Z
ziko bt
Гостин
Штетно е
ограничи се на една жолчка денот,пошто холестероло до небо ќе ти се качва,а и доста масти има во жолчката.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Штетно еограничи се на една жолчка денот,пошто холестероло до небо ќе ти се качва,а и доста масти има во жолчката.
Океј ама 6 жолчи дневно ми е прилично многу,ај да не е за холестеролот,има некое високо ниво на масти.
Никој??Користи ли некој ЧИА ?!?
Во последно време ептен ја фалат како супер храна?
Има причина зашто не си зголемил процент на масти додека си се обидувал да одржуваш форма, а во исто време си користел различни видови на ЈХ во исхраната.
Се си има свое, време и начин на употреба. Само, СЕ не реагира на ист начин на организмот и тој реагира различно на внесување на различни намирници, дури и на внесување на исти намирници, во случајот ЈХ, но од различен вид. Сето тоа доведува до одредена ситуација и промена во нашиот изглед.
Можеби не реагираат на ист начин во организмот, но до промена на изгледот кон подобро нема да дојде само поради тоа што се внесува подобра алтернатива на ЈХ. Молекула на глукоза е молекула на глукоза, сѐ се сведува на тоа.
Исто како да си рекол, нафта е нафта
Значи, кога се работи за крајниот продукт, во овој случај глукозата, сите молекули нејзини се исти без разлика од кој тип на ЈХ доаѓаат. Но, разликата е во процесот на нивно формирање. Тоа преставува проблем и за изглед, форма, сила, енергија ...
Калоријата си останува иста, единствено нешто што е проблем е тоа што може да се внесат повеќе едноставни ЈХ поради нивното брзо разложување и добро познатиот вкус кај повеќето намирници. Самиот процес на формирање на молекулите не верувам дека доведува до некоја разлика.
Разлика прави микронутритивниот профил, витамините и минералите што извори на прости ЈХ ги немаат. За општо здравје подобро е да се јадат сложени извори на ЈХ.Калоријата си останува иста, единствено нешто што е проблем е тоа што може да се внесат повеќе едноставни ЈХ поради нивното брзо разложување и добро познатиот вкус кај повеќето намирници. Самиот процес на формирање на молекулите не верувам дека доведува до некоја разлика.
Разлика прави микронутритивниот профил, витамините и минералите што извори на прости ЈХ ги немаат. За општо здравје подобро е да се јадат сложени извори на ЈХ.
Не само општо здравје во прашање. Во прашање и најбитно е реакцијата на организмот и хормоните во него. Еднаш напишав дека за добар изглед најбитно е да се држи инсулунит во права линија во текот на целиот ден. Има само еден до два момента во денот каде ни е потребна висока концентрација на инсулин. А сите прости шеќери предизивкуваат висока концетрација на шеќер во крв, а со тоа и високо лачење на инсулин, со цел да се регулира тој шеќер во крвта. Инсулинот го регулира шеќерот во крвта на тој начин што го чисти и складира (ако има потреба како гликоген) или депонира во масти. Мора да се ослободи од него, во спротивно висока концентрација на глукоза во крв (предизвикана од немање доволно инсулин тоа да се изрегулира) доведува до болест, дијабетес.