ЕП 2014 - Група А (Македонија, Данска, Чешка, Австрија)

• Креатор на темата Креатор на темата ElNinho
  • Време на започнување Време на започнување

Кое место во групата ќе го освои Македонија?

• Вкупно гласачи
    162
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Не ти држи муабетот...

Тој е тренер, треба да делува бргу, во краток временски интервал да каже што мисли и тоа да биде јасно и концизно, за да може неговите сугестии лесно да стигнат до играчите. Ако тој повеќе време потроши во барање зборови, поврзување мисла, дообјаснување на кажаното и во себе прашувајќи се што испуштив додека се трудев да најдам зборови да го објаснам претходното, ништо не сме направиле.

Во моментов вака е наједнставно, најлесно да се воспостави најдобра комуникација, а единствено тоа е важно.

Имаш луѓе кои што имаат проблем со говорење на туѓ јазик. Чувствуваат несигурност, срам од грешка, страв дали доволно јасно ќе се изразат и сл. А башка и времето кое го поминал во Македонија, за што пишуваа другите.

Не сум сигурен дека Капело научил руски (знаејќи какви проблеми имаше и со англискиот), но зарем некој Русин би избрал тренер што ќе знае руски, за сметка на тренер што ќе ги однесе на светско? Можеби само неколку нацисти и сталинисти... Да не ги спомнувам тренерите/селекторите што работат низ арапските држави...

Што треба да направи Ривера на тајмаутите на СП во Катар?!

Ако може еден Пеп Гвардиола да се замара да учи германски и првата прес-конференција воопшто да ја држи на германски што е рамно на лудило (посебно што е шпанец), може и Обрван нешто да гукне на македонски. Сега ќе кажете - Но Пеп лапа голема пара и ако треба и корејски ќе научи. Епа не е така, се е до човекот. Но збориме за тренери чија разлика во класа е Земја - Марс.

Но бев скоро во Словенија и таму гледам дека намерно се прават дека не разбираат кога им збориш на српски (не копиљаци, туку постари луѓе) така да ова со селекторов и не ме чуди. Гомно нација у секој случај, префригани до даска

Ако може еден Пеп Гвардиола да се замара да учи германски и првата прес-конференција воопшто да ја држи на германски што е рамно на лудило (посебно што е шпанец), може и Обрван нешто да гукне на македонски. Сега ќе кажете - Но Пеп лапа голема пара и ако треба и корејски ќе научи. Епа не е така, се е до човекот. Но збориме за тренери чија разлика во класа е Земја - Марс.

Но бев скоро во Словенија и таму гледам дека намерно се прават дека не разбираат кога им збориш на српски (не копиљаци, туку постари луѓе) така да ова со селекторов и не ме чуди. Гомно нација у секој случај, префригани до даска
Пеп живее и работи во германија цело време...веројатно ќе остане на повеќе години...додека пак обрван поминува многу помалку време со репрезентативците а уште помалку во македонија...така да неможеш таква спореда да правиш

Да, ама Пеп се намачил да научи нешто пред да живее и работи во Германија, плус како што реков разликата во јазиците е свемирска, за разлика од нашиот и српски. На крај краева, кој го ебе како збори, само да не се глупира со Манасков, да му е*ам клошарчето

Напнавте со тоа зошто не зборувал македонски, па шо е толку битно ако сака и на кинески нека зборува на тајмаути и пресконференции, битно е да има резултати и тактички да ги спреми ракометарите и да успее да ги мотивира да изиграт 100 %.

Да, ама Пеп се намачил да научи нешто пред да живее и работи во Германија, плус како што реков разликата во јазиците е свемирска, за разлика од нашиот и српски. На крај краева, кој го ебе како збори, само да не се глупира со Манасков, да му е*ам клошарчето

и на овој да му дадеа 18 милиони евра годишно не само литературно туку и 4 дијалекти ќе научеше:)

Гвардиола можи еден сат пред утакмица да се мачи да објаснува на германски, овај треба во 1 минута тајм аут да кажи многу работи ;)
Мене лично не ми смета.

Се додека има резултати, не гледам зошто јазикот би играл улога. Мислам кога ќе се почне со вакви муабети на места каде тоа не им е место, многу се нервирам.
Ај ако не и на Борче да му се налутиме што “не се ни трудеше да зборува на македонски“.:icon_lol: (Зборам за Бо и кошаркарите да не дојде до забуна, да не посмисли некој дека зборам за Борко). Пример Пипан можеше да збори и ко Блаже Конески, џабе, едноставно се гледаше дека не го прави со душа тоа, башка од словенскиот мајчин се пребацуваше на српски, па јас на тајмаутите некад и не го ни сфаќав што збори, дивно чудо шо и кошаркарите го разбираа. :)
Или зарем некој му се лутеше на Вујо што зборуваше на српски или сите го обожаваа (и уште е херој), затоа што даваше се од себе и со цело срце се посветуваше на Вардар.
Битен е трудот што се вложува и резултатите.
Обрван мене ми е ок, има некои грешки што ги прави според мене, но тоа е нормално, едно е вака да си куцкаме, грицкаме и збориме од пред компјутер, друго е таму на лице место. Плус да не ги ни рачунаме малерите што не спопаднаа, почнувајќи од Мојсо.
Грците освоија ЕВРОПСКО првенство во ФУДБАЛ значи со Ото Рехагел, да не мисли некој дека тој специјално грчки научил и дека на грчки им ги кажувал тактиките?:icon_lol:

Ако некој е стручен, нека збори и со гримаси и мимики и нека си игра пантомима, само нека постигнува резултати.

Полскиот селектор зема сигурно и поголема плата од Обрван па не се потрудил да научи полски туку ако приметивте на тајмаутите тој си шиба на германски а преведувачот си преведува така да кој кого сака си слуша од полските ракометари.Како што кажа некој предходно на тајм аут се гледа да се каже што е можно повеќе совети а секако за скеого тоа е мајчиниот јазик.Плус ионака нашите сите го разбираат што им зборува Обрван.

Го слушам Прибак на интервју пред натпреварот, човекот се трудеше да говори на македонски и да искаже своевидна почит со тоа и одлично изгледаше.
Го има негде интервјуто? :)

Земја да нема за тој што ги правел термините и од 16 што не ставил,да им ебам тоа бледите,ај во 7 сабајле нека не стават ебате:tapp::facepalm::гомце::mad:

Izgleda Latas gi ima praveno terminive,za da mozat vestite na sitel da odat vo normalen termin :vozbud:Mala shala normalno...

Прибак научил многу добро македонски, 90% го има совладано јазикот. Неможам сеа да барам, на една преконференција на Вардар беше заедно со Доне и цело време си цепаше на македонски. Пред тоа на друг прес присуствувал Душебаев и тој зборувал македонски и сите биле изненадени. Пресот со Душебаев го нема на интернет но со Прибак го има.

Гвардиола можи еден сат пред утакмица да се мачи да објаснува на германски, овај треба во 1 минута тајм аут да кажи многу работи ;)
Мене лично не ми смета.

А во тек на 90 минути шо се дере на германски? Или тоа не е тајм-аут, па не се важи демек
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 16:10 ---
и на овој да му дадеа 18 милиони евра годишно не само литературно туку и 4 дијалекти ќе научеше:)

Пошто си слеп, да се самоцитирам неколку поста над тебе

Сега ќе кажете - Но Пеп лапа голема пара и ако треба и корејски ќе научи. Епа не е така, се е до човекот.

Кога веќе го спомнавте Пеп, можеби некој кажал, но сите селектори/тренери што доаѓаат во Германија од странство МОРА да научат на германски и цело време да зборат на германски, тоа е како правило.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom