- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.288
- Поени од реакции
- 84.408
Тоа веројатно би било нешто невидено досега во човековата историја. Вистински преседан.Дали ти со цел ум еден ист народ го делиш по верска основа?
Тоа веројатно би било нешто невидено досега во човековата историја. Вистински преседан.Дали ти со цел ум еден ист народ го делиш по верска основа?
Јас не тврдам ништо, искрено многу ми е гајле што е. Си имам јас претходно напишано како јас гледам на некои работи.Џабе дискутираме Владе. Ти тврдиш дека Ердоган не е исламист, дека јас ги делам торбешите од македонското национално ткиво, дека за тоа што тие избраа Албанец за градоначалник веројатно јас сум крив... Стварно е џабе.
Мислиш дека коа ќе згусти, кафирите ќе фатат магла во Бугарија, како на пример Муслиманите што фатија магла во Турска, коа пеесетите им згусти под Ранковиќ? Коа оџите им викаа по џамиите: "Бегајте у Турска, ова е кафирска земја"
Мислам дека више им е згустено, а 2001-ва не се иссели никој у Бугарија.
(сепак, факт е дека масовно ги продаваат имотите под константниот мирнодопски притисок, што го трпат во оние делови кај што се малцинство)
Но искрено џабе збораме посебно сега кога се изјасна дека дел од твојот народ го сметаш за непријател само затоа што е од друга вероисповест.
Жилави биле.
Прво турски, сега албански, па за брзо пак ексклузивни турски спонзоруши. Од немоќ ги вадите овие клевети за пасошите. Јас можам да покажам со прст и да речам "Е, на овој Омеров тука дедо му си продал душата за два пара гаќи". Ти мене не можеш на ист начин да ме бележиш. Ја немам јас смрдеата на предавството како наследство од прадедо ми. Жилав човек бил, останал свој на своето.
http://lider.mk/2013/11/26/donacija-od-azerbedjan-za-makedonskata-carina/П.С. Азербејџан - неизоставниот дел на ЕУ. Фактор, сила, доминантност = Азербејџан.
А од друга страна имаш човек кој изјавува - „И да го смените името, ние никогаш нема да го признаеме вашето ново име. Вие и понатаму за нас ќе останете Република Македонија.“ и единствен светски лидер кој се извинил за неправдата направена во 1912 г.
Ердоган со дела докажал дека не е радикал и дека знае да го почитува христијанинот, без разлика што е фундаменталист!
И онака христијанско-атеистичка Европа никад не сакала +75 милиони Муслимани меѓу своите граѓани.
Мене ме чуди како не можеш да видиш дека тактиката "непријателот на мојот непријател е мој пријател" важи и за нас.
Тука доаѓаме до главното прашање:Зошто ние православните земји на Балканот сме непријателски насочени една против друга,и дали мислиш дека вината за тоа лежи во Македонија,во некој друг или во сите нас?
Зошто да не можат православните земји на Балканот да се обединат?Тоа е така, знам го. Македонија бара стратешки сојузник на Балканот и е естетствено тоа да е наjголемиот неприjaтел и душман на Грција - Турците. Но тоа е стратешка грешка.
Православните земи на Балканот тешко можат да се обединат бидејќи има премногу историски моменти кои ги делат и тоа го користи Турција.
Пред одење:
- Ние потуриците имаме само еден пасош и тоа Македонски. Ние потуриците не сме никаков микс од блгарско, српски вошки кои се удираат во гради како најголеми патриоти. Дури ние потуриците имаме валидно право да ја наследиме оваа држава, бидејќи сме автохтони, оригинални и доста жилави.... За разлика од вас доселените срби, бугари и власи.
И воопшто не ме чуди дека кога ќе згусти, прв ќе му ја киднеш со резервниот пасош кој генерациски го чуваш под јорганот.
Те чекав порано да го постираш ова, ама ок... Булент Аринч (муслиман со потекло од Крит), а не Ердоган изјави дека за Аја Софија ќе дојдат подобри денови. Точно е дека ќе се реновира оваа црква, а дека ќе биде претворена во џамија засега само се шпекулира. За време во овие 11 год. власт на Ердоган досега неколку пати дојде дури и до државниот совет оваа иницијатива, ама безупешно. Последен пат ако не се лажам беше во 2008 год., а Ердоган иако имаше целосна контрола во советот не дозволи да се изгласа промена на статусот на Аја Софија од музеј во џамија. Ќе видиме како ќе постапат понатаму, ама мислам дека сега кога бараат Путин да застане зад нив, тешко дека ќе се одлучат на ваков чекор!http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=27686
Ердоган, нерадикалниот фундаменталист повторно ги поздрави христијаните.
Не им требаше многу време за да потврдат дека си во право.Не, не. Нашето е прифаќање, тие сами одбраа.
.
http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=32758ВО ЛАБУНИШТА ПОДИГНАТ ДВАЕСЕТ- МЕТАРСКИ ЈАРБОЛ СО АЛБАНСКО ЗНАМЕ
На јарбол кој се издига високо во центарот на селото Лабуништа, денеска, беше подигнато знаме на Република Албанија. Свеченоста се одржа по повод денот на албанското знаме.Локалните жители, иако во најголем дел говорат Македонски јазик, истакнаа дека се горди на поставувањето на албанското знаме и дека долго чекале на овој момент.
-Овој момент го чекавме долго време и го доживеавме. Не само ние сите лабинишптани и околината се гордееме на ова што ни го донесоа нашите политичари Знам Албански ама не толку, но не мора да зборувам толку албански.-изјави жител на Лабуништа.
Во Лабуништа денеска не се вееше знамето на Република Македонија, затоа што, како што рекоа мештаните, се одбележува национален, а не државен празник.
-Нема потреба, може да има, но денес не, нема потреба затоа што ова е национално знаме.-рече повозрасен жител на селото.
Во изјава за медиумите мештаните, кои во најголем дел говорат чист Македонски јазик, истакнаа дека се горди на поставувањето на албанското знаме и дека долго чекале на овој момент.