Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А знам и трето дека таквото “смирение“ не го решава проблемот.
Со Бога, нема никакви проблеми.[DOUBLEPOST=1400248221][/DOUBLEPOST]
Аха ок.

За мене ова значи дека доколку двајцата од примерот би биле судени само по тоа дело, пресудата секако ќе биде дека е поприфатлив бушманот.

Односно конкретниот пример, секако е плус за бушманот и секако минус за атеистот, пред Судот Христов, но не значи дека тоа ќе биде конечна одлука, бидејќи Христос ќе ги суди и останатите дела.

Отприлика вака ли е?
Да: се „чита„ целиот човеков живот, од раѓање па до смрт, а не само „ова„ или „она„ во текот од нечие живеење., по вера и по дела.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да, ја‘ сум субјект и ги гледам нештата субјективно.
Toчно.
Ај кажи ми што е тоа „смирение„
Темава е прашања за христијанството.
Тоа значи дека не се во прашање никакви верници, освен верници „на папир„, со изјаснување на попис.
Браво, значи и ти си никаков? Од кај знаеш што ти би направил во таква ситуација?
Кажи ми што е различно, ама сериозно без сеир, што е различно пресадување на бубрег да речеме, и ин-витро. Нели е и тоа и тоа спротивно на божја “промисла“?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Темава е прашања за христијанството.
Значи дека на точна тема прашувам, а тоа е: што е тоа „смирение„?...[DOUBLEPOST=1400248512][/DOUBLEPOST]
Браво, значи и ти си никаков? Од кај знаеш што ти би направил во таква ситуација?
Не знам што „би направил„, затоа што тоа тековно веќе го правам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да: се „чита„ целиот човеков живот, од раѓање па до смрт, а не само „ова„ или „она„ во текот од нечие живеење., по вера и по дела.
Ок тогаш.

Немам што повеќе да додадам по ова прашање:P

Знаачи можеме да кажеме дека никој не знае како ќе пресуди Христос, и најарно е да ги пратиме ставовите на православната Црква за доближување до Бога , како би имале што помалку минуси на судниот ден.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Значи дека на точна тема прашувам, а тоа е: што е тоа „смирение„?...
Грешка си, смирение е шамански термин, ќе прашаш на за шаманите. :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ок тогаш.

Немам што повеќе да додадам по ова прашање:P

Знаачи можеме да кажеме дека никој не знае како ќе пресуди Христос, и најарно е да ги пратиме ставовите на православната Црква за доближување до Бога , како би имале што помалку минуси на судниот ден.
...(y)...

Црквата сеуште не ми потпишала и печатирала тапија, со која ќе се пофалам дека сум спасен. Само Христос, како праведен Судија, го носи конечниот Суд за секој поединец.

А до тогаш...вера, надеж, љубов, дела, смирение.[DOUBLEPOST=1400248782][/DOUBLEPOST]
Грешка си, смирение е шамански термин, ќе прашаш на за шаманите. :D
Признавам, згрешив...:pos:

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
@MIKI1 мислаm дека си доловив што е ставот на Црквата по овие прашања, а воедно и твојот.

Делот каде зборуваш за економијата и нејзиниот непожелен ефект врз човештвото, ќе го оставам за на крај, бидејќи има многу нејаснотии во така кажаниот црковен став, барем за мене нејасни.

Мене повеќе ме интересираат други две работи од дискусијава.

Првата е онаа со подобриот третман на незнабожец со здрава совест, отколку неверник (атеист). И втората е околу генетскиот инжинеринг и неговите добри/лоши дејства кон човештвото.

Прво околу прифатливоста на незнабожецот и неверникот.

Да се обидеме да дадеме дефиницја за двата поима, или сликовито ги објасниме, да бидат прифатливи за сите, за да може да тече дискусија.

1. Незнабожец е човек кој не слушнал за словото Божје, и поседува здрава совест.

2. Атеист - човек кој живее во верско опкружување, безумно тврди дека не постои Бог, и сите докази што ги поседува по тоа прашање се неточни.

Дали може вака да ги дефинираме двата поима, кои се сервирани од Црквата.

Ако можеме, тогаш да подобјасниме и некои описи од самата дефиницја. Ако не, ќе те замолам да ги корегираш, како би можеле понатаму да дискутираме врз основа на ова.
Зошто не можам да ти пратам порака

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На поставено прашање, природно е да очекувм одговор, а не друго прашање.
Пак заборави на која тема си.
Глупиот нема да разбере дека му му зборуваш за „објективна„ категорија, оти глупиот е субјект и субјективно ќе реагира, т.е. нема да разбере дека 2+2=4.
Патем, субјектот не може да биде објективен, оти ако може, ќе стане објект и нема да остане субјект.
Ова од лично искуство?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Се „изгубивте “ во објективноста.
Намерно атеистиве ве тераат во тие води.
Нема врска ова со религија ниту пак со Христијанство.
Со глупости сакаат да докажат дека атеизмот е глупост.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ова од лично искуство?
Нешто си ми љут?
Речиси да нема Твој коментар кон мој пост, во кој нешто не ми контрираш...
За чиј инает зборуваше пред некој ден, за мојот, за својот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@MIKI1

- Вештачкото оплодување е спротивно на Божјата волја.

- Божјата волја е добивање потомство по природен пат.

- Добивање потомство по природен пат е кога после X сексуални односи (каде X>=1) меѓу машка и женска единка, се формира зигот, кој потоа станува плод.

Ако немаш ништо против, горниве мои заклучоци во однос на ова прашање и ставот на црквата тогаш прво би прашал -

Во кој момент Светиот Дух му ја доделува душата на потомокот? Кога е зигот? Кога е фетус? Кога ќе излезе од утробата?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306

Абре Доналтчо, на моменти ќе се забравеш и ќе почнеш со атеистички прашања.

И самиот велиш дека е глупаво кога атеистите ќе извадат една реченица од Библијата и ќе верглаат околу неа без да ја разберат суштината.

Не ја прави истата грешка.

Сто пати сум ти кажал дека душата човек требе да ја „заслужи“, најголем дел од вас мислите дека душата е право за секој кој што ќе се роди.
Се додека не ја „заслужи“, нема да има ЕДНА душа, ќе има 1 000 000 ситни души.
Ова е одговор на твоето прашање, со првиот атом почнува да се ствара и душата.
Прашањето околу душата е друго:
Кој е начинот да се дојде до ЕДНА душа, бидејки ако останеш со 1 000 000 ситни душички, нема да одиш ни во рајот ни во пеколот, пепел ќе се створиш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1

- Вештачкото оплодување е спротивно на Божјата волја.

- Божјата волја е добивање потомство по природен пат.

- Добивање потомство по природен пат е кога после X сексуални односи (каде X>=1) меѓу машка и женска единка, се формира зигот, кој потоа станува плод.

Ако немаш ништо против, горниве мои заклучоци во однос на ова прашање и ставот на црквата тогаш прво би прашал -

Во кој момент Светиот Дух му ја доделува душата на потомокот? Кога е зигот? Кога е фетус? Кога ќе излезе од утробата?
- Точно.
- Точно.
- Делумно точно.

Кон болтуваното:
Бог (Духот Свет) доделува душа, истовремено кога родителите ќе му доделат тело на идниот човек, а тоа е моментот на зачнувањето, познат како „зигот„, спој од машка и женска полова келија.
Со тоа зачнување, генотипски е оформен целосен човек, небитно што неговото оформување и живот се процес, кој допрва ќе претстои.

Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
- Точно.
- Точно.
- Делумно точно.

Кон болтуваното:
Бог (Духот Свет) доделува душа, истовремено кога родителите ќе му доделат тело на идниот човек, а тоа е моментот на зачнувањето, познат како „зигот„, спој од машка и женска полова келија.
Со тоа зачнување, генотипски е оформен целосен е човек, небитно што неговото оформување и живот се процес, кој допрва ќе претстои.
Православната црква ако не се лажам нема сеуште официјален став во однос на ин витрото. Имам неофициални ставови дека не е против ин витрото, а против селективните аборти кои следат после трансверот. Јас сум подржувач на оваа теза.
Целосно противење кон ин витрото е како да се противиш кон било какво лекување.
Душата и телото настануваат во ист миг(y).

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Православната црква ако не се лажам нема сеуште официјален став во однос на ин витрото. Имам неофициални ставови дека не е против ин витрото, а против селективните аборти кои следат после трансверот. Јас сум подржувач на оваа теза.
Целосно противење кон ин витрото е како да се противиш кон било какво лекување.
Душата и телото настануваат во ист миг(y).
- Се повикувам на ставови од денешни поедини црковни авторитети, кои детаљно образложуваат зашто се „против„ таквиот начин на зачнување. Слично мислење изразија и нашите владики. Можеби православната Црква и да нема став, но затоа имаат став нејзини членови.
- Душата и телото (човекови) настануваат аналогно на начинот на кој Творецот го створи првиот човек: едновремено се створени и телото и душата (Адамови).

Kajgana Shop

На врв Bottom