Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Ave!!!Moram seriozno da pristapam kon temava so ogled na tezinata na materijata. Znaci apsolutno e nevozmozno i neverojatno da se diskutira za ovaa tema bez pri toa da se formira zaklucok za kategoricko prifakanje na faktot deka porano poubavo (od ekonomski aspekt) se ziveelo vo odnos na denesnovo vreme od poveke aspekti koi ke se obidam da gi objasnam sto poednostavno. Znaci vo odnos na sporedbite so platite i so uslovite od denesno i togasno vreme mora da se zeme vo predvid vo prv red bankarskoto rabotenje vo tie i ovie uslovi, za primer zemete gi kamatite vo odnos na opstestvenata drzavna struktura togasnite banki igrale uloga na realen potpomagac na opstestvenata ekonomija preku niskite kamati sorabotkataso site opstestveni pretprijatija so cel za obezbeduvanje na sto popovolni i podostapni krediti za naselenieto so sto realno davale doprinos kako na drzavata taka i na ekonomijata i na naselenieto sto za zal vo denesnive uslovi na bankarsko rabotenje ne e slucaj. Ponatamu, se investiralo vo makro ekonomski proekti koj nosele poefikasen efekt na poleto na vrabotuvanjeto i voopsto na poleto na sevkupnata ekonomija na drzavata. Ima premnogu da se diskutira a mene ne mi se diskutira i za kraj ke dadam samo eden primer: vo eden period za vreme na krizata so benzin, benzinot se nabavuvase so bonovi, sto znaci da zamislime deka proizvoditelite na nafta ne uslovuvaat so pokacuvanje na cenata na naftenite derivati i so ogled na faktot deka toa ke se odrazi loso na sevkupnata ekonomija nie se resavame na aktiviranje na drzavnite rezervi na nafteni derivati so cel da go nadmineme pritisokot i da ja zadrzime tekovnata cena na derivatite, ova e samo eden pozitiven primer za pozitivno ekonomsko rabotenje a gi ima eden kup....Blagodaram

Ке цитарам еден глумец во една серија што кажа Зашто смо лепо живели у Југославии па овако сви су крали а ником ништа није фалило

Ave!!!Moram seriozno da pristapam kon temava so ogled na tezinata na materijata. Znaci apsolutno e nevozmozno i neverojatno da se diskutira za ovaa tema bez pri toa da se formira zaklucok za kategoricko prifakanje na faktot deka porano poubavo (od ekonomski aspekt) se ziveelo vo odnos na denesnovo vreme od poveke aspekti koi ke se obidam da gi objasnam sto poednostavno. Znaci vo odnos na sporedbite so platite i so uslovite od denesno i togasno vreme mora da se zeme vo predvid vo prv red bankarskoto rabotenje vo tie i ovie uslovi, za primer zemete gi kamatite vo odnos na opstestvenata drzavna struktura togasnite banki igrale uloga na realen potpomagac na opstestvenata ekonomija preku niskite kamati sorabotkataso site opstestveni pretprijatija so cel za obezbeduvanje na sto popovolni i podostapni krediti za naselenieto so sto realno davale doprinos kako na drzavata taka i na ekonomijata i na naselenieto sto za zal vo denesnive uslovi na bankarsko rabotenje ne e slucaj. Ponatamu, se investiralo vo makro ekonomski proekti koj nosele poefikasen efekt na poleto na vrabotuvanjeto i voopsto na poleto na sevkupnata ekonomija na drzavata. Ima premnogu da se diskutira a mene ne mi se diskutira i za kraj ke dadam samo eden primer: vo eden period za vreme na krizata so benzin, benzinot se nabavuvase so bonovi, sto znaci da zamislime deka proizvoditelite na nafta ne uslovuvaat so pokacuvanje na cenata na naftenite derivati i so ogled na faktot deka toa ke se odrazi loso na sevkupnata ekonomija nie se resavame na aktiviranje na drzavnite rezervi na nafteni derivati so cel da go nadmineme pritisokot i da ja zadrzime tekovnata cena na derivatite, ova e samo eden pozitiven primer za pozitivno ekonomsko rabotenje a gi ima eden kup....Blagodaram
Браво бе мајсторе со 10 поста на Кајганава каков шлагфорт даде на темава ‘‘за крај‘‘ што велиш - секоја чест!... појма немаш коку си ‘‘во право‘‘ со болдираното! Само еден бренд ме интересира познат во Европа што се задржа или што тогаш беше актуелен! (Освен "Elan") ... Се градева споменици од фабрики (Херој Тоза, Црвена Застава, ИНСА фабрика сатова - нема траг од нејзе, УНИС Сарајево, Агрокомерц велика КРАДУША и уште стотици - иљадници од кои 50-100 тина во Македонија.... Фабрики без сировина споменици (Охис, Хемтекс, Алумина, во штип во текстилна индустрија после Манчестер најголема во Европа во град од 50,000 жители 15,000 запослени во текстилната...) Фабрики од кои денес трага нема се трошева донациите неповратната помош тешки милијарди (кои ниту Грција неможе да ги замисли денес како милостина) помош од Америка и сојузниците...Се градева ф-ки споменици со запозлени по 70-80 правници, џаболебари контролори, шефови, раководители кодоши... најмалку остручени способни работници, се вработуваа луѓе за мир у куќа ништо повеќе! Се вработуваа луѓе од нивите без никаква стручност, за да си го заштитат грбот моќниците....и многу такви будалаштини! И колку траеше? Од 1970-1980 кога вивна инфлација од 500-1000% Си ја земал платата и читаш во весникот колку е марката и додека отидеш на Битпазар да купиш некоја Марка (да се најде да не ги изеде инфлацијата) Динарот паднал - Марката рипнала.... Немаше ни ‘‘П‘‘ од пазарна економија... тоа беше економија осудена на брз пропаст, што всушност и се случи! Почна доцните седумдесети, да кулминира раните осумдесети.... и во агонија и смрт на 200-250,000 жртви и крв до колена да заврси во раните деведесети! Да, се градева објекти од јавен интерес, инфраструкртура, патишта, електросистеми, болници, чуда врагови.... ама не ми зборувај дека имало еден паметен проект во макро или микро економијата! Се само да се вработат 70 правници 20 директори (обично од исто село) 100 шефови, 150 контролори 50 контролори на контролорите... и 500 работници! Така во ниеден систем не опстанала економијата, па ниту овдека!
Дека е ова поарно... НЕ! Не велам ова е исто голема несреча за народот да те води клептократија.... но се прашува ли некој кога прави споредби како било во Америка 70-тите? Дали тогаш се продавала куќа во Флорида за 15,000 $ или куќа во Чикаго за 7-8,000$... Дали Евроскиот работник сега ги има оние удобности мир и стандард како што ги имал 70-тите? Дали еден Германски работник (од најсилната економија) е толку богат како неговиот татко во 70-тите, толку е платежно моќна неговата плата? Дали стан во Солун тогаш во 70-тите се продавал за 15,000 Евра, стан во Атина од 40м2 за 7,000 Евра? Дали дали!? Ако правиш споредби, запрашај се дали (веќе кога спомна) во моќните (денес и тогаш) економии имало редици за млеко, редици за прашок за перење, пар-непар возење и бонови? Токму тогаш кога се воведуваа тука Доцните 70-ти и раните 80-ти.... никаква економија, скоро никаков производ (скап поради оптеретувањето со огромната администрација) и никакви брендови! Освен Elan реков кој уште тогаш работеше по ПАЗАРНИ УСЛОВИ! Компренде?

Ке цитарам еден глумец во една серија што кажа Зашто смо лепо живели у Југославии па овако сви су крали а ником ништа није фалило
sega malkumina kradat,ama na golemo :)
--- надополнето: 17 декември 2013 во 15:23 ---
sega malkumina kradat,ama na golemo :)
--- надополнето: 17 декември 2013 во 15:25 ---
U komunizmu su radnicu dobijali viškove, u kapitalizmu radnici jesu višak.

U komunizmu su lopovi iz firmi krali salamu, krevet, alat, u kapitalizmu lopovi kradu fabriku salame, fabriku kreveta, fabriku alata.

U komunizmu je puno ljudi kralo malo, u kapitalizmu malo ljudi krade puno.

Kad su komunisti došli na vlast oni su se iz šuma spustili u gradove, kapitalisti su iz gradova otišli u šume (Poljine, Pale ...).

U komunizmu smo po mišljenje morali ići u Beograd, u kapitalizmu po mišljenje moramo ići u Brisel.

U komunizmu se radilo malo i još su radnike zvali herojima rada, u kapitalizmu se radi puno i još te zovu neradnikom, lenčugom, parazitom.

U komunizmu, ako si hteo dobar posao ili stan nisi morao reći da si Bosanac, Hrvat ili Srbin, u kapitalizmu možeš govoriti šta god hoćeš, ionako nećeš dobiti ni dobar posao ni stan.

U komunizmu je bilo besplatno obrazovanje, zdravstvo, sigurno radno mesto, ali isto tako i male plate te loši i nekvalitetni proizvodi koji se brzo kvare.

U kapitalizmu uz male plate te loše i nekvalitetne proizvode koji se brzo kvare, nema ni besplatnog obrazovanja, zdravstva ni sigurnih radnih mesta.

U komunizmu nije bilo slobode izbora, ljudi su se bojali partije. U kapitalizmu postoji sloboda i mnogo više izbora. Ne moraš se bojati samo partije, možeš se bojati i za svoje radno mesto, za svoju platu, hoće li se rate kredita dizati, kako ćeš otplaćivati kredit ako se razboliš, hoćeš li moći platiti lečenje ako se razboliš, može li sebi neko priuštiti školovanje. Dakle ima puno više izbora od čega ćeš strahovati, a i dolaskom kapitalizma došla je i sloboda. Kapitalisti su rekli: konačno ste slobodni, slobodni, slobodni! Evo uzmite radne knjižice i slobodni ste!
--- надополнето: 17 декември 2013 во 15:34 ---
nostalgija e sekavanje na nesto sto bilo nekogas i bilo ubavo, eeve i edno video za yugo - nostalgijata http://www.youtube.com/watch?v=VRsL4sFQl3A#t=168

ке појдам од фактот што за време на СФРЈ условно кажано не постоеле класи меѓу народот, ги имало али не одрипнувал никој еден од друг многу.
Лесно народот се вработували се знаело штом се вработуваш таму остануваш до крај, до 3 часот се работело итн итн. :)
без ограничување се движеле, секаде пречекани со респект, гордост било да кажеш дека си Југословен :)
дома порано ретко кој заклучувал :D на клупи се спиело без некој нешто да ти направи, денеска страв ти е низ некоја улица да поминеш а камо ли да отспиеш.

факт е дека денес подобро живеаат само санодливите( читај ловопи) кои се снајдоа за време на транзицијата, кои успеа фабрики ко Треска и ред др да затворат, останатите живеат бедно.

Znaci mi se dopagja debatava mi se dopagja temelnosta na diskusijava za da odgovoram isto taka temelno,znaci DR-e vaka notorna glupost e delot za fabrikite koj gi spomenuvas vo tekstot od prosta pricina sto svoevremeno tie bile ultra likvidni za sto samo po sebe govori brojkata na vraboteni,za zal kaj nas ne se sledese primerot na moderna Slovenija pa da namesto ovie firmi uspesno se prilagodat na novonastanatite uslovi polesno bese da se zatvoraat(Sto e del od principite na koj se zasnova kapitalistickiot model na ekonomsko rabotenje,sto znaci deka ne stanuva zbor za na primer partiski opredelbi ili ekonomska opredelba na bilo koja od denesnive partii tuku za trend vo koj uslovite na gradenje na novi socijalno opstestveni momenti nalagaa i teski promeni vo ekonomskite aspekti)Slovenija za primer, ja zadrza strukturata na starite firmi kako:Lesnina,Kolynos elan i sta ja znam tamo..dodeka kaj nas ne bese bash taka i poradi toa go spomanav primerot za makroekonomska politika,sto se odnesuva do trosenjeto i za toa ke ti dadam primer koj drzi voda,Skopje,glavniot grad,fakt e deka so izminative godini na samostojnost za glavniot grad se izdvojuvaat najmnogu finansiski sredstva voodnos na siteostanati gradovi neli?Toa moze da se pravda so toa deka se raboti za glaven grad itn.istoto toa i bilo togas vo YU nemozeme da ocekuvame vlozuvanja ako i samite ne sme sposobni da izdvoime ekvivalentni sredstva(Primer dali Makedonija mozela da izdvoi sredstva kako na primer Hrvatska?) Za toa koj sebil vraboten i ne vredi da se diskutira bidejki toa e nesto sto i denska go ima,i ke go ima..I za lugjeto od nivite togas imase potreba bidejki od lugje od nivi stanuvaa metalurzi bravari,rudari i sl.e sega ako e toa problem ogas najverojatno bi trebalo da se angaziraat nauchnici za da stvorat takvi struki od ragjanje.Gi spomnuvas devedesetite a ne ni pomisluvas na 40 titekolku za sporedba a toa e razlicna tema od tekovnava...isto i kako tvojov komentar Dr-e koj vodi kon filosofskata tema za nihilizmot i apsolutot i kon elan so skiite samo nemozam da se setam kolku skijaci imalo vo poranesnata drzava pa i vo stara evropa i uste samo za kraj da spomenam edna rabota:nikko ne mi e jasno kako bi mozel nekoj da me ubedi deka na covek koj e sam mu e podobro otkolku da se dvajca?i kakvo znacenje ima toa kolku postovi ima nekoj?treba li staz za da se zdobie nekakov status vo odnos na onie koj imaat povekje postovi?....debakl....
Blagodaram za dosegasnata diskusija.

Znaci mi se dopagja debatava mi se dopagja temelnosta na diskusijava za da odgovoram isto taka temelno,znaci DR-e vaka notorna glupost e delot za fabrikite koj gi spomenuvas vo tekstot od prosta pricina sto svoevremeno tie bile ultra likvidni za sto samo po sebe govori brojkata na vraboteni,za zal kaj nas ne se sledese primerot na moderna Slovenija pa da namesto ovie firmi uspesno se prilagodat na novonastanatite uslovi polesno bese da se zatvoraat(Sto e del od principite na koj se zasnova kapitalistickiot model na ekonomsko rabotenje,sto znaci deka ne stanuva zbor za na primer partiski opredelbi ili ekonomska opredelba na bilo koja od denesnive partii tuku za trend vo koj uslovite na gradenje na novi socijalno opstestveni momenti nalagaa i teski promeni vo ekonomskite aspekti)Slovenija za primer, ja zadrza strukturata na starite firmi kako:Lesnina,Kolynos elan i sta ja znam tamo..dodeka kaj nas ne bese bash taka i poradi toa go spomanav primerot za makroekonomska politika,sto se odnesuva do trosenjeto i za toa ke ti dadam primer koj drzi voda,Skopje,glavniot grad,fakt e deka so izminative godini na samostojnost za glavniot grad se izdvojuvaat najmnogu finansiski sredstva voodnos na siteostanati gradovi neli?Toa moze da se pravda so toa deka se raboti za glaven grad itn.istoto toa i bilo togas vo YU nemozeme da ocekuvame vlozuvanja ako i samite ne sme sposobni da izdvoime ekvivalentni sredstva(Primer dali Makedonija mozela da izdvoi sredstva kako na primer Hrvatska?) Za toa koj sebil vraboten i ne vredi da se diskutira bidejki toa e nesto sto i denska go ima,i ke go ima..I za lugjeto od nivite togas imase potreba bidejki od lugje od nivi stanuvaa metalurzi bravari,rudari i sl.e sega ako e toa problem ogas najverojatno bi trebalo da se angaziraat nauchnici za da stvorat takvi struki od ragjanje.Gi spomnuvas devedesetite a ne ni pomisluvas na 40 titekolku za sporedba a toa e razlicna tema od tekovnava...isto i kako tvojov komentar Dr-e koj vodi kon filosofskata tema za nihilizmot i apsolutot i kon elan so skiite samo nemozam da se setam kolku skijaci imalo vo poranesnata drzava pa i vo stara evropa i uste samo za kraj da spomenam edna rabota:nikko ne mi e jasno kako bi mozel nekoj da me ubedi deka na covek koj e sam mu e podobro otkolku da se dvajca?i kakvo znacenje ima toa kolku postovi ima nekoj?treba li staz za da se zdobie nekakov status vo odnos na onie koj imaat povekje postovi?....debakl....
Blagodaram za dosegasnata diskusija.
Нема значение, ама уште помалку има смисла она твоето давање заклучок (на тема која безмалку има 2000 постови е смешно) прочита барем 200 да дадеш заклучок!? Напиша барем дваесет за да дадеш заклучок на темава!?... затоа реков дека нема смисол ниту вкус со пет теми на форумов да се дава заклучок. Сметав дека никој, а најмалку некој со пет поста може да даде заклучок на темава!? Мислам дека сум јасен!?

Инаку 90-тите јас не ги ни спомнав! Реков убаво се живеело само една деценија од 1970 скоро до крајот на таа деценија (толкав период, од сите 45 години на постоење на таа држава, само нешто помалку од деценија години на убаво живеење, користејки ги бенефитите и енормните бесповратни кредити - средства од Америка најмногу и од Англија) плус кредитите и внатрешните задолжувања... Инаку ако прочиташе предходно во постовите напишав и дека не се живеело, туку многу лесно се гинело во првите години и децении на таа држава, па скоро до споменатите 70-ти... за тоа се напишани цели научни трудови и публикации есеи докторати.... да не спомнувам во сферата на уметноста колку дела се инспирирани од тие настани!..... Еден од највредните научни трудови, еден од најпризнатите најцитираните и ценети од сите историчари и од север и од југ исток и запад (како сакаш) научник но и борец за човекови права противник на диктаторските режими етноциди и геноциди врз човештвото... вели еден милион утепани! Еден милион жртви! Еве да не читаш од весници портали рекла-казала http://mondo.rs/a74812/Info/Press-Izbor/Bild-Tito-medju-deset-najvecih-ubica-20.-veka.html или одбери некоја книга од неговите издадени од Беркли и Харвард во PDF формат ми се чини има на нет, ете ти научен труд па читај: http://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM (Касапницата на Тито.... 1 милион жртви) а за авторитетот на авторот и неговиот научен труд можеш да прочиташ неговото богато CV овде: http://www.hawaii.edu/powerkills/LONGVITA.HTM
Затоа кога зборуваме кога подобро се живеело треба да ги имаме во обзир 70-тите години па наваму те до раните 90-ти кога заврши нејзиното постоење, затоа што пред тоа се живеело, ама и гледаме насилно се умирало! И тоа во многу големи размери! Не оди понатаму, нам ни ги прееба (се извинувам на овој збор кој не заслужува да се употреби во контекст со нашите херои, ама во буквална смисла го направи тоа маршалот и неговиот систем)... првиот наш Претседател на президиумот на републиката, што би рекле претседател на Македонија (МА Ченто) и првиот претседател на Собранието (Панко Т. Брашнаров!) И уште колку од нив многу заслужни (нека им е лесна земјата и вечна им слава) Зарем не е така!? И тоа во минодобско време на таа СФРЈ!... затоа велам се живеело, ама и се умирало ете затоа го зедов само тој период на убаво живеење од 70-та до 80-та кога неможејки да издржи ВЕШТАЧКАТА економија поставена на НЕ-ЕКОНОМСКИ ЗАКОНИ И КАТЕГОРИИ почна да се руши како ‘‘кула од карти‘‘ да паѓа на колена вештачката економија и како резултат на тоа вивна инфлација од 100-2000%.... и знаеме кулминираше раните 90-ти кога повторно во крв до колена се распадна федерацијата втемелена на многу черепи - коски предходно!
И уште нешто, бројката на вработени да биде репер за успешна фабрика е уште поголема будалаштина, тоа е ноторна глупост! Мислам надвор од секоја дискусија е тоа! Па во Бугарија имаше фирми од по 200,000 и повеќе вработени кои се распаднава како и нашиве, во Романија исто така, фабрики комбинати кои неможева да работат ни месец дена по пазарни услови (и тие ли беа успешни?)... денес и во Сев Кореа имаш гигантски фирми со по 50,000 -100,000-200,000 вработени. Земјоделски задруги со по 2 милиона! цела држава е една фирма!...Успешни ли се тие комбинати? Па ќе се распаднат се разбира ако се демократизира општеството, ако проработат по пазарни услови. Значи кога не разбираш на кои темели се гради, развива, профитира, реинвестира и кои се критеријумите една фирма да биде успешна... секаква дискусија понатаму е залудна! Тука нема помош!

Pre nešto vise od 20 godina, u ovim našim krajevima, vodio se jedan sasvim drugačiji zivot. Preduzeća su radila, ljudi su imali radna mesta, imali su plate, regrese, tople obroke, plaćen noćni rad i rad vikendom i državnim praznikom, socijalno osiguranje, besplatno lečenje, besplatno školovanje, plaćeni godišnji odmor i ko zna šta sve još. Onda su došli neki ljudi i rekli nam da mi živimo loše, da nismo slobodni. Rekli su da oni mogu srediti da živimo bolje. Da mogu srediti da budemo slobodni. Bez ikakvog dokaza izašli su ispred nas i rekli nam da je komunizam loš. Da je komunizam zlo. Mi smo im poverovali. Rekli su da će sve srediti i sredili su nas.

Na brzinu su nas zadojili mrznjom i nacionalizmom. Moćnom medijskom mašinom i psihološkim ratovanjem ubedili su nas da su "oni drugi" krivi za sve. I dok smo mi klicali i slušali njihove govore o budućem blagostanju, polako smo tonuli sve dublje i dublje. Uzeli su nam sve. Posao, firme, plate su smanjili, oduzeli tople obroke, plaćeni noćni rad i rad vikendom i državnim praznikom, penzije su smanjili, ukinuli besplatno lečenje i besplatno školovanje. A mi i dalje kličemo živela demokratija.

Ko su oni? Kome nije odgovaralo da ljudi imaju sve ono što su imali? Kome komunizam nije valjao i zašto? Zašto su se zadnjih godina toliko trudili da ga oklevetaju kao državno uredjenje? Zašto to i dalje rade?

Svetska bankarska, naftna i industrijska "elita" tj. ljudi koji se nalaze iza moćnih svetskih korporacija žele da spreće svaku mogućnost da ostanu bez svoje imovine. Zato su se udružili i svojim novcem kupuju sve. Kupili su medije da bi mogli lakše da manipulišu. Kupili su najmoćnije obaveštajne službe. Kupili su vojnu silu. Za njih rade psiholozi, advokati, marketing agenti. Oni diktiraju novčana kretanja. Oni prave ekonomske krize, oni ih i prekidaju. Kupuju vlade nezavisnih država. Gde ne mogu da kupe izazivaju "pobune" ili besomučno bombarduju pod izgovorom spasavanja ljudi od "diktatora".

Njima komunizam ne odgovara nikako. Zato se trude da ga ocrne. Oni preko svojih medija šire price kako je komunizam zlo, kako su to diktatorski sistemi i kako su kao takvi nepoželjni u ovo vreme demokratije i slobode. Ali oni nam nisu rekli zašto je demokratija za njih tako poželjna a komunizam tako nepoželjan. Nisu nam rekli da komunizam nije zlo za nas nego za njih. Nisu nam rekli da je demokratija sloboda za njih a ne za nas. I mi im poverovali.

Šta je uopšte njihova demokratija. Njihova demokratija je u stvari maska namaknuta ljudima na oči da misle da su slobodni. Da misle da imaju izbora. Ta maska je toliko moćna da su ljudi spremni i život da daju za njih. A oni sede tamo negde na sigurnom i zgrću jos više para sa svakom bombom koja je pala na Srbiju, Avganistan, Irak, Libiju i ostale neposlušne zemlje. Šta je njihova demokratija koju oni toliko velikodušno serviraju drugima sa tonama eksploziva i medijskih laži onima koji je neće. Ništa drugo nego četvoroodisnja diktatura. Dali su nam izbor da izaberemo četvorogodisnjeg diktatora kog želimo.

Onda su nam četvorogodisnji diktatori ukinuli sve što smo imali. Smanjili su nam broj radnih mesta da bi se otimali za slabo plaćena radna mesta u njihovim preduzećima. Ukinuli su nam besplatno lečenje i besplatno školovanje da bi nam davali skupe kredite u njihovim bankama. Ukinuli su nam plaćene godišnje odmore. Zar oni da nam plaćaju da se odmaramo kad mogu oni da se odmaraju. Ukinuli su nam tople obroke. Zar oni da nas hrane.

To sve ne bi mogli da urade da nismo prestali da učestvujemo u državnoj politici. Da smo znali da čuvamo ono što imamo a ne da tražimo proju preko hleba. Da nismo bili tako naivni da će neko tamo doći sa kapitalom i da nam da sve što poželimo. Pa ne bi ga on imao da ga je tek tako delio. Da smo znali da sačuvamo radničke savete, disiplinske komisije, komitete, statutarne komisije, nadzorne organe a ne da damo vlast pojedincima koji nas prodaju za sitne pare. Da smo znali da čuvamo našu pravu demokratiju i samoupravni socijalizam a ne da kličemo lažnoj demokratiji i lažnoj slobodi.

За различни луѓе перцепцијата е различна, нели....
Да, се градева објекти од јавен интерес, инфраструкртура, патишта, електросистеми, болници, чуда врагови.... ама не ми зборувај дека имало еден паметен проект во макро или микро економијата!
Што да се коментира ???

Се градева ф-ки споменици со запозлени по 70-80 правници, џаболебари контролори, шефови, раководители кодоши... најмалку остручени способни работници, се вработуваа луѓе за мир у куќа ништо повеќе! Се вработуваа луѓе од нивите без никаква стручност, за да си го заштитат грбот моќниците....и многу такви будалаштини
Ако се гледа само од економски аспект, ДА, лошо беше. Ама ако се гледа пошироко, ситуацијата можеби поинаку да изгледа, нели?
На времето бев раководител во фирма која влечеше корени од социјализмот. Работевме со полн капацитет, Вработени 50-тина. Истата фирма за времето на СФРЈ имало вработени 110 лица. Сум го коментирал ова со генералниот директор, стар лисец кој и во тоа време бил на функција.
На моја забелешка дека било тешка глупост и невидена финансиска загуба, одговорот беше - Точно, немаше финанскиско оправдание. Едноставно ти се јавуваат од ЦК и ти кажуваат -утре имаш 6 луѓе, распредели ги.

Ама системот беше поинаков. Сите беа вработени. Имаше економска сигурност. Немаше толку криминал. Сега, кога човек нема работа, полесно се одлучува на криминал. Поради немање финансии потешко се одлучуваат на брак, на деца.

И сега- Гледај ја стапката на криминал, број на отселени млади луѓе од државата, пад на наталитет кај Македонците, број на социјално загрозени семејства...Разговарај за перспектива кај млади луѓе....Колку не можат да издвојат за лекарства, на пример....кој е процент на деца кои не отишле на море, или редовен годишен одмор.....

Дискутабилен е одговорот ако гледаш пошироко, нели.....

За различни луѓе перцепцијата е различна, нели....

Што да се коментира ???

Ако се гледа само од економски аспект, ДА, лошо беше. Ама ако се гледа пошироко, ситуацијата можеби поинаку да изгледа, нели?
На времето бев раководител во фирма која влечеше корени од социјализмот. Работевме со полн капацитет, Вработени 50-тина. Истата фирма за времето на СФРЈ имало вработени 110 лица. Сум го коментирал ова со генералниот директор, стар лисец кој и во тоа време бил на функција.
На моја забелешка дека било тешка глупост и невидена финансиска загуба, одговорот беше - Точно, немаше финанскиско оправдание. Едноставно ти се јавуваат од ЦК и ти кажуваат -утре имаш 6 луѓе, распредели ги.

Ама системот беше поинаков. Сите беа вработени. Имаше економска сигурност. Немаше толку криминал. Сега, кога човек нема работа, полесно се одлучува на криминал. Поради немање финансии потешко се одлучуваат на брак, на деца.

И сега- Гледај ја стапката на криминал, број на отселени млади луѓе од државата, пад на наталитет кај Македонците, број на социјално загрозени семејства...Разговарај за перспектива кај млади луѓе....Колку не можат да издвојат за лекарства, на пример....кој е процент на деца кои не отишле на море, или редовен годишен одмор.....

Дискутабилен е одговорот ако гледаш пошироко, нели.....

Социјализмот како систем беше насочен навистина кон социјалата. Јас работев и се школував и живеев и имав семејство во тој систем а и во овој. Имаше вработувања, точно, но сите тие вработени земаа редовно плата, беа социјално здравствено пензиски обезбедени, одеа по одмори, замаа мебел, коли, станови , градеа викендици и куќи.
Раликата на двата системи е многу едноставна... кај оди вишокот на парите? кај оди профитот? Во социјализмот, парите се вракјаа во општеството, значи од кога ќе се исплатеа плати доприноси тековни одржувања... другото одеше во републички и федерациски буџети, од таму парите се насочуваа во потреби а не во луксузи - патишта, мостови, тунели, фабрики, брани.... имаше и промашени инвестиции али помила ми е промашена инвестиција во фабрика или пат од колку во споменик и мермерни скали.
Денес профитот оди во приватни џепови. Денешниот директор вака размислува “што помалце плати што помалце издатоци - појќе за мене“ зато укинува мензи, греење на зима, доприноси, платите сака на минимум да ги донесе.... полесно му е да ја даде во стечај и продаде објекти и машини од колку да му се мисли секој ден со луѓе плати пласмани суровини боледувања набавки реклами.... во социјализмот, незодоволни работници на работнички совет сменуваа директори! ај не му дај плата, менза превоз на работа додатоци, екстра пари за прекувремено.... профитот мнооогу тешко одеше во приватни џепови - директор можеше да си земе нова кола или полускришно да крени викендица, или да фрли неколку софри на сметка на фирмата... али милиони евра... станови дуќани, коли, сметки во странство - не! Погледнете го само политичкиот врв во СФРЈ, па ни еден не направи богатства и не натрупа капитали, денес секоја република од би9вшата СФРЈ има слој на екстремно богати луѓе (од политиочки и бизнис врв). Значи парите се тие, распределбата е различна.

Vekje diskusijata se dvizi povekje vo politicka debata,znaci prasnjeto za postovite go postavuvam od prosta pricina sto forumot ne e naucna institucija tuku e toa sto e...znaci ako naideme na nekoj doktor na nauki od odredena tema na forumov so 1 post negovoto mislenje ke nema znacenje za nas od pricina so nemal postovi iako moze da objavil proekt za prvata nukleara raketa vo drzavava...-dobro postuem pravila iako...
Odime ponatamu,znaci treba mnooogu covek da bide ubedlv da gi ubedi lugjeto za losoto minato vo Jugoslavija vo odnos na ova nikakvo vreme za koe veruvam nikogas nema da go nosi epitetot:staro dobro vreme,inaku vo odnos a ona za ubiecot na milionite dobro bi se nadodala i prikaznata za komunistickite lideri koj jadele hrana zgotvena od mladi lugje..(hahah)-toa vo najprost termin kako sto e sponato pogore se narekuva PROPAGANDA i e nesto slicno kako onie idiotski emisii na discovery od tipot samoprezivuvanje i dali Isus ja baknal marija i dali bil ozenet so Marija...Nivnata propaganda e najdobra vo svetot,komunistite ili rabotnicite ili socijalnite protesti gi narekuvaat Globalisti,Onie koj na istokot se borat za sloboda gi narekuvaat Radikalni islamisti i sl.Se cudam vo odnos na nivnata psiholoska masinerija uste edna rabota:go osvoija svetot so nesto sto se narekuva kultura vo 70-80 go nametnaa nivniot jazik nivnite filmovi bea najdobri,nivnite pijaloci,nivniot zivot...svetot i nesvesno gi prifati i odednas go smenija kursot kon deonstracija na voena mokj i se se raspadna,od najslobodna nacija stanaa najomrazena nacija...steta.Da postavam i prasanje :sto e so zrtvite od tranzicijata?kolkav e brojot na unisteni semejstva, zivoti,zelbi itn?Koj ke im objasni na lugjeto od fabrikite kako se propadna?Kozhara,Fas11 oktomvri,Gazela,Alumina itn...Spomnuvam ultra silni firmi od porano,koj ke gi obesteti lugjeto na koj im bile odbivani sredstva za razvoj i infrastruktura...tazno i tesko e OVA vreme i prilici na onie filmovi od tipot na epskite prikazni za Robin hud,kad sto lugjeto stradaat a nema nekoj Robin hud da barem malku im go olesni ova ziveenje,posebno e custvoto tesko koga covek ke go pocustvuva studeniloto,neprirodnoto studenilo(ovoj narod e druzeljubiv,topol,dobar)koe se nasobralo kaj lugjeto koe podsetuva na Jugoslavija,ama onaa od 1930 predvoenata,pobaraj nekoja kniga za toj period i ke ja vidis slicnosta,duri strasno e i sto cel svet vo momentov podsetuva na toa vreme,porano penzionerite bea kategorija na lugje sto morase da se pocituvaat sega se kategorija koja nesakajki predstavuva problem za mladite lugje koj nemaat uslovi da najdat rabota da formiraat semejstva imajki ja vo predvid nesigurnosta od idninata kojae rped niv samo poradi faktot sto e praksa da se iskoristi faktorot na glasacko telo koe go predstavuvaat penzionerite vo modernata politika,Samozivosta e nov trend vo modernive vreminja i se e poizrazena od moment do moment od den do den,porano imase termin vo fabrikite za oniekojpotkazuvale:Spijun,imalo takvi lugje i tie se prikrivale,sega nema potreba takvite lugje so toj zanaet so go stitat rabotnoto mesto voopsto ne grizejki se za nestoto sto nekogas se vikase dostoinstvo,i za kraj procitaj nekoj tekst od tipot na memoari od Tito vidi kako razmisluval covekot pa izvleci nekoj zaklucoci...kako i obicno Blagodaram i pozdrav(neka prodolzi diskusijava vo dobra nasoka,mozebi forumot e sovremenata zamena za citanjeto...)

Vekje diskusijata se dvizi povekje vo politicka debata,znaci prasnjeto za postovite go postavuvam od prosta pricina sto forumot ne e naucna institucija tuku e toa sto e...znaci ako naideme na nekoj doktor na nauki od odredena tema na forumov so 1 post negovoto mislenje ke nema znacenje za nas od pricina so nemal postovi iako moze da objavil proekt za prvata nukleara raketa vo drzavava...-dobro postuem pravila iako...
Odime ponatamu,znaci treba mnooogu covek da bide ubedlv da gi ubedi lugjeto za losoto minato vo Jugoslavija vo odnos na ova nikakvo vreme za koe veruvam nikogas nema da go nosi epitetot:staro dobro vreme,inaku vo odnos a ona za ubiecot na milionite dobro bi se nadodala i prikaznata za komunistickite lideri koj jadele hrana zgotvena od mladi lugje..(hahah)-toa vo najprost termin kako sto e sponato pogore se narekuva PROPAGANDA i e nesto slicno kako onie idiotski emisii na discovery od tipot samoprezivuvanje i dali Isus ja baknal marija i dali bil ozenet so Marija...Nivnata propaganda e najdobra vo svetot,komunistite ili rabotnicite ili socijalnite protesti gi narekuvaat Globalisti,Onie koj na istokot se borat za sloboda gi narekuvaat Radikalni islamisti i sl.Se cudam vo odnos na nivnata psiholoska masinerija uste edna rabota:go osvoija svetot so nesto sto se narekuva kultura vo 70-80 go nametnaa nivniot jazik nivnite filmovi bea najdobri,nivnite pijaloci,nivniot zivot...svetot i nesvesno gi prifati i odednas go smenija kursot kon deonstracija na voena mokj i se se raspadna,od najslobodna nacija stanaa najomrazena nacija...steta.Da postavam i prasanje :sto e so zrtvite od tranzicijata?kolkav e brojot na unisteni semejstva, zivoti,zelbi itn?Koj ke im objasni na lugjeto od fabrikite kako se propadna?Kozhara,Fas11 oktomvri,Gazela,Alumina itn...Spomnuvam ultra silni firmi od porano,koj ke gi obesteti lugjeto na koj im bile odbivani sredstva za razvoj i infrastruktura...tazno i tesko e OVA vreme i prilici na onie filmovi od tipot na epskite prikazni za Robin hud,kad sto lugjeto stradaat a nema nekoj Robin hud da barem malku im go olesni ova ziveenje,posebno e custvoto tesko koga covek ke go pocustvuva studeniloto,neprirodnoto studenilo(ovoj narod e druzeljubiv,topol,dobar)koe se nasobralo kaj lugjeto koe podsetuva na Jugoslavija,ama onaa od 1930 predvoenata,pobaraj nekoja kniga za toj period i ke ja vidis slicnosta,duri strasno e i sto cel svet vo momentov podsetuva na toa vreme,porano penzionerite bea kategorija na lugje sto morase da se pocituvaat sega se kategorija koja nesakajki predstavuva problem za mladite lugje koj nemaat uslovi da najdat rabota da formiraat semejstva imajki ja vo predvid nesigurnosta od idninata kojae rped niv samo poradi faktot sto e praksa da se iskoristi faktorot na glasacko telo koe go predstavuvaat penzionerite vo modernata politika,Samozivosta e nov trend vo modernive vreminja i se e poizrazena od moment do moment od den do den,porano imase termin vo fabrikite za oniekojpotkazuvale:Spijun,imalo takvi lugje i tie se prikrivale,sega nema potreba takvite lugje so toj zanaet so go stitat rabotnoto mesto voopsto ne grizejki se za nestoto sto nekogas se vikase dostoinstvo,i za kraj procitaj nekoj tekst od tipot na memoari od Tito vidi kako razmisluval covekot pa izvleci nekoj zaklucoci...kako i obicno Blagodaram i pozdrav(neka prodolzi diskusijava vo dobra nasoka,mozebi forumot e sovremenata zamena za citanjeto...)

Ми ги извртуваш зборовите перфектно како што правеле на политичките судења комунистичките квази-обвинители! ;) Јас не реков не ти е дозволено.... (ниту можам да ти забранам ниту смеам) туку дека е невкусно воопшто на било кој, а најмалку на некој со пет поста да дава заклучок шлагфорт на тема која има 2500 поста! Тоа можеш за среќа да го провериш ти или кој сака!
Е да немало жртви во режимот на СФРЈ и не заврши таа држава со крв до колена убиени над 250,000 и протерани над 500,000....Да и Елвис е жив!
Кажи им го тоа на фамилиите на Панко Брашнаров на Методија Андонов.... кажи им дека судбината на нашите херои (запечатена од режимот) е само пропаганда слична на идиотските емисии на Discovery... кажи им го тоа на семејствата на околу 1000 Мекедонци однесени на Голи Оток (од кои најголемиот број го загубија животот таму) на оние семејства чии борци загинаа не од куршумот на непријателот туку на Скопското Кале, кажи им го на семејствата на оние што почиваат во масовните гробници во Куманово, при што се кажуват очевидци дека недотепаните - живи закопани ги молеле своите џелати да ги дотепаат. Кажи им го на семејствата на оние од Велес 50-тина на број стрелани без судење... кажи им го на оние што најблиските им ги апселе, затварале некои и стрелале, на оние кои им нема трага убиени во монтирани процеси (Илија Чаушев, П. Шатев, Пирузе, Фотев, Митре Анастасов, Лена Стојчевска... кажи им го на роднините на струмичките студенти кои беа свирепо убиени без судење сека се само ПРОПАГАНДА и ништо друго.... кажи им на оние понижени од режимот осудени како политички неподобни - капиталистички свињи, оние на кои им конфискуваа имот ги понижива омаловажива, ...
За бројот на прогонуваните, затвораните и осудуваните лица со поинакви политички убедувања од постојниот комунистички режим доволно говорат 14.000 политички досиеја што ги водела Службата за државна безбедност при МВР и 22.000 затворски досиеја на затворените политички лица во затворот „Идризово”, или вкупно 36.000 досиеја. Тоа се политички досиеја на лица (од разни возрасти и професии - револуционери, интелектуалци, лекари, студенти, обични и полуписмени селани, лица во поодмината возраст и ученици-гимназисти, деца на 16 години), затворани, осудувани, прогонувани и стрелани во периодот 1945-1985 година од новата македонска комунистичка власт само затоа што се бореле за самостојна, независна, демократска и граѓанска Република Македонија и за идеалите на ВМРО. Ова е можеби единствен пример во историјата на човештвото некој да биде осуден од сопствената власт за патриотизам, за љубов спрема сопствената татковина.
Според неофицијалните податоци, во периодот 1949-1951 биле затворени 7.330 средношколци, а само во затворот „Идризово” биле затворени 2.500 политички затвореници.
И на крајот, ако направиме рекапитулација од официјалните и од неофицијалните податоци, доаѓаме до бројка од околу 50.000 македонски граѓани: уапсени, депортирани, судени, затворани, осудени на смрт, стрелани, убиени, исчезнати и кои имале политички и затворски досиеја. А сето ова е направено под знакот на „српот и чеканот”, во името на „диктатурата на пролетеријатот”, а од страна на „авангардата на работничката класа”.
Тоа дел од жртвите на комунизмот и режимот кај нас.... но!
Кажи им на Хрватите кои велат дека на ‘‘Крижниот пат‘‘ по завршување на војната без судење биле истепани повеќе десетина иљади Усташи, домобрани но и нивни семејства или семејства на оние кои сакале да ја напуштат СФРЈ...на жртвите на озлогласениот политички затвор Голи Оток, кажи им дека се пропаганда како онаа од Discovery, ним и на Србите кои го имаа само тој грев што си ја сакаа својата нација и кралот повеќе од Маршалот! На десетици илјади истепани, стрелани егзекутирани без судење.... пропаганди на западот нели!? И оние масовни гробници кои и ден денес се откриваат, како онаа неодамна во темелите на Црвена Застава кога италијаните копава темели за новата фабрика на Фиат! Гробница од Титовиот режим 50-тина стрелани! Една од илјадници такви! И тоа ли е ПРОПАГАНДА?
А неа проапаганда таа беше привилегија на тој систем....!? Ја имаше, ама од другата страна и тоа најголема БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈА!... од оние кои не убедуваа дека сви смо ми браќа, а тепава недолжни цивили за кои пишува историјата! Браќа по оружју изгледа!
Премногу крв и коски на мртви во темелите на таа држава! За тоа реков многу научни трудови се напишаа, не ПРОПАГАНДИ што ги нарекуваш, за среќа или за жал сеуште живи луѓе кои што сведочат за џелатскиот режим! Секаде и во МК и ви СР и во ХР ЦГ живи сведоци од по 80 години! И тие ли се во служба на пропаганда? И тие ли лажат?....Исто и научни трудови признати од најголемите авторитети , од историчарите, од образованието, академиите, од аналитичарите, политиколозите.... и тн.
И делот за економија ти е толку нелогичен, што (реков и предходно) навистина е излишно да се дискутира!
Реков и пак ќе кажам СФРЈ....Убав живот? Да! Стабилна економија, вработеност, решена социјала, солидно образование, врвно здравство..... Но само од 1970-1980. Толку!...И не само по мое мислење сума сумарум: тажна приказна! Се на грбот и врз коските на милион убиени, на милиони обесправени по разни основи: затварани, опљачкани, обесправени, прогонети, деградирани, понижени.... Тоа е! Во некоја прилика учителот на Маршалот (од кој подоцна нашиов се оградува иако по методита беше сличен) имал речено: СССР 300 милиони! Ако треба 270 ќе истепаме, 30 мил да живеат во Комунизам... не истепа 270 му припишуваат меѓу 40 и 60 милиони жртви! Е ученикот негов ‘‘само‘‘ милион!http://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM Како што реков Харвард издание! Неоптеретен од дневна политика! А не мемоарите на Тито! ха-хахах Или уште поубаво Книга за Тито! :pos:

diskusijatai ponatamu odlicno se odviva,znaci sega ke gi razgleduvame i fasizmot i renesansata,ne mi kaza nisto za zrtvite na denesnicata...Harvard daj bidi lider!i toa bilo nekogas ime vo 70 tite,firmite ne gi ni spomna,kolku sto znam vo sekoj politicki sistem ima golem broj na lugje koj bile zatvorani od ideoloska priroda duri zamisli i vo vremeto na fasizmot..za uteha na site nas,zamisli interesna tema Stalin ubil 20 000 000 a vo vojnata(2 rata) vo uslovi na razurnuvacka tehnika isto..kakov li trik upotrebil..ne prijatele vekje toa veter i magla tesko proagja,zaboraviv da spomenam sekoj koj od ideoloska priroda se zanimava so bilokakva politicka agenda moze na ovoj ili na onoj nacin da snesuva odredeni posledici,ne go opravduvam odnesuvanjeto naneobrazuvanite lugje koi vo imeto na partiite se zanimavale so sekakvi rasipani raboti bez pritoa da razmislat(najverojatno poradi toa sto voopsto ne go razvivale duhot koj im bil daden od nebesniot Otec).I sega edna kratka analiza za kraj(iako diskusijavabese sosema od druga priroda)Nasata drzava kako sto e sega vo momentov pravi odlicni napori vo odnos na uslovite koj se aktuelni na globalno svetsko nivo,no kakvi se uslovite?Istite koj bile i vo izminatite 10 vekovi,Evropa voopsto ne pokazuva interes za nas(osven vo protokolarniot del),Nikakva sorabotka nema nitu pak ke ima na nivo na sosedni drzavi iako i tuka se pravat ogromni napori no badijala e se ako drugata strana ne pokazuva interes,Statusot koj ni go nametnaa evropjanite i Amerika na drzavno nivo e tezok tovar za nosenje(Multikulturna drzava-procitaj go ustavot)Vo togasnata drzava kako zaednica od 22 milioni lugje barem nikogas ne smeese da bide dovedeno prasanjeto na bezbednosta(nikogas pobezbedni vo izminatite 6-7 veka)i na labavite proekti na evropskite experti za multikulturalizam i za takov tip na drzavi,mozebi toa e dobar proekt no vo praksa e mnogu tesko da se implementira pomegju lugjeto i na samiot teren,taka da i da ne e diskusija natemata na koja sto e,uslovite sega se neverojatno poteski i bez mesanje na istorijata vo seto ova.
;) pozdrav

Па Сталин (Титовиот учител и идол еден период) малку повеќе време тепал отколку траела II Св војна а по војната дури и имал и понапредна техника! Атомот... се говори дека во воени вежби пуштал цели батаљони на местото каде што правел атомски проби да вежбаат спасување! Неговиот терор према Чечените е познат, за логорите (гулази) на смртта исто така се знае, за репресии и чистки, дури и во партијата, за тајната полиција на Берија.... Инаку незнам што те чуди за бројот на неговите жртви, барем во тоа се сложуваат сите извори! Еве ти од еден Руски историчар Попов (веројатно во тоа се сложни и повеќе нивни историчари) кој говори за 40 мил жртви на Сталин и неговиот режим: По оценкам историка В. П. Попова, обштее число осуждённых за политические и уголовные преступленија в 1923—1953 годах составлјает не менее 40 млн. http://ru.wikipedia.org/wiki/Сталинские_репрессии
а за жртвите на транзицијата и на сегашното време, има повеќе теми на форумов па повели на пример на тема економија (некои поактуелни теми)... А историјата, незнам како би ја апстрахирале од дискусија на тема која носи наслов ‘‘Во СФРЈ подобро се живеело, мит или вистина!?‘‘ А СФРЈ веројатно ќе се сложиме е историја!?
Мене поентата овдека ми беше да кажам дека животот во онаа држава СФРЈ може да се спореди, дури и да се каже дека бил подобар од сегашниов само една декада! Посочив која.... Животот во период на масовни гробници конфискации протерувања и понижувања да се спореди со било кое општество или период, па и со денешниов е бесмислено!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom