Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Како тргнала работава ќе треба и тегови да си носиме :icon_lol:
Најсоодветно место за средба би било Атлетското студио на Стеф таман тој може да ни демонстрира некои вежби и можеби ќе придобие нови клиенти......

Ќе испаднам досаден , но како изгубен сум на почетнава недела откако почнав .... :) Уште, не ни знам кој и како се викаат справите или пак вежбите што се прават .... :noze:

Ќе може да ми ги кажете кои се овие справи или вежби и на англиски како се нарекуваат ?! ... Еве ги тие

• Р.R. Letanje
  • Zadno ramo letanje
  • Shut
  • Presa
  • Potisok predno ramo
  • Vlecenje na dolen kotur
  • Triceps potisok so sajla
  • Biceps so sipka
  • Biceps so bucici
  • Mrtvo diganje so sipka
  • Listovi na sprava

Исти трикови и ти и Стефан држите во рака. Прво обвинувате за нечија неукост, па ги извртувате зборовите за на крај делумно да се согласите со тоа што е пишано.

Ај, за промена да се послужам и јас со интернетот и да ти предложам да прочиташ нешто со кое многу веројатно прв пат се среќаваш.

Патем, пишав дека делумно се согласуваш зошто и ти самиот потенцира дека е битно вежбачкото искуство.
Што тоа значи дека неможеш да очекуваш од некој новодојден што бара совети која програма да ја практикува во теретана, се избацува Стефан, или ти, или некој трет со вашиот full-body, upper-lower body сплит кој захтева да вежбаат една мускулна група повеќе од 2 пати неделно.
Причините за тоа ги пишав повеќе од 100 пати до сега.

И за крај, ти благодарам на (иако арогантниот) предлог да вежбам цело тело за да ги искусам благодетите на таквиот начин на тренинг. Можеби следно ќе ми предложиш и да почнам да вежбам со тегови?

Претпоставувајќи дека начинот на исхрана ти е веќе прилагоден за целта која ја имаш замислено, тогаш мој совет е да започнеш со тежински тренинг барем 4 пати во неделата, и 3 пати кардио. Со тек на време зголемувај го отпорот и интензитетот на тренинзите, особено кардио тренингот. Почни со 15 минутно смирено темпо, и на секоја втора недела додавај по 5 минути. Или ако мислиш дека си способен, пробај H.I.I.T.

Ако си ептен тазе почетник, почни со основната поделба една мускулна група неделно.
Предлог пример:

Понеделник: Гради/стомачни
Вторник: Грб/Кардио
Среда: Активен одмор/15 минутно истегнување
Четврток: Нозе/стомачни
Петок: Рамо/раце
Сабота: Одмор
Недела: Кардио + стомачни

И доколку наидеш на некој друг тренинг-план кој мислиш дека повеќе ти одговара а се состои од тежински тренинг барем 4 пати во неделата можеш слободно да го практикуваш тој како замена.
Воопшто не се ни обидувам да ги извртам зборовите. Само сакам да потенцирам дека сплит тренингот е инфериорен. Ќе напоменам пак, немам ништо против сплит тренингот, секој може да си вежба како сака, личен избор е тоа.

А што корист ќе има некој новодојден и да почне со сплит? Или многу е битно да ги изолира мускулите уште на почеток? Па баш за почетник би било корисно што почесто да ги изведува compound вежбите за да ја совлада техниката на правилно изведување што побрзо. Во било кој спорт што препорачуваат поискусните за да почетниците станат подобри, да вежбаат ПОВЕЌЕ.

Не беше арогантен предлогот, ако не си пробал зошто да не? Што имаш да изгубиш? Не ми одговори на прашањето, освен со сплит тренинг имаш искуство со други начини на тежински тренинзи?

Zdravo sakam da zemam omnadren i deka edna sema i bi sakal da mi kaze nekoj dali treba da zemam zastita posto nekoi mi vikaat ne treba za oviie steroidi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zdravo sakam da zemam omnadren i deka edna sema i bi sakal da mi kaze nekoj dali treba da zemam zastita posto nekoi mi vikaat ne treba za oviie steroidi

Sent from my iPhone using Tapatalk
Мислам дека е забрането да се дискутира за стероиди на форумов.

Алал да ви е како лесно се одлучувате за стероиди , јас не можам толку лесно да се одлучам кој овес да го купам.
Сум се чудел како си прават муабет луѓе на оваа тема. На пример прашував едни другари помали од мене, сакаа да намалат на тежина, и зборевме суплементи ваму таму, почетници во теретана. Човекот од нигде си спомна кленбутерол, и као некој му го препорачал за чистење, демек без тоа нема шанси да ослабеш.

Сум се чудел како си прават муабет луѓе на оваа тема. На пример прашував едни другари помали од мене, сакаа да намалат на тежина, и зборевме суплементи ваму таму, почетници во теретана. Човекот од нигде си спомна кленбутерол, и као некој му го препорачал за чистење, демек без тоа нема шанси да ослабеш.

Глупост, дека без него ништо не правите.

Здраво дечки !
Дали има во Скопје ластици за вежбање ( resistance bands ) и дали еден пар би ми бил доволен за почеток?
Поздрав

Ова вишокот сало од порано ми задава проблеми, ептен тешко се трга. 180 со 67 кила сум. Од кога почнав теретана до сега стомачните можам да ги осетам добро но салото ги покрива. Некој начин да го изгубам него без да паѓам на килажа? Каков вид на кардио ми е поисплатлив?

Фала ви.

Ова вишокот сало од порано ми задава проблеми, ептен тешко се трга. 180 со 67 кила сум. Од кога почнав теретана до сега стомачните можам да ги осетам добро но салото ги покрива. Некој начин да го изгубам него без да паѓам на килажа? Каков вид на кардио ми е поисплатлив?

Фала ви.
само интервали, гуглај HIIT имаш различни начини, ова е „поблаго“ за зачувување на мускулната маса за разлика од steady cardio-то, и многу поефективно

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
само интервали, гуглај HIIT имаш различни начини, ова е „поблаго“ за зачувување на мускулната маса за разлика од steady cardio-то, и многу поефективно
Би можел на пример дома да следам некоја HIIT програма додека во теретана вежбам стрикно тежински? Да пробам да направам некоја комбинација. Фала иначе!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom