Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
совет за другар ми треба
се има пријавено на конкурсов, али немаше трчано одамна и сега ги истрчува за 13.30 2900 метри, совет како за 7дена да го пробие платото и да ги скине уште тие 300 метри, досега ова му е рекорд за тоа време 2900 метри

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Отворено е пријавувањето за Скопскиот маратон 2014. Маратонот ќе се одржи на 11 Мај оваа година.
Паа, какви ви се плановите за годинава. Ќе трчате ли? Кога ќе почнете со подготовки?
Јас, мотивиран од минатогодишниот маратон, добив желба да трчам.. и оваа година ќе трчам полумаратон. Си најдов и една програма за трчање со која ќе почнам на 16 февруари. Мислам дека нема да ми биде некој поголем проблем да ги истрчам тие 21км Ч)

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
Отворено е пријавувањето за Скопскиот маратон 2014. Маратонот ќе се одржи на 11 Мај оваа година.
Паа, какви ви се плановите за годинава. Ќе трчате ли? Кога ќе почнете со подготовки?
Јас, мотивиран од минатогодишниот маратон, добив желба да трчам.. и оваа година ќе трчам полумаратон. Си најдов и една програма за трчање со која ќе почнам на 16 февруари. Мислам дека нема да ми биде некој поголем проблем да ги истрчам тие 21км Ч)

Почнувам од 27 јануари со тренинг 3 пати неделно, имам tempo, fartlek и hill run, 15 недели се таман. Лани истрчав 1:55, годинава целам на 1:30 :icon_lol:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.447
Кој е за трчкање на кеј утре?
Јас вчера истрчав 7K, денес пауза (пошто одвај ги мрдам нозеве), па утре пак нешто ситно... :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.447
Јас! 10к може? :D
Ах буљаши, сакате да ме фатите на неспремно... Не ветувам, а и не верувам дека ќе издржам 10к од второто трчање по затворањето на минатогодишната сезона - ама ќе се обидам :)

Има други заинтересирани?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.447
Јас, @Charon и @momak мавнавме по некои 10к... Правам еден ден пауза, па задутре може пак.
Ако има заинтересирани, слободно пријавувајте се. Што повеќе не има, толку се полесни нозете.

Член од
21 декември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
143
Бидејки прв пат сакам да се пријавам на маратонот, едно прашање за што се плаќаат 500 ден?

Sent from my iPad using Tapatalk

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Бидејки прв пат сакам да се пријавам на маратонот, едно прашање за што се плаќаат 500 ден?

Sent from my iPad using Tapatalk
Ова :
Содржина на стартен пакет: маица со логото на трката, стартен број со чип, програма за трката и освежување.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.208
Поени од реакции
34.447
Ова :
Содржина на стартен пакет: маица со логото на трката, стартен број со чип, програма за трката и освежување.
Ма се е тоа покриено од спонзорите и од Град Скопје. Волонтерите и онака се, нели - волонтери.
Се плаќаат зошто и они сакаат да лапнат паричка. И секоја година ја зголемуваат котизацијата. Минатата беше 600 мислам, па по реакциите изгледа се опаметија и ја намалија на 500.

Член од
18 јануари 2013
Мислења
24
Поени од реакции
13
Официјално решив да трчам на маратонов т.е на полу-маратонот.

Не е нешто посебно ако се земе у предвид колку луѓе трчаат тука и низ светот ама за мене е the impossible од физички и од психолошки аспект.

Физички - 19 година 86 кила 180 висок - ендоморф алл д веј немам мерено ама сигурно имам над 20 % body fat.Последен пат физички пат активен пред 5-6 месеца (со по некое раздвижување тука-таму) и моменталната кондиција(почнав да трчам пред 3 дена ) ми е 8-10 минути ама и тоа последните 2-3 минути имав неконтролирано дишење и минимална брзина шо не ни заслужува да се нарече трчање.

Пред некои три години бев повеќе физички активен и со речиси 20 кила помалку можев да трчам и повеќе од 30 минути преку ден ама од тогаш до денеска има разлика :)

Психолошки - Самото тоа погоре го прави целото ова малце заебано и неостварливо и тепа на психа ама мислам дека со добар план , умереност и постојасност може да се оствари.

Победа на полумаратонот со рекордно време е целта ама ако веќе не се оствари редовно трчање и солидно истрчување на маратонот ќе задоволително :P

Било какви совети и и искуства се добредојдени.

За тие што имаат пишувано дека трчаат 7к и 10к тоа би било 7 км и 10 км ?
Дали некој имал искуство со 'low-carb' diet и како влијае на трчањето истата ?

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Официјално решив да трчам на маратонов т.е на полу-маратонот.

Не е нешто посебно ако се земе у предвид колку луѓе трчаат тука и низ светот ама за мене е the impossible од физички и од психолошки аспект.

Физички - 19 година 86 кила 180 висок - ендоморф алл д веј немам мерено ама сигурно имам над 20 % body fat.Последен пат физички пат активен пред 5-6 месеца (со по некое раздвижување тука-таму) и моменталната кондиција(почнав да трчам пред 3 дена ) ми е 8-10 минути ама и тоа последните 2-3 минути имав неконтролирано дишење и минимална брзина шо не ни заслужува да се нарече трчање.

Пред некои три години бев повеќе физички активен и со речиси 20 кила помалку можев да трчам и повеќе од 30 минути преку ден ама од тогаш до денеска има разлика :)

Психолошки - Самото тоа погоре го прави целото ова малце заебано и неостварливо и тепа на психа ама мислам дека со добар план , умереност и постојасност може да се оствари.

Победа на полумаратонот со рекордно време е целта ама ако веќе не се оствари редовно трчање и солидно истрчување на маратонот ќе задоволително :P

Било какви совети и и искуства се добредојдени.

За тие што имаат пишувано дека трчаат 7к и 10к тоа би било 7 км и 10 км ?
Дали некој имал искуство со 'low-carb' diet и како влијае на трчањето истата ?

brat da bideme realni som nemozes da izdrzis 10 min i pocinja tahikardija da te jade prijavi se na 5 km....pa ke imas cela godina zdravje da se spremas za 21...kondicija ne se stvara za 3 meseci....mozes samo problemi i povredi da si naprais...

А

Атомската мравка

Гостин
brat da bideme realni som nemozes da izdrzis 10 min i pocinja tahikardija da te jade prijavi se na 5 km....pa ke imas cela godina zdravje da se spremas za 21...kondicija ne se stvara za 3 meseci....mozes samo problemi i povredi da si naprais...

Не зафркавај и ти сега, 3 месеци е сосема доволно време за да се спреми и да истрча 21км. Пет километри не е никаков предизвик за здрав млад човек :)

Kajgana Shop

На врв Bottom