- Член од
- 12 септември 2008
- Мислења
- 746
- Поени од реакции
- 533
Xcloner plugin барај...Ке ми кажете како да направам бекап на wordpress блог со се датабаза
Xcloner plugin барај...Ке ми кажете како да направам бекап на wordpress блог со се датабаза
Можеш, првин ќе ја работиш на локален сервер па ќе ја префрлиш на хостинг.Дечки ми треба мала помош околу Вордпрес. Сакам да направам страна со ептен малку дата во неа. Неколку таба, мала галерија, можност да ставам ворд и пдф документи и тоа е тоа.
Би користел некоја готова тема, не е проблем тоа.
Е сега прашањето ми е, дали може да ја средам некако страната па после да ја закачам онлајн? Домејнот највероватно би бил редирект од една постара страна. Колку е сето ова возможно и колку би ме чинело сЕ доколку сам си средам?
Колку би чинело ако некој друг истово го направи? Да знам колку да наплатам![]()
Посебни инсталации се или поточно, една иста инсталација ја копирав три пати со тоа што 2 и 3 се во 2 различни фолдери кои се во главната инсталација.посебни инсталации имаш на саб домејните?
Ако да провери кое е Site URL во General Settings
Во wp-config смени им SITE_URL и HOME_URL на сите, т.е. на тие у поддомените, овој оригиналниот би требало да е океј.Посебни инсталации се или поточно, една иста инсталација ја копирав три пати со тоа што 2 и 3 се во 2 различни фолдери кои се во главната инсталација.
Во Site URL ми е само главниот сајт.
Го нема тој дел во wp_config но го има во wp_options ама во датабазата. Може ли со една MySQL база да имам повеќе поддомени? Или ќе треба посебна база и посебна WP инсталација за секој поддомен?Во wp-config смени им SITE_URL и HOME_URL на сите, т.е. на тие у поддомените, овој оригиналниот би требало да е океј.
Го нема дифолтно, ти треба да го додадеш... Еве ти http://codex.wordpress.org/Changing_The_Site_URL#Edit_wp-config.phpГо нема тој дел во wp_config но го има во wp_options ама во датабазата. Може ли со една MySQL база да имам повеќе поддомени? Или ќе треба посебна база и посебна WP инсталација за секој поддомен?
Колку што ќе компресираш, толку ќе ти троши и плагинот, така да на нула сиЗдраво,
Које најдобар/најефикасен начин да се убрза вордпресс?
Употребував некои плагини за мерџање и компресија на цсс, хтмл и јс, за кеширање ама нема некој резултат од сето тоа.
Фала
Ако имаш многу слики на сајтот ти препорачувам да користиш CDN, или content delivery network, можеш и за гага да се снајдеш за тоа, види изгуглај ако не ти е познат терминиот, имаш некои добри 10-20% убрзување на сајтот ако го средиш како што треба.[DOUBLEPOST=1396374298][/DOUBLEPOST]Во врска со W3 Total Cache, од овие 5-6 месеци шо сум го користел испаѓа дека е уметност да го подесиш оптимално, ептен варијации има во сетинзите ако смениш само една работа можеш да добиеш/изгубиш многу. Тестирање треба многу дур да си ја најдеш оптималната средина.Здраво,
Које најдобар/најефикасен начин да се убрза вордпресс?
Употребував некои плагини за мерџање и компресија на цсс, хтмл и јс, за кеширање ама нема некој резултат од сето тоа.
Фала
JetPack нуди бесплатен CDN на серверите на WordPress.com, може тој да се користи. Инаку, да, W3TC е малку зезнат, ако некој не сака да се замара премногу околу тоа, WP Super Cache ќе си ја заврши работата.Ако имаш многу слики на сајтот ти препорачувам да користиш CDN, или content delivery network, можеш и за гага да се снајдеш за тоа, види изгуглај ако не ти е познат терминиот, имаш некои добри 10-20% убрзување на сајтот ако го средиш како што треба.[DOUBLEPOST=1396374298][/DOUBLEPOST]Во врска со W3 Total Cache, од овие 5-6 месеци шо сум го користел испаѓа дека е уметност да го подесиш оптимално, ептен варијации има во сетинзите ако смениш само една работа можеш да добиеш/изгубиш многу. Тестирање треба многу дур да си ја најдеш оптималната средина.