Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Одличен Out of the Furnace, сега дури гледам дека е режисерот на Crazy Heart, браво за двата филма :cuc: Не знам дали треба да го споменувам Бејл, човекот во секој можен филм растура, кај да е ќе лапне уште некој Оскар скоро.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Одличен Out of the Furnace, сега дури гледам дека е режисерот на Crazy Heart, браво за двата филма :cuc: Не знам дали треба да го споменувам Бејл, човекот во секој можен филм растура, кај да е ќе лапне уште некој Оскар скоро.
Во пола филмови е елита и милионер, во пола пропалица ;-) како и да е повторно одлично одглумено. Кејси може да се каже дека е и подобар глумец од Бен или пак на исто ниво

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.178
Поени од реакции
10.177
Можно е Eternal Sunshine of the Spotless Mind да биде преведен како Неподнослива леснотија на постоењето (Телма)? Баш ме интересира дали е тој филм да го гледам.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Можно е Eternal Sunshine of the Spotless Mind да биде преведен како Неподнослива леснотија на постоењето (Телма)? Баш ме интересира дали е тој филм да го гледам.
Хмм не би требало. Веројатно станува збор за овој филм.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
Lee Daniels' The Butler (2013)

Oscar bait movie, ама јас загризав, иако влегов со големи предрасуди.

Kaко прво, Im big on human rights иако не ми се примеќа. Второ, филмот тера да се засрамите што сте бели, барем мене ме, што е borderline хистерично како неамериканец, ама впиваме толку многу од нивната култура како да е препишана за холестерол, редовно, што и не е така, нели смешно. A да играш на таа карта, расизам, политика, човеки права без премногу лелекање, дерење и све од таа кошничка ризикуваш резултат досаден филм само за одбрана публика. Што за мене е ballsy. Незнам дали трипам, ама како да се осеќаше режирањето, имаше континуитет, флуидност од самиот почеток а опфаќа едно патување со не толку мал year span, со времетраење од некои два часа според мене беше совршено склопено, и одлична комбинација на драма, љубов, интегритет, политички и идеолошки убедувања и пред се е историски инспирирана биографија. Плус, нарација.

Приказната го следи Сесил Гејнс од неговото детство до бидувајќи батлер во белата куќа од Кенеди, Реган, Никсон.. па се до Обама, што можеби ќе створи некој скептицизам околу објективноста кај гледачите за вметнување на овој дел, ама не е толку тој круцијален како резултатот на што-и-како и доловување емоции и некаков closure адекватен за филмот. Иако акцентот е воглавно врз батлерот, многу добра е и приказната за син му како споредна, градењето на ликот, развивањето и трансформацијата ради условите и околината и пред се... времето, мене ми беше доста битна за целиот впечаток околу филмот. Едно големо делче (ха, контрадикторно!) од американската култура пренесена преку животот на Сесил, од Цивилните движења за права до Виетнам, филмот е доста интересно и вредно за гледање патување.

Форест Витакер нема да е нешто страшно ако е номиниран/или зеде оскар за машка, многу добро се снајде во улогата, природно. Би се бунел за жена му Опра, која очајно сака оскар мада не беше лоша, солидна споредна улога ама сепак.. Опра. Претседателите, фамилијата.. систе сосема одлични, од познати фаци до непознати, глумата е една од движечките сили во филмот. Друга е музиката, погодени поменти, за погодено доловување на чувства низ целиот филм. Да не дрвам, ништо интересно ионака не пишам, солидно филмче, субјективно 7-ка.

Па ни се совпаѓаат оценките и вкусовите. :) и од мене има 7мица

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Хмм не би требало. Веројатно станува збор за овој филм.
Тој треба да е. Гледан ми е, нешто посебно не ми се допадна. Веројатно кому му е читана книгата му се појасни работите.

Еден филм да препорачам. Не се сеќавам зошто, гледан ми е пред 10 години, знам само дека ми се виде како симпатичен филм. Се сетив зошто секогаш кога ќе слушнам за еден од овие два филма, ми текнува на другиот. Не се поврзани никако, само има нешто во насловот што ми буди некаква асоцијација.
  • The Importance of Being Earnest
  • The Unbearable Lightness of Being
Појма немам...

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Мене Batler ми е како веќе видено сценарио, му дадов 7-ка јас на IMDB, но ептен клише, просечно добро драмиче :notworthy: Интересно како ни се поклопуват оценките по повеќето филмови :D

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891
Die Hard маратон јас си спремив за 31-ви декември пред славење.

п.с. @wot подобар ти беше аватарот со црниот витез од монти пајтон.

Kajgana Shop

На врв Bottom