Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Секој жарн на филм си носи спесифен филтер. Неможеш пример Batman The Dark Knight да го снимиш у обичен филтер како за трилер-акција. Тоа е грешка на режисерот мислам. Пример 300 е снимен со стрипски филтер све е мрачно, и кога е сончево, мрачно е. Значи режисерот не става у таа атмосфера.
Затоа и секој режисер си има свој спесифичен филтер и можеме да приметиме кој го режисирал. Како уметниците што сликаат на платно пример.

Точно е тоа, јас на примeр на Тони Скот неможам да му ги поднесам филмовите заради продукцијата, не дека не ги гледам али осетно ми се намалува уживањето. Врв од тој аспект ми се филмови без такаречениот grain ефект, кој создава прљава слика - како фолија од честички - текстура која ја прави сликата да не изгледа доволно оштро и детално - одвратно! :mad:

War Of The Worlds

Untitled.jpg

2833_2.jpg

Од друга страна ја имаме перфекцијата,

Grace's_Avatar.jpg

Cloverfield

409_3.jpg

Pacific Rim

Pacific+Rim+young+Mako+Mori.jpg

Тоа што е мрачно и меланхолично не значи дека не е убаво, ете пример на прекрасно

tumblr_mwyz4pIlCe1r5fazco1_1280.jpg

Декстер си имаше многу поголеми маани од боите и контрастот на сликата ;)

Не се разбираме. Филм снимен во дупка не може да изгледа визуелно убаво, без разлика на боите. Дупка си е дупка.

Инаку се разбира дека со добар сет може да се постигне истовремено и мрачна атмосфера и визуелно одличен филм.

Не се разбираме. Филм снимен во дупка не може да изгледа визуелно убаво, без разлика на боите. Дупка си е дупка.

Инаку се разбира дека со добар сет може да се постигне истовремено и мрачна атмосфера и визуелно одличен филм.

Тешко е да се дефинира што преставува визуелно задоволувачки филм т.е. сетап - местоположба на снимање. Не е секогаш е поврзано со еден парамтеар од севкупната обработка, него би рекол дека повеќе е склоп на неколку битни сегменти од продукцијата, како и сценографијата на еден филм, завршувајќи со филтерот кој го преферира режисерот како што кажа Vespertine.

Поентата ми е дека не се само Cloverfield, i'm A Legend, Avatar, Pacific Rim визуелно прекрасни филмови, може и буџет филм од 100.000 евра да ми изгледа совршено визуелно. Релативен поим е кој секогаш ми бил тежок за доловување, има милион ситници кои ми влијаат на впечатокот....

На пример кадрите од птичја перспектива во The Killing, перфеткна температура - без гадни филтри кои ги прават текстурите матни, мелахонично - перфектна атмосфера - мистерија = милина!

За мене потребни се и двете работи: техниката на снимање и позадината. Земи го на пример Призонерс, и тој е сниман во мало гратче но доловени се кадри од позадината (шумата, реката, куќите) кои предизвикуваат убаво чувство. Во Out of Furnace имаш техника, немаш сет. Тоа не е критика, не е лошо направено, намерно е направено така. Дејството на филмот е во дупка во која ликовите немаат друг избор освен да работат во локална фабрика или да одат во Ирак и слично... Целта на позадината во овој филм не е да се чувствуваш убаво додека го гледаш туку мачно.

Прва слика од Бен Афлек од новиот филм на Дејвид Финчер Gone Girl според истоимениот роман. Тие што ја читале книгата веќе знаат за која сцена станува збор во сликата, искрено очекувам филмот да е дури подобар од книгата, ок беше книгата но малку ме разочара, па со оглед на тоа што Финчер е задолжен сигурен сум дека ќе излезе врвен филм. Премиера 03.10.2014

gone-girl-ben-affleck.jpg

pan's labyrinth нели беше во дупка/пештера и пак излгедаше убаво, ради костимите ваљда

После два дена полека почна да се опоравува од ќотекот... :D

Хобитот изгледан. Два збора: Evangeline Lilly :love:

Другото стандард, и небитно...

Си го чувам Love Actually за нареднaта недела. :)
Нема друг филм налик на Love Actually ?

Си го чувам Love Actually за нареднaта недела. :)
Нема друг филм налик на Love Actually ?

Има ама тапа се. Valentine's day, new year's eve се први што ми текнуваат. Во еден од овие и Ането глуми ако те интересира :D

Гледај го Mr.Nobody тогаш.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 15:50 ---
Има ама тапа се. Valentine's day, new year's eve се први што ми текнуваат. Во еден од овие и Ането глуми ако те интересира :D
Имаше и еден New York нешто имаше во насловот, копија на Love Actually, тешка тапа. Нема ништо слично а добро, колку што знам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom