Кај мене у маало малце подругачие ги цртавме полињата, идеше 1,2,3, па 4 и 5 едно до друго, па 6, па на крај 7 и 8 пак едно до друго, а над нив имаше едно полукружно поле ПЕКОЛ и ако ти падне плочката таму треба да почнеш од почеток. Која трагедија беше, си стигнал до 7 или 8 и ти паѓа на пекол и ајде од почеток, а сите ти фаќаат сеир.
А, и сеа ми текна, откоа ќе ја изиграш осмицата, имаше уште неколку игри шо требаше да се поминат за да победиш. Не ми текнува на сите, ама една се викаше КИПИ НОС, или така некако, и требаше да ги поминеш сите полиња со мижење без да стапнеш на линијата ( со две нозе се газеше онака најнормално, не се скокаше со една). Онака, застануваш на полето, викаш КИПИИИ, и ако не си згазнал на линија ти викаат НОООС, па идеш на наредното поле, а ако си згазнал сите се дерат ИСКИПИ. Колку се лажеше на оваа игра, скоро сите си подѕирнуваа, па ајде некој ќе примети, па расправии, "не играм со илеџии" и слични муабети...Сеа децава ич не сум ги видела да играат плочка (почнувам ко Анчо да звучам).