Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување
Луѓе случајно најдов на еден форум имаше пишано сличности на албанскиот јазик со берберските јазици (северна африка, афро-азијатска фамилија). Ми се виде интересно, па реков да го споделам тука. Линк нема да ставам зашто таму националисти се караат и се пцујат околу политика:

Овие без извор и име на лингвист или историчар ништо не значат, и кога модераторите би биле реални мислењево требаше одамна да се брише...
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 21:42 ---
Тогаш не било знаме на Албанците .

Кажав дека византиско било, но Скендербег е албанец.....

Јас па имав слушнато една легенда со орел и нешто планина ама не можам да се сетам. :(
Да и како што напомена и puno, затоа што симболиката на орелот наведува нешто накај Христијанство. Ама исто така самата земја Албанија голем дел од нејзиниот рељеф е планински. А тоа е место каде што природно живеат орлите. И ова ми има некоја логика сеа.. Иначе кај Мијачкото знаме го има и него во долниот лев агол. Не ми личи на Српскиот Орел.
Mijacko_zname.jpg

Албанците и Македонците биле соседи со милениуми, ако реално се гледа историјата може да се види дека имало мешања многу....пред отоманската ера не сме имале значителна културна разлика.... и денес може да се види дека одредени носии и традиции ни се слични...
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 21:48 ---
Навистина е чудно колку пати е сменето, а вие кукате зошто еднаш ви е сменето...

Албанците и Македонците биле соседи со милениуми, ако реално се гледа историјата може да се види дека имало мешања многу....пред отоманската ера не сме имале значителна културна разлика.... и денес може да се види дека одредени носии и традиции ни се слични...

Никој не ни негирал дека имало мешања пред во Албанија да навлезе Исламот. Имало и огромно мешање на Срби и Албанци.
Е после кога навлегува Исламот станува малце попроблематично. Процесот на мешање на соседни народи е сосем природно. Сум напоменал дека и повеќе пати дека во тоа време ВЕРСКАТА ПРИПАДНОСТ била појака и се земале според тоа. Малце ми е глупо тоа време да се зборува за Нации кога главен фактор за индифитикација била Религијата, а постоел и ГЕОГРАФСКИ ИДЕНТИТЕТ. Затоа на сите владетели тогашни во титулата се внесувало и со кој регион владеат.
Во смисла на тоа секој кој тврди дека мешања немало, посебно на Балканов е малце идиотско.

75px-Albania_state_emblem.svg.png

1. Грбот на Византија од времето на династијата Палеолог
2.Грб на Република Албанија
3.Грб на Република Црна Гора
4.Грб на Руската Федерација
5.Грб на Република Србија.

Она знамето со круната од Скендербег ми е поубаво. Не знам зошто го имаат исфрлено тоа понатаму од знамето.

Овие без извор и име на лингвист или историчар ништо не значат, и кога модераторите би биле реални мислењево требаше одамна да се брише...

А што само со име на историчар треба да пишуваме? Што има врска ако се точни преводите, а 99% сум сигурен дека се, зошто да се избришат?

Еве во темата каде споредуваат македонски со санскрите никаде не видов име на историчар или лингвист. Тогаш цела тема ќе треба да ја избришат и не само таа туку и еден куп други.

Баш би било интересно да се види дали има повеќе слични зборови. Еве ти како албанец можеби ќе можеш да најдеш повеќе ако има некои речници на овие јазици.

Она знамето со круната од Скендербег ми е поубаво. Не знам зошто го имаат исфрлено тоа понатаму од знамето.

Јас не знам зошто му ги рашириле крилата на орелов , ич не личи на она од Кастриоти како што сакаат да прикажат.

Не ми е јасно која ти е поентата?
Ни не реков дека имаме право да го монополизираме орелот...
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 22:07 ---
Јас не знам зошто му ги рашириле крилата на орелов , ич не личи на она од Кастриоти како што сакаат да прикажат.

Немам поим, можеби е сменето од притисок од соседите, сигурно не е сменето заради ететика...

Кои соседи ?

Црнагора, Србија, Грција...
--- надополнето: 29 ноември 2013 во 22:23 ---
А што само со име на историчар треба да пишуваме? Што има врска ако се точни преводите, а 99% сум сигурен дека се, зошто да се избришат?

Еве во темата каде споредуваат македонски со санскрите никаде не видов име на историчар или лингвист. Тогаш цела тема ќе треба да ја избришат и не само таа туку и еден куп други.

Баш би било интересно да се види дали има повеќе слични зборови. Еве ти како албанец можеби ќе можеш да најдеш повеќе ако има некои речници на овие јазици.

За да има валидност, вакви преведувања на зборови од илирски на албански 100 ќе ти најдам....

За да има валидност, вакви преведувања на зборови од илирски на албански 100 ќе ти најдам....

Ова се живи јазици, а илирскиот мртов и го нема во пишана форма. Преводиве не се претпоставки. Мене ми се виде интересно, па затоа ги постирав. Ај ќе видам сега ако најдам ќе го ставам линкот од кадешто ги копирав.

ПС: Има некој речници на нет, ако се сомневаш провери дали се така овие берберскиве, а за албанските веројатно си знаеш. ;)

Priceless
--- надополнето: 1 декември 2013 во 23:36 ---
Ова се живи јазици, а илирскиот мртов и го нема во пишана форма. Преводиве не се претпоставки. Мене ми се виде интересно, па затоа ги постирав. Ај ќе видам сега ако најдам ќе го ставам линкот од кадешто ги копирав.

ПС: Има некој речници на нет, ако се сомневаш провери дали се така овие берберскиве, а за албанските веројатно си знаеш. ;)

Toa e tvoja rabota, najdi gi i prevedi gi!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom