Куманово, кумановци, кумановки

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Кој не осетија, може да прочита на фб :D

H

HoT IcE

Гостин
Еј све дилери на големо ни пофаќава по овој Куманово, опасно мафијашко гратче да смо ти биле. Сга конкуренција на Бајруша.:D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.262
Поени од реакции
84.360
Оваа фамилија земала отштета од државата за 2001-ва, од ЕДЕН милион евра.
Тоа не се праи така, ако немаш некој у ДУИ.
Изглеа прекинале со исплата на рекет, се возгордеале.

CUCULIGA

Баксуз
Член од
12 август 2012
Мислења
84
Поени од реакции
53
Браво за Куманово, много ми фали :)

Член од
18 септември 2011
Мислења
5.444
Поени од реакции
5.570
Да ти ебу полицајци ретадрирани, брзам онј дн не пројде на пешачки и зауставља ме даде ми покану да иду да гледам тј филм у полициску станицу.Среќа не изеде казну од 35 евра,срамота беше да гледам тој ај за мене нема везе ама на стари људи над 75 године давале тија,кретени од људи.

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Да ти ебу полицајци ретадрирани, брзам онј дн не пројде на пешачки и зауставља ме даде ми покану да иду да гледам тј филм у полициску станицу.Среќа не изеде казну од 35 евра,срамота беше да гледам тој ај за мене нема везе ама на стари људи над 75 године давале тија,кретени од људи.
Исто и татка ми и чичу ми пред некој д'н. Значи ја добро да си се пазу.
А интересно беше филмче? :D

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Убаво кажано !

http://www.kumanovonews.com/intervju/avtobuskata-i-zeleznickata-stanica-mora-da-se-renoviraat

Значи од мое искуство до с’га што сам прошетаја по Македонију можу да кажу с’с сигурност дека Куманово е ед’н од најсељачки, најпримитиван, најнекултуран град у Македонију, а да не збору општо за други градови ван Македонију. Толку е прљаво, толко е загадено, толко е неурбанизирано, толко дивоградбе на свако ќоше нигде несам видеја. Граѓанску и еколошку колективну свест имамо НУЛА! Народ е генерално прост, необразован, неедуциран, мрзешлив, без идеју, без стратегију, анемичан и јоште живи у време на прву југословенску реформу.

Значи млади генерацие у Куманово они да га повлечев град напред с’с свои идеје, планови, образовање, знање они га уништуев. Еве с’га веќина од млади генерацие студирав, завршуев магистерски, докторати, шетав, размене на студенти, но куде е градска култура куде њима? Сви учив механички и комунистички “учи за да се запослиш и легаш цел живот“, а општа и градска култура е нула. Сви завршуев факултети, а толко су плитки, неначитани, слаб речник, неинформирани. На младину цел свет ги се врти около кафе, дневну шему, фејсбук и толко. Ништо повише.

Прошета д’нска на кеј. Људи, па тој е хорор! Скршени клупе, гомна од кучиња по траву, сунчоглед на сви стране, . Ало, што им сметав клупе, па да ги скршив или уништив? Кои дивјаци смо. Млади мајке, стари бабе, а најтрагично млади генерацие шетав, одив и фрљав сунчоглед, смоки по улицу, кеј или било куде. Куде ги е култура? Дали такој фрљав дома у собу, у двор куде живив или не? Туј ни искача тај простоќа. Ја би казнуваја по 5.000 евра за свако зрнце сунчоглед, па нека фрља па по улицу. Да ни направив 15 парка за 3 месеца сви тија паркови ќе ги уништимо с’с нашу некултуру и простоќу. Људи треба да сватив дека не е све у џип, стан или гардеробу, има нешто дубинско и у себе.

Беше на неколко д’на у Германију куде роднине. Куде живив људи, а куде живимо ми. Тамо е’дн куп људи возив велосипеди, имав велосипедски патеке и све остало, а куде нас сви сељачишта с’с џипа у град. Ми несмо милионски град, па да имамо потребу од кола, али т’ј провинцијализам ни искача од душу. Град е пренатрупан с’с кола.

Да не отвору тему дека цел град ни е дивоградба и немамо ни едну населбу или месну заедницу која е направена планиски и урбанизирана. Тесни улице, свак краја од улицу, простоќа, градски архитект изгледа ни умреја, свак гради како му текне, шаренило од бое на нови зграде, никакав уметнички и естетки укус, градив се селски куќе на 5 спрата за да на мајку сви синови живив у едну куќу, а улице с’с типичну градску архитектуру пропадав. Ниедна староградска куќа не се реставрира, реновира, не се заштити с’с закон. Имамо у град можда преко 50 куќе што можев да се заштитив како дел од старо Куманово, али тој никога ваљда од општину не га интересира к’д можев да идев да се тепав по кошарку, да пиев гага софре на наш грб. Сакам си га град, роден сам и живу туја, али искрено мрзу га народ и неможу да гу поднесу његову некултуру. Можда овој не би га пишуваја, али к’д ги виде искршени клупе д’нска на кеј много ме испровоцира.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Убаво кажано !

http://www.kumanovonews.com/intervju/avtobuskata-i-zeleznickata-stanica-mora-da-se-renoviraat

Значи од мое искуство до с’га што сам прошетаја по Македонију можу да кажу с’с сигурност дека Куманово е ед’н од најсељачки, најпримитиван, најнекултуран град у Македонију, а да не збору општо за други градови ван Македонију. Толку е прљаво, толко е загадено, толко е неурбанизирано, толко дивоградбе на свако ќоше нигде несам видеја. Граѓанску и еколошку колективну свест имамо НУЛА! Народ е генерално прост, необразован, неедуциран, мрзешлив, без идеју, без стратегију, анемичан и јоште живи у време на прву југословенску реформу.
Народ и живи јоште у прву југословенску реформу.Знаеш ли дека наш плоштад се вика Нова Југославија,човече :icon_lol:
Кој к*рац народ живи овдека мајко мила.

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Народ и живи јоште у прву југословенску реформу.Знаеш ли дека наш плоштад се вика Нова Југославија,човече :icon_lol:
Кој к*рац народ живи овдека мајко мила.
На цел град му е пуна уста како “Скопје 2014 е кич“, а не га гледа Куманово дека личи на Шутка и Топана! Немамо ни едну населбу у град којашто е плански и линиски градена с’с широки улице, паркови, паркинг место и много други работе. Станбени објекти, куќе, дворови су тотално дивоградбе, а да не зборимо за естетику и све тој како изгледа. Цел центар ни е неурбанизиран. Немамо паркови, немамо зеленило, немамо канте, немамо пешачки зоне, велосипедски патеке и много други работе. Алчан, злобан, подмитлив и прост народ смо. Наш град е одлика на нашу културу и менталитет. Какв народ таква и власт. Затој на Кумановци Циц и компанија су ги идеални, затој што прост народ га купуеш с’с прости работе. Немамо ни ед’н инфраструктуран проект последњи 8 године. Куде су паркинзи, катни гараже, паркови, булевари, семафори, сигнализације? Погледни га центар на што ни личи? Преко главу ми е да ги слушам више људи “ ми Кумановци овој, ми Кумановци оној и колко смо заебани“. Што су заебани к’д дозволисва ед’н куп Косовари да се доселив задњи 30 године.

Д“нска пројде куде библиотеку да разгледам некои книге. Цело двориште на библиотеку с’с пикавци, хартије и свак треќ што ќе пројде пљукне у траву. Која глота народ смо тој е едно чудо. Погледни ни ги јавни институције, пазари, болнице и све остало, па ќе видиш куде живимо.

А, зашто још плоштад ни се вика Нова Југославија тој е друго прашање. Још ги л“же Сдсм ќе гу врату Југославију( Србију) и фабрике у град. Циц и компанија ни едн пут не ги одаде част на жртве од Куманово што погинасва у 2001, а ги имаше преко 5 душе, али затој на споменик на Тито се постављав цвеќиња. Немој ќе ги увреди и изгуби гласачи УЧКЕ и тендери што им дава.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
На цел град му е пуна уста како “Скопје 2014 е кич“, а не га гледа Куманово дека личи на Шутка и Топана! Немамо ни едну населбу у град којашто е плански и линиски градена с’с широки улице, паркови, паркинг место и много други работе. Станбени објекти, куќе, дворови су тотално дивоградбе, а да не зборимо за естетику и све тој како изгледа. Цел центар ни е неурбанизиран. Немамо паркови, немамо зеленило, немамо канте, немамо пешачки зоне, велосипедски патеке и много други работе. Алчан, злобан, подмитлив и прост народ смо. Наш град е одлика на нашу културу и менталитет. Какв народ таква и власт. Затој на Кумановци Циц и компанија су ги идеални, затој што прост народ га купуеш с’с прости работе. Немамо ни ед’н инфраструктуран проект последњи 8 године. Куде су паркинзи, катни гараже, паркови, булевари, семафори, сигнализације? Погледни га центар на што ни личи? Преко главу ми е да ги слушам више људи “ ми Кумановци овој, ми Кумановци оној и колко смо заебани“. Што су заебани к’д дозволисва ед’н куп Косовари да се доселив задњи 30 године.

Д“нска пројде куде библиотеку да разгледам некои книге. Цело двориште на библиотеку с’с пикавци, хартије и свак треќ што ќе пројде пљукне у траву. Која глота народ смо тој е едно чудо. Погледни ни ги јавни институције, пазари, болнице и све остало, па ќе видиш куде живимо.

А, зашто још плоштад ни се вика Нова Југославија тој е друго прашање. Још ги л“же Сдсм ќе гу врату Југославију( Србију) и фабрике у град. Циц и компанија ни едн пут не ги одаде част на жртве од Куманово што погинасва у 2001, а ги имаше преко 5 душе, али затој на споменик на Тито се постављав цвеќиња. Немој ќе ги увреди и изгуби гласачи УЧКЕ и тендери што им дава.
Браво другар,ти си едн од малце Кумановци што гледав на реалан начин.Потпуно се слаѓам сс тебе.

Gandradelic

Banderash
Член од
31 март 2014
Мислења
1.297
Поени од реакции
782
Iako sum od Skopje, Kumanovo e drzhava be! Poseben jazik imate i otkachen mentalitet. Se poshtue maximalno. :)

Член од
19 мај 2012
Мислења
1.550
Поени од реакции
364
Iako sum od Skopje, Kumanovo e drzhava be! Poseben jazik imate i otkachen mentalitet. Se poshtue maximalno. :)
Куманово е пропаднат град сас уништену инфраструктуру и без никакви манифестације. Док имаше Ирак и Авганистан живуркаше с'г како и тој се намалуе има да биде све победно и победно.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom