Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Види го бе, се гледа дека навива за Ливерпул, мисли дека знае за историја повеќе од сите.

Не знаиш дека јас у слободно време сум историчар-аматер. ;)

Види го бе, се гледа дека навива за Ливерпул, мисли дека знае за историја повеќе од сите.

Не знаиш дека јас у слободно време сум историчар-аматер. ;)
Од такви си патиме :P

sea koa ja gledam pak borbava nekako mi e nerealno da stane planinata posle takov ubod u stomak i bez tetiva i odma posle da si legne .

odkaj tolku sila u nego?

kako e vo knigite opisan krajot na borbava? isto li?

Тој стариот го држи тој дел ?! Па зашто ич ништо не се збори за тоа, нити има некои дешавки а како раскрсница е.
Колку што памтам, не кажаа у серијава што се деси со замокот Риверран, кој го држи, дали Талис сеуште, или е завземен од лојалистите (Freys, Lannisters...). Блекфиш кидна од свадбата на време, а Едмур е заробеник.
Во десета епизода лани, кажаа дека им е даден на Фреис, но дали е завземен, не знаеме.

Риверлендс, односно местото каде претходно владееа Тули е во владеење на Валдер Фреј од Твинс, кој исто како и Болтон, беше награден за нивната „успешна мисија“ во завршувње на војната, едниот со Северот, а другиот со Риверлендс.

Но мое лично мислење е дека ни едниот ни другиот сеуште немаат фактичка власт над целата територија која номинално им припаѓа со оглед на тоа што голем дел од тие лодровите (феудалците) не ги признаваат за легитимни владетели.

Грешиш.
Чувар на Поречието е господарот на Харенхол т.е. Петир Белиш ака Малопрсте.
Волтер Фреј го доби во владение Риверрон, замокот на Тули, ама не се господари на Поречието, туку една од големите фамилии кои се под владение на Петир Малопрсте.

sea koa ja gledam pak borbava nekako mi e nerealno da stane planinata posle takov ubod u stomak i bez tetiva i odma posle da si legne .

odkaj tolku sila u nego?

Па може да се каже дека е исто, само што не станува него од лежечка положба му мава бокс, што му ја здробува фацата, а после му ја смачкува. Нормално, прво успева да го зграби.[DOUBLEPOST=1401800171][/DOUBLEPOST]
Грешиш.
Кај има во серијата дека Господарот на Харенхол ќе биде новиот Лорд Заштитник на Речните Земји?

Па може да се каже дека е исто, само што не станува него од лежечка положба му мава бокс, што му ја здробува фацата, а после му ја смачкува. Нормално, прво успева да го зграби.

taka e porealno. da ne stane a damu ja zdrobi facata zemajki go vrz sebe legnat posle boksot.

stanuvanjevo e nerealno.

baska posle takov ubod izgubena krv da ima uste sila za takov potez...

ne e vazno. otide uste eden odlicen lik.

Грешиш.
Волтер Фреј го доби во владение Риверрон, замокот на Тули, ама не се господари на Поречието, туку една од големите фамилии кои се под владение на Петир Малопрсте.

Така ли беше, не се сеќавам добро, како и да е, таму мометнално нема цврста власт од никој.

Забораваш дека прво го набодува на остатокот од копјето забиено во него. :)

Нека ме подсети @Srcee во која книга и во која глава беше, па ќе ви го најдам во .пдф формат.

Вака сеа, ако добро сфаќам...

Јужниот дел го држат Мартел, од кај што дојде Оберин. Овие се у затегнати односи со Ланистерици, али поседуваат прилично голема моќ.

Ланистерци го држат западниот дел, Westerlands, али пошто и кралот е под нивно влијание, фактички они ги контролираат и источните делови кои се формално под власт на Томен, односно Stormlands и Crownlands.

Е сеа, тоа што им овозможува на Ланистерци така лесно да ги контролираат овие делови, е сојзуот со Тајрел фамилијата чија област е измеѓу, па затоа пробуваат толку цврсто да се држат до нив.

Iron Islands делуваат многу небитно у споредба со све друго, иако знам дека газдата таму у lore-от е прилично битен.

Северот го држи моментално Болтон, а јужно од нив се Тули и Арин. За Арин укапирав досеа, али не ми е јасно со Тули фамилијата што се дешава моментално, кој владее таму, под чија контрола е тоа?

И дали пропуштам уште нешто битно у Westeros?

П.с: Утре полагам Стар Век 2, а ја со ова се фатив :D
Дорн не е воено моќен, ама е непристапен терен, тежок за освојување. Никој не успеал во тоа и жртвите би биле огромни, затоа не сакаат војна со Дорн. Инаку, ниту се богати, ниту се силни нешто посебно.

Стормслендс се на Томен, ама има лордови што го поддржуваат Станис. Таму ситуацијата не е најјасна. Тирел моментално се и најмоќни и најбогати.

Северот го држи Болтон, ама уште не знае дали ќе може да ги смири останатите вазални куќи и дали ќе го прифатат за нов владетел.

Риверлендс се најкомплицирани. Таму ги има Фреј со два битни града, има Ланистер во Дари и го има Питер Бејлиш во најголемиот замок. Формално Lord Paramount на Тридент (а со тоа и на Риверлендс) е Питер Бејлиш. Џофри му ја даде таа титула, ама тој уште нема стигнато до Харенхал за да ја превземе власта.

Не можам да и се донагледам на последната сцена, ја отепав од повторување минус финишот кој сега го рипам. Која елеганција на Оберин, какво маневрирање и доминирање, каков дијалог и како му се менува бојата на глас од минута во минута. Страшно нешто, ќе фали ептен иако кратко беше „на сцена“.

odkaj tolku sila u nego?

да, само во книгите лета и главата на рандом коњушар од што мафтаат со копјата и мечовите, крвови насекаде имаш. Од сеир се претвара во она што видовме дека се претвори.

Е у овој случај би било добро да се направи компарација на борбата во филмот со таа у книгите, освен ако нема никаков спојлер се разбира. Добра идеја е у .pdf да се пушти тука, само у спојлер за да не нејќе некој.

Забораваш дека прво го набодува на остатокот од копјето забиено во него. :)

Нека ме подсети @Srcee во која книга и во која глава беше, па ќе ви го најдам во .пдф формат.

A Storm of Swords, Chapter 70, раскажано од гледна точка на Тирион.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom