- Член од
- 20 септември 2011
- Мислења
- 8.146
- Поени од реакции
- 8.546
Мене не ми треба да гледам, јас знам да пресметувам. Зарем не читаш Математичка мистерија. Ова задача е со просто правило тројно и многу пати сум ја решавал Само кажи што сакаш да пресметамА што не е јасно, има линк до српскиот форум прочитај таму ако тука не е јасно.
Пресметкава се прави за кога некој што се грее на котле на струја и сака да се префрли на топлинска пумпа воздух-вода или воздух-воздух да се одреди со колкава моќност треба да е пумпата. Димензионирање на пумпа просто кажано, кое па има финансиски апсект во смисол 12Kw i 8 KW пумпа воздух-вода може да се и 1000евра разлика во цена како почетна ивестиција. Пошто реално секоја фирма ке ти нуди појака пумпа за да ти продаде поскап уред (пример 12KW а тебе пример и 8ка ти е доволна) но од друга страна пак појаката пумпа и повеке ке троши заради разликата во минималната потрошувачка која секогаш е поголема кај помоќната пумпа и фактичи може да се дојде до ситуација да ем скапо ја платиш пумпата ем после голема сметка за струја.
За другово околу пресметката све ти е напишано само не си прочитал, има и дневна и за 24часа. Да не пастирам види го линкот од српскиот форум.
Ако те разбрав ти сакаш да пресметаш: ако на + 5 степени троши 7,45 KWh струја за еден ден. Колку ќе потроши ако е надвор минус - 15
Тоа се пресметува вака:
7,45 * ( 22 - ( - 15)) : ( 22 - 5 ) = 16,21 KWh
?