Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Out of Furnace добар филм, 7/10. :memrzidapisamrecenzija:

Знам дека ќе ви делува смешно, ама според скриновите кои ги видов - осветлувањето, и како изгледаат актерите - костимографијата, све ме наведува дека филмов вреди да се гледа. Мене местоположабата на снимање, како и осветлувањето и другите елементи кои ги набројав ми се доста битни аспекти во оформување на оцена за одреден филм :D

Значи визуелно мора да ме задоволи :)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.640
Визуелно филмот не е ништо посебно, така да нема да изгубиш многу ама знаеш веќе, скринер си е скринер. Ноќните сцени тешко распознавав па морав да осветлам. На лап топ 50 см оддалечен, со екстра озвучување, вакви филмови се ок, ама ако го растегнеш на голем екран ништо...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Визуелно филмот не е ништо посебно, така да нема да изгубиш многу ама знаеш веќе, скринер си е скринер. Ноќните сцени тешко распознавав па морав да осветлам. На лап топ 50 см оддалечен, со екстра озвучување, вакви филмови се ок, ама ако го растегнеш на голем екран ништо...

Незнам дали доловив добро што сакам да кажам, не дека мора да има перфеткна продукција, или пак да има одлични ефекти - пејсзажи или нешто слично, битно ми е каде се случува - сетапот, опркружувањето, светлото кое е користено - сатурацијата, од тој аспект мислев :)

Несакам да изгледаат сите црвени во фаците како да се сунчале 1 месец пред снимањето, нити сакам белата да биде розева - сакам ладни и умерени бои, и погоден контраст (y)

Како не треба да изгледа,

Како треба,

Игнорирајте ја резолуцијата - чистината, обрнете внимание на температурите на боите.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.640
Да да, те разбрав. Боите се 256 нијанси на сиво :) така да немаш промашување кај тоа. Направено е да отслика едно монотоно место и да создаде малку депресивна и тешка атмосфера. Визуелно не е ништо посебно во смисла дека нема убав сет, целото дејство е во една дупка од град, така да нема да испуштиш некои убавини...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да да, те разбрав. Боите се 256 нијанси на сиво :) така да немаш промашување кај тоа. Направено е да отслика едно монотоно место и да создаде малку депресивна и тешка атмосфера.

Одлично, тоа и го мислев - сакам :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Хахах која превара е ова :icon_lol:

Ќе ставиме минијатурни слики за да мислат дека е добар квалитет.

Кога истава слика ќе се прикаже целосно на дисплејот, во вистинска резолуција приказот ќе биде катастрофа.
Точно, те сфаќам што сакаш да кажеш ама го смеша малце поимот вистинска резолуција.
Скриншотите си се во вистинска резолуција како што се поставени, апскејлингот после ги прави феил.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Визуелно не е ништо посебно во смисла дека нема убав сет, целото дејство е во една дупка од град, така да нема да испуштиш некои убавини...
Тоа што е мрачно и меланхолично не значи дека не е убаво, ете пример на прекрасно

Декстер си имаше многу поголеми маани од боите и контрастот на сликата ;)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Секој жарн на филм си носи спесифен филтер. Неможеш пример Batman The Dark Knight да го снимиш у обичен филтер како за трилер-акција. Тоа е грешка на режисерот мислам. Пример 300 е снимен со стрипски филтер све е мрачно, и кога е сончево, мрачно е. Значи режисерот не става у таа атмосфера.
Затоа и секој режисер си има свој спесифичен филтер и можеме да приметиме кој го режисирал. Како уметниците што сликаат на платно пример.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Точно е тоа, јас на примeр на Тони Скот неможам да му ги поднесам филмовите заради продукцијата, не дека не ги гледам али осетно ми се намалува уживањето. Врв од тој аспект ми се филмови без такаречениот grain ефект, кој создава прљава слика - како фолија од честички - текстура која ја прави сликата да не изгледа доволно оштро и детално - одвратно! :mad:

War Of The Worlds

Untitled.jpg

Од друга страна ја имаме перфекцијата,

Cloverfield

Pacific Rim

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.640
Тоа што е мрачно и меланхолично не значи дека не е убаво, ете пример на прекрасно

Декстер си имаше многу поголеми маани од боите и контрастот на сликата ;)
Не се разбираме. Филм снимен во дупка не може да изгледа визуелно убаво, без разлика на боите. Дупка си е дупка.

Инаку се разбира дека со добар сет може да се постигне истовремено и мрачна атмосфера и визуелно одличен филм.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не се разбираме. Филм снимен во дупка не може да изгледа визуелно убаво, без разлика на боите. Дупка си е дупка.

Инаку се разбира дека со добар сет може да се постигне истовремено и мрачна атмосфера и визуелно одличен филм.

Тешко е да се дефинира што преставува визуелно задоволувачки филм т.е. сетап - местоположба на снимање. Не е секогаш е поврзано со еден парамтеар од севкупната обработка, него би рекол дека повеќе е склоп на неколку битни сегменти од продукцијата, како и сценографијата на еден филм, завршувајќи со филтерот кој го преферира режисерот како што кажа Vespertine.

Поентата ми е дека не се само Cloverfield, i'm A Legend, Avatar, Pacific Rim визуелно прекрасни филмови, може и буџет филм од 100.000 евра да ми изгледа совршено визуелно. Релативен поим е кој секогаш ми бил тежок за доловување, има милион ситници кои ми влијаат на впечатокот....

На пример кадрите од птичја перспектива во The Killing, перфеткна температура - без гадни филтри кои ги прават текстурите матни, мелахонично - перфектна атмосфера - мистерија = милина!

Kajgana Shop

На врв Bottom