Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Го црни ли ланецот или?Не верувам да не црни,али сепак да прашам
Не знам зошто сите прашувате "Го црни ли ланецот ??" ?? Секое масло го црни ланецот ако не го чистиш истиот, без разлика дали е суво, мокро, тефлонско, итн. Пробај исчисти го, подмачкај го (со најдоброто масло според тебе) и сврти една off road тура, кога ќе се вратиш ќе биде лом. Разликата е што некои масла теоретски поспоро лепат прљавштини што не значи дека не го оцрнуваат ланецот. За да биде во топ форма, најдобро е еднаш неделно да се извади, исчисти и подмачка. :)[DOUBLEPOST=1394446160][/DOUBLEPOST]
Завршив работа со Sonax SX 90 - PLUS од 300 денари.
Благодарам на сите за помош, сепак не ги најдов средствата што ми ги препорачавте.
Друже, искрено, купи си вистинско масло за велосипед, не ова што си го купил. На ова сосема му е друга намената, исто како да користиш спреј WD40. Да, подмачкува, но минимално. Намената му е, пред се, за откочување на заглавени делови и чистење на корозија во почетен стадиум. :)

Последно уредено:
Не знам зошто сите прашувате "Го црни ли ланецот ??" ?? Секое масло го црни ланецот ако не го чистиш истиот, без разлика дали е суво, мокро, тефлонско, итн. Пробај исчисти го, подмачкај го (со најдоброто масло според тебе) и сврти една off road тура, кога ќе се вратиш ќе биде лом. Разликата е што некои масла теоретски поспоро лепат прљавштини што не значи дека не го оцрнуваат ланецот. За да биде во топ форма, најдобро е еднаш неделно да се извади, исчисти и подмачка. :)[DOUBLEPOST=1394446160][/DOUBLEPOST]
да во право си апсолутно!Нема некое кое не црни,но дека има разлика има.Еве едно комшијава што го земал не му треба никаква офф роад тура.И без возење си е африка. :)

Друже, искрено, купи си вистинско масло за велосипед, не ова што си го купил. На ова сосема му е друга намената, исто како да користиш спреј WD40. Да, подмачкува, но минимално. Намената му е, пред се, за откочување на заглавени делови и чистење на корозија во почетен стадиум. :)
да и јас сакав да го кажам истото.Ова не помага.Сосема друга му е намената.

Не знам, ќе видиме како ќе се покаже. Тоа најдов, тоа купив, иако сакав да земам некое од тие што ми ги препорачавте.
Ланецот од претходно беше нешто зацрнет, и сега остана таков. Не би можел да кажам дали црни или не ова средство.

Не знам, ќе видиме како ќе се покаже. Тоа најдов, тоа купив, иако сакав да земам некое од тие што ми ги препорачавте.
Ланецот од претходно беше нешто зацрнет, и сега остана таков. Не би можел да кажам дали црни или не ова средство.
Секогаш пред да го подмачкуваш ланецот треба да го чистиш. Вака џабе го подмачкуваш кога се меша со црнилото. Нојдобро да го извадиш и ставиш да "кисне" во средство за одмастување пола саат - саат. После го вадиш, переш со вода, го сушиш и враќаш назад па подмачкуваш.

Иде некој во недела на Велешко? :D
Koга сме кај тоа, може и ние некоја тура да направиме, таман се затоплува времево.

Во неделата супер тура имаа до Лешк, над 80 души биле...
Овој викенд не ја пропуштам.
Вие поискусните предлагајте тури, да се организираме, да извозиме...
1891015_842374502456389_1300847356_n.jpg

Здраво дечки вчера го земав точаков, па сакам мислење од вас дали сум направил добар избор, бидејки сум нов во ова не се разбирам баш иако ми е веќе купен чисто ме интересира дали е добар изборот

5u8edype.jpg

Sent from my iPad using Tapatalk

Нојдобро да го извадиш и ставиш да "кисне" во средство за одмастување пола саат - саат. После го вадиш, переш со вода, го сушиш и враќаш назад па подмачкуваш.

Брат, вадење на ланец за мене е научна фантастика.
Нит имам алат, нит каде, нит вештини за таков зафат.

Здраво дечки вчера го земав точаков, па сакам мислење од вас дали сум направил добар избор, бидејки сум нов во ова не се разбирам баш иако ми е веќе купен чисто ме интересира дали е добар изборот

5u8edype.jpg

Sent from my iPad using Tapatalk

добра слика, и не си згрешил за изборот иако не ти е ни најдобар. ЗБОРАМ ЗА САЈЛАТА ЗА ЗАКЛУЧУВАЊЕ.
Незнам како помисли да оцениме дали е добар избор или не кога се гледа само името на брендот и ситното е веројатно моделот. Не верувам дека некој овдека ги знае сите модели од сите брендови што имаат како фабричка опрема, па уште и кога ке ми текне дека кај нас менуваат делови некогаш па ништо чудно и да не ти се фабричките делови. Напиши што делови има па ке се најде некој да ти каже за изборот.
И со здравје да го возиш.

Вадење на ланец е полесно од пишување на форум и не ти треба никаков алат. Нормално претпоставувам дека имаш понов модел на ланец, а не некој 10 год стар.

Ланецот се вади многу лесно, посебно ако има линк за откачување (како на сликата), ако нема, купи си ептен врши работа. Ќе го најдеш по продавнициве за велосипеди. Буквално со рака се вади ако не е запечен, во краен случај со многу мал стисок со клешта.

CH409Z19.jpg

ch0022_2.jpg

Кај да барам поевтино? Ме интересира дали видел/купил некој конкретно од негде:

40-5225-NCL-ANGLE.jpg

Пумпа ваква (за поновиве ѕивани) ама да не е 1500 денари ко во Outdoor, што за пумпа реално многу е.
doite-cycling-waist-bag-bottle-waist-bag-quickdial-1308-11-quickdial@14.jpg

Некое вакво за на половина? Не ми треба конкретно истото, туку само ко идеја да ви дадам што барам.

Може ли да се најде квалитетен,алумински, hardtail рам (половен) за ~100 евра.

Може ли да се најде квалитетен,алумински, hardtail рам (половен) за ~100 евра.
proveri vo probike ako imaat uste od linijata na RAM, od niv i nov ke najdes za tie pari, jas mojata ramka ja kupiv 4500 nova jezda ja kupiv odamna ama se dodeka imaa od spomenatava firma ramkata bese taa cena, nemozam da se pozalam zasto sum stvarno zadovolen od nea, a poznavam i mn luge koj se ubija od vozenje ili uste vozat od ovoj bugarski brend (ako moze da go nareceme brend)

Sent from my Nokia 3310

Висок сум 190-193 цм па нарачав Cube attention 23ка има шанси да ми е голем?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom