Потеклото на Албанците

A

anaveno

Гостин
Eве од почеток, Карл Маркс и Фридрих Енгелс кажале ЈАСНО И ГЛАСНО:

" Нивните разбојнички навики (се мисли на Гегите) задолжително ја обврзуваат секоја соседна влада да ги држи во строга воена покорност!"

Во овој контекст би можеле да се цитираат најмалку уште стотина други историчари со светски глас, кои Гегите ги третираат како диво разбојничко племе кое, како што вели францускиот научник Францис Делез:

"со своето присуство и со своите диви и лоши навики, го нарушуваат словено- грчкиот комплекс на Балканот", додавајќи дека "Гегите се туѓи за балканските простори".

....................................................................
цитат:
"Но, не само врз Албанците, и врз останатите народи имаше негативно влијание југословенството..."
......................................................................

????????????????????????????????????????????

A од каде дошле Гегите???????? Aко читаме од Турските архиви, Сулејман II (1687-1691), ги донел Гегите на Балканот!

п.с. Oколу ген(г)ите: влашкиот литерат Сами-беј Фрашери во едно свое дело вели:

" Заради своите непримерни генетски особености, Гегите ги надминуваат другите народи во бескрајни тероризирања над други народи, пљачкосувања, убиства, колежи, палежи и други нешта, кои им биле нужни на Османлиите!"

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
A од каде дошле Гегите???????? Aко читаме од Турските архиви, Сулејман II (1687-1691), ги донел Гегите на Балканот!

п.с. околу ген(г)ите: влашкиот литерат Сами-беј Фрашери во едно свое дело вели:

" Заради своите непримерни генетски особености, Гегите ги надминуваат другите народи во бескрајни тероризирања над други народи, пљачкосувања, убиства, колежи, палежи и други нешта, кои им биле нужни на Османлиите!

Sega i Vlav covekot izleze, ajde majkaaa shibaj. Sam pishuvash, sam citash, sam znaesh, sam veruvash. Taka e skoro so site:)

A

anaveno

Гостин
3а уметникот на кого му се "растуриле стандардните бои": Kако тоа кај албанците нема автохтони зборови за ЕДРО, СИДРО, ВЕСЛО, КАТАРКА? A демек живееле од дедо Ное покрај морето.

Kако со Ѓорги Кастриот така и со Фрашери...благодарејќи и на такви како тебе.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Opraj se dushicke, ne bladaj. Garant ova se dolzi na prekumerna upotreba na droga ili nekoi halucinogeni sredstva.

Imeto SAMI, isto kako NAIM i ABDYL se muslimanski iminja a ovie trojca se braka od ist tatko i ista majka.

Sami Frasheri e eden od najpoznatite Albanski poeti vo 19 vek, kako najmal brat na gorenavedenite, a isto taka negoviot postar brat Naim e najpoznatiot Albanski poet na site vreminja a isto taka i najdobar:)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sami_Frash%C3%ABri

Eve kako za informacija, jas malku da te prosvetlam, tebe dushicke malecka da ne ziveesh vo mrak.

A

anaveno

Гостин
Opraj se dushicke, ne bladaj. Garant ova se dolzi na prekumerna upotreba na droga ili nekoi halucinogeni sredstva...

OVA E V RET(KUM)???

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Aј вака: тие се нарекуват потомци на илирите само за да дадат нешо сјај на својата историја, a всушност се племе од кавкаските предели шо е дошло тука со големата преселба на народите.

Cамо нешо не ми е јасно оти они се викат Албанци (албанија како држава се вика шкиперија) а се вреѓат ако така ги речеш башка оти ги викиат и албанци и арнаути.

п.с. мислам дека ова само ѓиптар (арнаут или албанец, не знам) би можел да објасне.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Темава е за потекло на Албанците. Кој има нешто конкретно да напише нека постува, празни муабети (или навредувања од било која страна) не ни се потребни.

Албанците се навредуваат на зборот албанец (за нив е навредлив) а го прифаќаат зборот Шќиптар. Не е толку страшно да се направи мала корекција во обраќањето.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Sakash sega da kazish deka rodninite na Sami Frasheri se od Kavkazieto? Pa neli beshe Vlav? Ili ne?
Aj razmisli, pa kazimi.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Eве полно објаснување:

Истражувањето е за Власите. Hо...најблиски роднини на АЛБАНЦИТЕ се ГРУЗИЈЦИТЕ од Кавказието.

Kрвта не е вода...?!

http://www.blackwell-synergy.com/doi/pdf/10.1046/j.1529-8817.2003.00080.x?cookieSet=1
Испитувањето што го постуваше е многу интересно по еден друг детал (што нема да го споменам) но нема ама баш никакво тврдење за врската (генетска) помеѓу Албанците и Грузијците, тоа е испитување за Власите и сите други се секундарни.

Генетско испитување треба да се тумачи исклучиво преку заклучокот од авторите, секакво друго тумачење може да не однесе во погрешна насока.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Испитувањето што го постуваше е многу интересно по еден друг детал (што нема да го споменам) но нема ама баш никакво тврдење за врската (генетска) помеѓу Албанците и Грузијците, тоа е испитување за Власите и сите други се секундарни.

Генетско испитување треба да се тумачи исклучиво преку заклучокот од авторите, секакво друго тумачење може да не однесе во погрешна насока.
Koj e toj "maz" ili "istoricar" shto ke izvrshi genetska analiza so DNK i sve taka nataka, a prethodno ke bide siguren deka toa se koski na Makedonec, Ilir ili Grk?

Ako Albancite poteknuvaat od bilo koja tocka vo svetot a ne Balkanot, onda mora da ima ostanato barem nekoe malecko pleme koe bi zboruvalo barem priblizno slicen jazik so Albanskiot.
Inaku gospodata "istoricari" vo ovoj furum kako bi objasnile, koga albancite bi bile transportirani vo Balkanot, egzistencijata na albancite katolici megju albancite muslimani i pravoslavnite sloveni.
Za na kraj, ako voopshto ima mrtov jazik, toa e veke Ilirskiot dijalekt shto go zboruvaa Makedoncite, shto i pogolemi se moznostite Aleksandar Veliki da bil Ilir, pa sledstveno Albanec.

Inace ja zedov knigata na Marin Barleti(Barleci) ja imam doma, i vo nea za zal samo tri pati deckoto ja spomenuva makedonija, kako MakedHonia, kako drzava so ist entitet so Ilirite i Pellazgianite(za koi isto taka se veruva deka tie se prethodnici na Albancite).

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Inace ja zedov knigata na Marin Barleti(Barleci) ja imam doma, i vo nea za zal samo tri pati deckoto ja spomenuva makedonija, kako MakedHonia, kako drzava so ist entitet so Ilirite i Pellazgianite(za koi isto taka se veruva deka tie se prethodnici na Albancite).
A dali bi mozel da mi objasnish na shto go zasnova, mr Barleti, ova tvrdenje?

A

anaveno

Гостин
Koj e toj "maz" ili "istoricar" shto ke izvrshi genetska analiza so DNK i sve taka nataka, a prethodno ke bide siguren deka toa se koski na Makedonec, Ilir ili Grk?

Ako Albancite poteknuvaat od bilo koja tocka vo svetot a ne Balkanot, onda mora da ima ostanato barem nekoe malecko pleme koe bi zboruvalo barem priblizno slicen jazik so Albanski. ...
Kакво е тоа СЕКУНДАРНО ГЕНETCKO испитување?!? Hешто ново во науката?
Kакви коски? Испитувани се денешни ЖИВИ ЛУЃЕ, и може да си правите филмови колку сакате. Kрвта не е вода, ни мастило. A за уметникот кој се разбира од Гегологија - repeat.

Oколу ген(г)ите: влашкиот литерат Сами-беј Фрашери во едно свое дело вели:

" Заради своите непримерни генетски особености, Гегите ги надминуваат другите народи во бескрајни тероризирања над други народи, пљачкосувања, убиства, колежи, палежи и други нешта, кои им биле нужни на Османлиите! "

Kаков ГЕГ би го напишал ова??????

И кај Гегите ли имало однародени, ама во што однародени??

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
какво е тоа СЕКУНДАРНО ГЕН испитување??
нешто ново во науката?
Ова на мене ли се однесува? Требаше да ставиш цитат не вака да погодувам!

Во текстот што го постираше на ниедно единствено место не се спомнуваат Грузинци! Затоа реков дека сите други се секундарни. Грузинците во трудот не се ни секундарни туку воопшто ги нема освен на графиката што ја покажа.

Ако имаш испитивања и линкови што ги поврзуваат Албанците и Грузинците слободно постувај ги но таков заклучок не може да се изведе од трудот што беше претходно спомнат.

Поздрав

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Sami Frasheri ziveel vo juzna Albanija, tie se Toski. Ne znam od kade ti e bash taa informacija, i kolku e avtenticna, no toa shto Makedonskite i opshto kazano Slovenskite "Istoricari" izvitoperuvaat istorija e mnogu jasno i lucidno, so toa shto istoto go tvrdat za Gjerasim Qirijazi koj ziveel vo Bitola. Eden od tvorcite na Albanskata azbuka.
A sepak jas ne sum videl Vlav musliman, ako ima kazete.

Imeto Frasheri vo Albanskiot jazik ima znacenje na drvo so dolgi lisja so bel cut, barem jas kako shto mozam da prevedam, a toa mislam deka e Bagrem.

Prashanje: Koj e toj tolku relevanten izvor na informacii shto e tolku avtenticen za tebe detule.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sami_Frash%C3%ABri

Klikni na linkot, malku no dovolno za informacija. Ima ushte, no za zal ne znaesh albanski da mozesh da procitash neshto od negovite dela.

Kajgana Shop

На врв Bottom