcee во која книга и во која глава беше, па ќе ви го најдам во .пдф формат.