S
StormRage
Гостин
Da, sega mi tekna, vo vrska so toplinski pumpi od kina zaednicki .....
Na saem za gradeznistvo proletta, a i sega go imase tipot na tehnoma, ne bese vo hala tuku vo onie hodnicine pomegu dve hali, imase makedonski brend, mislam palma bese ili sl, na toplinski pumpi. I kako sto on prezentirase deka tie se istite kopija na Alterma na Daikin, i cenata bese okolu 2-3000 evra (vozduh-voda), i kako sto kaza toj so vrvni komponenti i bla bla bla. Duri zemav i brosurce i ja ima i veb stranata samo sto ne raboti, inaku firmata se vika (bar taka pisuva na brosurceto) MBS - Macedonian Bussines Service mbs@t-home.mk tel.078/242-651
Ima i bajagi za solarna energija, ali nekako jas nemam verba, ne daj boze da ti se rasipe, ne mozes da najdes koj da ti ja popravi iako ima 5god. garancija.
Primer na eden moj prijatel kupi na vremeto topl. pumpa od Fonko i toj kako sto veli deka tolku e lose proektirana (a covekot ja raboti i poznava frigo tehnikata) sto celata zasteda na energija ja dava na nov kompresor, bidejki mnogu cesto pregoruvaat.
Za geotermalnive, koga jas se interesirav pred edno 5-6god. najgolem problem bese toa sto mi baraa od 30 do 50evra za metar dupcenje, a za kaj mene (za 200m2) bese potrebno 150m dolzina ili 5 dupki od po 30m (kolku sto me drzi sekavanjeto)
Ако сакаш соларни панели, барај само од Sonnenkraft, и тие тука застапништво им е под Rehau. Го имам дома, и тоа постарата серија (коа стоеше жиг Rehau на него, али сепак беше Sonnenkraft) во 8 сабајле ми е 70 степена панелот, па ти види