Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Имам проблем со иритација на кожата на главата. Почна овој октомври/ноември,м мислев дека е од шампонот, го променив, малце се смири. Во некои моменти пак се појавуваше ама во помала мера. Сега пак е во полн фазон: продуцирам првут во енормни количини, постојано ме чеша, имам повремено некои болки налик кинење на кожа, црвенило а повремено и ранички.

Ени хелп?

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Имам проблем со иритација на кожата на главата. Почна овој октомври/ноември,м мислев дека е од шампонот, го променив, малце се смири. Во некои моменти пак се појавуваше ама во помала мера. Сега пак е во полн фазон: продуцирам првут во енормни количини, постојано ме чеша, имам повремено некои болки налик кинење на кожа, црвенило а повремено и ранички.

Ени хелп?
Абе бате иритација на кожата е пред се резултат на атмосферските влијанија кои во овој период од годината можат многу да ја оштетат твојата коса.БАШ Е КАРАКТЕРИСТИЧНА ЗА ЕСЕНСКИОТ ПЕРИОД;КОГА ТИ ПОЧНАЛА ТЕБЕ!

Грижата за скалпот е исто толку важна како и грижата за кожата. Изгледот на косата е директно поврзан со состојбата на кожата на главата, така што многу е важно да се користат нежни средства кои нема да ги отстранат природните масти кои се потребни за здрава и сјајна коса.

Мој совет е да пробаш да ја миеш косата ПОРЕТКО , и одбери некој шампон за чувствителен скалп.За да ја задржиш влажноста исплакнија косата со ладна или млака вода- ова уште ќе ја направи твојата коса посјајна.

Иритација можно е да ти е последица и на изложеност на сонце, види за проба зашитувај се со капче некој период , или па неизлегувај во најжешкото

за првутот....Првутот е состојба на скалпот која може да се контролира со различни методи. Има ефикасни шампони и продукти за третирање и спречување на појавата на првут.Првутот е дефиниран како проблем на кожата на главата (скалпот) што се појавува заради прекумерно лупење на мртвото ткиво.

Некои од третманите им помагаат на одредени луѓе, а на некои не

Треба да пробаш разни производи и третмани додека не ја постигниш посакуваната цел.

Пробај да користиш шампони кои содржат ќумур, катран или салицилна киселина. Некои истражувања предлагаат да се користат шампони кои содржат сулфур, селениум сулфид или пиритион цинк.
-Шампоните кои во својот состав содржат катран помагаат во успорувањето на производство на кожни клетки на скалпот.
-Шампоните со салицилна киселина помагаат во отстранувањето на овие клетки. Сите овие шампони исто така ја контролираат појавата на габата P. Ovale, која ја потпомага појавата на првутот.

Доколку првутот е многу застапен, а сите овие шампони не помагаат во негово отстранување, тогаш треба да се консултираш со лекар за кожни болести.

Додека траат третманите за лекуваше на првутот, потребно е да ги конзумираш и следниве додатоци кои помагаат во природното лекување на првутот: пилули кои содржат цинк, витамин Б6, Б-комплекс, витамин Е и масло од лосос. Други важни додатоци се: бета – каротенот, витаминот А и лецитин.

Најважно е да бидиш упорен без разлика кој метод на лекување ќе го избериш. За сите третмани потребно е подолго време за да се видат резултатите. Оваа појава неможе да се излекува преку ноќ, па затоа не откажувај се! Кога ќе одбериш третман кој ти одговара, продолжете со негово користење додека не го забележите подобрувањето.

Ајде те чекам за еден месец , да напишиш што си напрел и какви се резултатите!
позз

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Вчера ми ставија вакцина (онаа што ја ставаат на 18 год) и ми рекоа да не ја изложувам многу на сонце и да не работам физичка работа два дена, но јас како да не го слушнав тоа и после тоа возев часеви (за возачка) и баш сонцето ме печеше од левата страна на таа рака, а денеска пак работев и физичка работа... и не да ме боле повеќе но постојано исто ми е не попушта еве два дена, како да ми е воспален трицепсот, неможам да го свиткам... толку трае дејството на вакцината или јас ја искомпексирав работата, што да правам да помине побрзо и дали да се јавам пак на доктор???

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Вчера ми ставија вакцина (онаа што ја ставаат на 18 год) и ми рекоа да не ја изложувам многу на сонце и да не работам физичка работа два дена, но јас како да не го слушнав тоа и после тоа возев часеви (за возачка) и баш сонцето ме печеше од левата страна на таа рака, а денеска пак работев и физичка работа... и не да ме боле повеќе но постојано исто ми е не попушта еве два дена, како да ми е воспален трицепсот, неможам да го свиткам... толку трае дејството на вакцината или јас ја искомпексирав работата, што да правам да помине побрзо и дали да се јавам пак на доктор???
Мислам дека нема некоја поголема потреба да бидеш особено загрижен..
Одмори се малце , и пијај парацетамол на секои 5 часа..барем еден ден..
Појачај ја исхраната со сирење ,млеко и јогурт..

(битни се повеќе течности и лесна храна)

ЗА два дена би требало да ти помине, а ако не бива ,појди на лекар...

Ајде те чекам за два дена да кажеш ,што бидна!

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Мислам дека нема некоја поголема потреба да бидеш особено загрижен..
Одмори се малце , и пијај парацетамол на секои 5 часа..барем еден ден..
Појачај ја исхраната со сирење ,млеко и јогурт..

ЗА два дена би требало да ти помине, а ако не бива ,појди на лекар...

Ајде те чекам за два дена да кажеш ,што бидна!
За парцетамол...хмм гледам да избегнувам антибиотици кога е неопходно, за исхраната сирење, млеко, јогурт, внесувам многу и тоа не е проблем, но штом викаш дека симптомите траат до два дена да не се секирам, бидејќи мислев направив некоја глупост :kesa:. Сека ставам ладни облози и се надевам до утре ќе помине бидејќи треба да вежбам.

Член од
23 јануари 2009
Мислења
51
Поени од реакции
1
Имам едно прашање, за друг ми е..поради зголемено лачење на тироксин испакнато му е окото, дали постои повлекување? Иначе восраста е 71год.. фала :smir:

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
На 71 година, што ќе му е вовлекување на окото, нека биде среќен што има апои за регулација на тироксинот, сеа окото, на таа страна нека стави диоптер со минус кој визуелно го намалува окото а на дртугото нормално или плус, со што ќе се постигне изедначување.

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Деснава нога, ме искина 3 дена. Во пределот на зглобот доле. Едвај одам, поготово кога ке ставам патики ( кога ми е стегната ногата ). Што може да е ?

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045

Може да е од трчање отоков ?

Неможам да одам ... буквално ... и кај и да е ке пукне ова ... бар според изгледов +(

Јбг језиво е !

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
ja da prasam nesto iam cat pat bolki vo dolniot del na grbot odnosno potocno krstot kaj sto e koga sedam ts koga imam pritisok vrz nego go osekjam onaka bash pritisokot toa mi se desava i pri vozenje tocak, a posto redovno vozam nesto vezbi nekoi da praam ili nesto za da go zajaknam grbov malce

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Деснава нога, ме искина 3 дена. Во пределот на зглобот доле. Едвај одам, поготово кога ке ставам патики ( кога ми е стегната ногата ). Што може да е ?

Жилата од трчање, од дигање товар, од напрегање со нозете, преоптеретување, за 1 недела си како нов не паничи ... :smir:

инаку Деко дај кажи каде ти се наоѓа ова и што е , зошто ништо не се гледа од сликава .. поздрав.

ja da prasam nesto iam cat pat bolki vo dolniot del na grbot odnosno potocno krstot kaj sto e koga sedam ts koga imam pritisok vrz nego go osekjam onaka bash pritisokot toa mi se desava i pri vozenje tocak, a posto redovno vozam nesto vezbi nekoi da praam ili nesto za da go zajaknam grbov malce
Веројатно имаш некоја преметната жила , или па да не си бил статичен многу изминатиов период и одеднаш му даваш некои работи кои неможел да ги поднесе поради неподвижноста. Можеш/би требало да носиш појас онака колку да ти го стегне грбот некој период, ти препорачувам да најдеш некој магнетен за да ти ги ублажи и болките, а вежби... па пробај вежби од типот:
И

:smir:

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Жилата од трчање, од дигање товар, од напрегање со нозете, преоптеретување, за 1 недела си како нов не паничи ... :smir:
Не дека испаничив, али еве сега дома, ја гледам и отечена е целата. Коската од зглобот воопшто и не се гледа, се надевам со лед и одмор ќе помине.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Забите (тројките и шеските од левата страна) ќе ми пукнат од болка.Неможам да спијам дајте кажите некоја превентива дур до утре сабајле до 8.:jaj::icon_frow

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Имам едно прашање, за друг ми е..поради зголемено лачење на тироксин испакнато му е окото, дали постои повлекување? Иначе восраста е 71год.. фала :smir:

лачење на тироксин тоа значи има проблем со тироидната жлезда или попознато како штитна жлезда!

ова мене ми личи на лигамент, но знаеш има една маст VICKS се вика има мирис на менотл и ефект на ладење и неутрализирање, со неа малку побај да намачкаш и нежно измасирај ќе ти помине или она маста BEN GAY.

јас пред некое време наад на петицата имав истеган лигмент неможев воопшто да мрднам и ставив од таа маста викс нежно измасирав веќе утре не ме болше ич!

Забите (тројките и шеските од левата страна) ќе ми пукнат од болка.Неможам да спијам дајте кажите некоја превентива дур до утре сабајле до 8.:jaj::icon_frow

кафетин! или аналгин

Сакам да прашам..скоро секоја вечер кога си легнувам(освен кога сум премногу уморен) ми требаат по 2 саати за да заспијам од ко ќе легнам..некако се мачам да заспијам, се вртам по 100 пати во кревет...дури понекогаш и кога ќе чувсвувам дека мн ми се спие и тогаш неможам лесно да заспијам..ако може некој хелп, совет..фала однапред :helou:
тоа од замор некогаш потешко се спие или покачен адреналин, ако имаш проблеми земи Б6 витамин (бедоксин )мавни два кќе заспиеш!

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Играв фудбал и го скапав носот со фудбалот, не знам дали е скапан но ме боли на допир и ми течеше малку крв во моментот кога го ударив. Сега ми е потечен и малку испакнат, како рокче ми се јави. Што да го мачкам за да се намали отокот? јас му ставав мраз, нешто друго?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom