Бидејки гледам дека галамата е мегу iphone i Samsung (android), сакам мала споредба да ви направам (за да бидат фер работите, споредбата ке е мегу 5с и с4), да ви отворам очите.Гледам дека вашите информации за кој телефон е побрз ги читате само во споредба на телефоните на лист хартија. Затоа сакам јас да ви помогнам малце. Сега ке правиме споредба на Прецесорот, графичкиот процесор и рамот. На лист хартија работите стојат вака:
iPhone 5s:
-Dual-core 1.3 GHz Cyclone (ARM v8-based)- CPU (процесор)
-PowerVR G6430 (quad-core graphics)- GPU (графички процесор)
-1giga ram ddr3
samsung S4(9505):
-Quad-core 1.9 GHz Krait 300- CPU (процесор)
-Adreno 320- GPU (графички процесор)
-2Giga ram
На лист хартија се гледа дека с4 ТРЕБА али само на треба ке си остане, ајде сега малце Benchmarks:
1. GEEKBENCH 3 (бенчмарк за процесорите)
-iphone 5s:
Single core score 1411!; multi core score 2557!;
-Samsung galaxy s4
Singe core score 676!; multu cire scire 1841;
Значи еден процесор во iphone e јак како 2+ на galaxy. Победник iphone 5s!
http://www.youtube.com/watch?v=GDwVRBQFyKM (link do video)
2. 3DMark (бенчмарк за графичкиот процесор)
-iPhone 5s
10051 поени;
-S4
6953 поени;
http://www.youtube.com/watch?v=TzgY6YC2oCw (link do video)
Победник, да не кажувам нели...
Значи на benchmarzite, iphone 5s го тепа S4, НО! И двата телефони се солидни, вртат го софтверот кој им е вграден префектно, едноставно работат бре браќа. Кај iphone ми се свига дизајнот и опаративниот систем, кај S4 екранот, значи можете да уживате и во обете телефони. Јас лично имам 5с и HTC ONE, 5с ги користам и двата едниот на вип другиот Т-мобиле. 5с има ексклузивни апликации, подобро работе софтверот, по флуиден е , но е ПРОСТ, едноставен, една страница има... тоа не ми се свига... но тоа е тоа... S4 (или андрод, во мојот случај HTC ONE) од друга стра има феноменални опции за кастомизација, абе виџети, абе теми, што ти душа сака, а не ми се допага апп маркетот, бидејки не е контролиран се и сешто има на него, и што иако с4 па и оне имат јаки процесори, понекогаш знае да сецне кога вртам низ мениата.
Еве на радос на вие што сте за Apple, 5s e побрз, на бенчмарки, с4 не може да се мере во бенчмарки, само на лист хартија е подобар, разликата мегу процесорите е енормна (што би било ако а7 процесорот беше 4 јадрен ? ке треба самсунг s7 за да го кутне

). Но на крајот на денот не се битни тие бенчмарзи, важно е ке ти ги задоволе ли потребите тај "телефон", доколку ios, едноставност и релативно мал/среден екран ви праит ќеиф ајт купувајте ајфон.
Епа фини андроид фанови, екраните ооо екраните на вашите Flagship телефони се страшни, еее за тоа и јаз зедов andorid

, значи во дискусијата некој беше кажал дека поубав е екранот за читање на андоридите (с4, хтц оне, лг г2...) е да полесно е, и не само за тоа и за игрици, мигрици. Не дека не се чита на ipihone, чита се и на тоа, па пред 3-4 години сите од такви мали телефони читавме

... значи убави се андроидите, солидни и за тоа се продаваат.
Да резимираме, кога купувате телефон не гледајте бенчмарзи и не гледајте што има на лист хартија (ви докажав дека она што е на хартија секогаш не е веродостојно), појдете во најблизата продавница за телефони зирнете ги, истражувајте малце за нив, истражувајте за можностите, за софтверот, за квалитетот и за мааните... а не се плате ни по Apple ни по Samsung, туку мислете со своја глава и сами одлучете. Ако имате срека како јас со финансиската состојба, дозволете си и iphone i Samsung/Htc, и уживајте, и двата екосистема си имаат предности и недостатоци, и верувајте ке уживате и во двата

.
П.С. Морав да го споделам ова видео,
https://www.youtube.com/watch?v=9l4-tlCshNI#t=99 na passmark процесорот во iphone 5s е побрз од с5, но да почекаме ке видиме ....[DOUBLEPOST=1394076885][/DOUBLEPOST]MI tekna edna sega

... Dvata procesor vo 5s se kako dva terminatori, a cetirite vo samsungot kako cetiri decinja

,