STEALTH
God is a DJ
- Член од
- 25 ноември 2011
- Мислења
- 10.734
- Поени од реакции
- 14.854
Не ти држи муабетот...
Тој е тренер, треба да делува бргу, во краток временски интервал да каже што мисли и тоа да биде јасно и концизно, за да може неговите сугестии лесно да стигнат до играчите. Ако тој повеќе време потроши во барање зборови, поврзување мисла, дообјаснување на кажаното и во себе прашувајќи се што испуштив додека се трудев да најдам зборови да го објаснам претходното, ништо не сме направиле.
Во моментов вака е наједнставно, најлесно да се воспостави најдобра комуникација, а единствено тоа е важно.
Имаш луѓе кои што имаат проблем со говорење на туѓ јазик. Чувствуваат несигурност, срам од грешка, страв дали доволно јасно ќе се изразат и сл. А башка и времето кое го поминал во Македонија, за што пишуваа другите.
Не сум сигурен дека Капело научил руски (знаејќи какви проблеми имаше и со англискиот), но зарем некој Русин би избрал тренер што ќе знае руски, за сметка на тренер што ќе ги однесе на светско? Можеби само неколку нацисти и сталинисти... Да не ги спомнувам тренерите/селекторите што работат низ арапските држави...
Што треба да направи Ривера на тајмаутите на СП во Катар?!
Ако може еден Пеп Гвардиола да се замара да учи германски и првата прес-конференција воопшто да ја држи на германски што е рамно на лудило (посебно што е шпанец), може и Обрван нешто да гукне на македонски. Сега ќе кажете - Но Пеп лапа голема пара и ако треба и корејски ќе научи. Епа не е така, се е до човекот. Но збориме за тренери чија разлика во класа е Земја - Марс.
Но бев скоро во Словенија и таму гледам дека намерно се прават дека не разбираат кога им збориш на српски (не копиљаци, туку постари луѓе) така да ова со селекторов и не ме чуди. Гомно нација у секој случај, префригани до даска