Сакам да зготвам: ... помош!

• Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Nekoj predlog sto da zgotvam kako prilog so rakcinja?
Ракчиња со пржен ориз;
Ракчиња и шпагети со црвен пипер и оригано;
Ракчиња со зелка или марула салата;
Ракчиња со кечап, мајонез или тартар сос :)

Дечки ја обожавам колачи со мак. И сакам да си направам еден. Али у сите рецепти пишува дека треба да биде ситно мелен макот. Тој шо се купува не е мелен нели? Со што се меле проклетиот? Може е ептен бизарно прашањево, па фала на разбирањето :pipi:

Дечки ја обожавам колачи со мак. И сакам да си направам еден. Али у сите рецепти пишува дека треба да биде ситно мелен макот. Тој шо се купува не е мелен нели? Со што се меле проклетиот? Може е ептен бизарно прашањево, па фала на разбирањето :pipi:
Обрати се кај Анчо. Он е по мелниците :pos:

Јас само еден колач со мак имам правено (па не сум стручна баш :)), ама го правеев со макот каков што си беше со кесичката, доволно е ситен. Е сега, ако треба уште поситен да е, со електрична мелница за кафе измели го.

Наспроти..... без разлика дали треба да правиш баклава, торта или колачи, макот не треба да се мели..... така ја губи својата убавина, а и башка доволно е ситен со што немаш потреба да го мелиш :)

Наспроти..... без разлика дали треба да правиш баклава, торта или колачи, макот не треба да се мели..... така ја губи својата убавина, а и башка доволно е ситен со што немаш потреба да го мелиш :)

Јас само еден колач со мак имам правено (па не сум стручна баш :)), ама го правеев со макот каков што си беше со кесичката, доволно е ситен. Е сега, ако треба уште поситен да е, со електрична мелница за кафе измели го.

Не треба? Па зашо секаде пишува мелен? Мене ми одговара да не мора да му барам чаре ако испаша добро колачот и со немелен... :)

Не треба? Па зашо секаде пишува мелен? Мене ми одговара да не мора да му барам чаре ако испаша добро колачот и со немелен... :)
Не го мели, со мелењето макот си ја губи убавината. Направи го колачот со немелен мак и самата ќе видиш колку било добро што не си земала да го мелиш :)

Дајте некои испробани рецепти за посни салати и посно благо, ве молам :).

Дајте некои испробани рецепти за посни салати и посно благо, ве молам :).
Посна руска салата

450гр. посен мајонез
300гр. компири
300гр. соја трошки ( ако неќеш не ставај од овие)
300гр. варен грашок
300гр. растителен кашкавал
жива туршија

Компирите се варат, се сецкаат на ситни парчиња, грашокот се вари, кашкавалот се сецка или ренда, а сојата се вари 10-15 минути колку да набабро. Сојата после исцеди ја. Живата туршија т.е. краставичките, морковите изрендај ги или исечкај ги на кругчиња.
Додај го мајонезот и измешај.

Еве нешто што е ем благо, ем посно...

Банана крофни

3 банани
3 лажици шеќер
40гр. кокос
2 пакетчиња ванилен шеќер
малку сол (колку со прст да фатиш :D)
1 лажица пециво
2 лажици брашно
кора од лимон
цимет (ако сакаш)

Бананите изгмечи ги во еден сад и потоа додади ги сите останати состојќи и убаво измешај. Стави ја смесата во фрижидер да стегне, а за тоа време во еен сад на оган стави зејтин да се загрее. Со лажица спуштај топчиња во тенџерето да се пржат. Кога ќе се испржат остави ги на салфетка да се исцедат.
Потоа извалкај ги во шеќер.

:)

Сакам да ги изненадам дома со Fajita . Во Енглеска правев пред неколку години ама таму имав El Paso пакет внатре се шо треба зачини тортиљи сосови... сега тука како оди дајте предлог шо да купам од маркетите , какви зачини сосови.... за пиперките и пилешкото си знам фала богу тортиљите.. значи дајте ми рецепт и препорака за другите состојки во Македонски услови... Поздрав

Што можам да 'кснам со сос од сенф и мед? :гик:
Или похован кромид. Или да го прелиеш врз марула салата со некој друг зеленчук во комбинација со салатата.

Голема превара и тоа кулинарска.
Афионот мора да биде мелен, МОРА... поточно исецкано на 3-4 кришки ситното зрно,
ако не е мелен како ништо да не си ставил туку обичен песок 0.5-0,8 мм.
само исецкано зрно од афион ги прави питите вкусни(прашај ги во Банат што ќе кажат)
Оди во темата ХОБИ и еден наслов на латиница како ли беше Парапа.......сицуим..???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom