Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Tonchie
  • Време на започнување Време на започнување
Едит, од организаторот ми пратија нов линк на кој се регистрираат странците и успешно пројде регистрацијата.

2 години сум надвор од Македонија и веќе се чувствува :pos:

Ај некој од маживе да каже што прави за да ги заштити брадавиците при трчање? Денеска трчавме со дечкото и кога се соблече што да видиме, крвишта. Совет?

Ај некој од маживе да каже што прави за да ги заштити брадавиците при трчање? Денеска трчавме со дечкото и кога се соблече што да видиме, крвишта. Совет?

Многу сте трчале :D
Нека не користи памучна маица....јас додека сфатам, на полумаратонот лани маме ми се еба, не можев да се бањам 3-4 дена на раат.
Пржи :D

Многу сте трчале :D
Нека не користи памучна маица....јас додека сфатам, на полумаратонот лани маме ми се еба, не можев да се бањам 3-4 дена на раат.
Пржи :D

Кој ќе го слуша како се жали сега :D А и баш ми рече, сега ништо не осеќам ама кога ќе се бањам ќе биде интересно.
Фала ти на советот :)

Кај има вакви да се купат кај нас?

QOPWtov.png

И да не има некој трчано? Да кажи како е.
Овие се спринтерки , ако ги планираш за маратон не се :)

Овие се спринтерки , ако ги планираш за маратон не се :)
Од кај испадна дека овие се спринтерки?
Не се спринтерки, туку „шемаџиски“ патики кои се носат на боса нога и треба да овозможат (демек) најприродно трчачко искуство, кое треба да наликува на тоа со боси нозе.

Ама, многу луѓе се жалат на повреди по носењето на овие и доста брзо ги баталуваат. Исто така, тешки се за одржување и лесно се усмрдуваат.

Не се спринтерки, туку „шемаџиски“ патики кои се носат на боса нога и треба да овозможат (демек) најприродно трчачко искуство, кое треба да наликува на тоа со боси нозе.

Ама, многу луѓе се жалат на повреди по носењето на овие и доста брзо ги баталуваат. Исто така, тешки се за одржување и лесно се усмрдуваат.

тоа се патики наменети за луѓе кои веќе се навикнати да трчаат боси по различна подлога и служат само да ја заштитат ногата од нечистотија и ситни трње. За просечно македонско стапало навикнато на тврд ѓон НЕ СЕ.
служат за вакви луѓе http://www.southafrica.info/about/sport/greats/zola.htm#.U0-3RVWSw4U или луѓе кои се искачуваат и сакаат да ја чувствуваат подогата под нозе.

Немаат добра анатомска подлога и затоа доаѓа до тие повреди .

Јас ги користам за вежбање,добри се затоа што имаат рамна подлога и ми служат за кревање на мртво и за чучњеви.
А за трчање ги пробав не се баш нешто посебно,повеќе ги користам free runs.

Јас ги користам за вежбање,добри се затоа што имаат рамна подлога и ми служат за кревање на мртво и за чучњеви.
А за трчање ги пробав не се баш нешто посебно,повеќе ги користам free runs.
Ако ваква патика користиш за чучњеви тогаш алал да ти е, уште еден од низата катастрофални киксови, но ок, се учи од грешки :)[DOUBLEPOST=1397780383][/DOUBLEPOST]Иначе, пријавувањето за маратон и полумаратон го продолжиле до 23ти Април, претходно до 20ти беше. Да не се заборавите да закасните, претходните години до 31ви беше пријавување.

Нема ништо лошо во правење чучњеви на гола нога.
Пробај ќе осетиш разлика.
Нема полошо нешто од вежбање во патика дизајнирана за трчање.
И ако ги видиш сите патики за дигање тежини се со рамна тараба и имаат подлога.

И ако ги видиш сите патики за дигање тежини се со рамна тараба и имаат подлога.
И се доволно високи (накај кошаркарски) за зглобот да ти го држат стегнат, да не дојде до повреда. Остави го Шварценегер, тој е едини што вежбал босоног.

Времево деновиве сериозно ми ги наруши плановите за тренинг, можев бар плус едно добро трчање да направам да не врнеше 4-5 дена по ред... но тоа е што е, денеска личен рекорд на должина и на 21 км (околу 1:45 и нешто со пејс 5.03 по километар), конечната должина од 25 км истрчана со пејс 5.10. Мислам дека ова ми е моменталниот максимум, последните 4-5 километри беа пеколни. Мањак 2000 калории и листовиве пред експлозија, сега опоравак неколку дена :)

25km.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom