- Член од
- 23 јуни 2008
- Мислења
- 4.002
- Поени од реакции
- 4.246
The.Worlds.End.2013.720p.BluRay.x264-SPARKS
Да е приближно добар како Hot Fuzz и Shaun of the dead, јас сум среќен. Вечер ќе има што да се гледа

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
The.Worlds.End.2013.720p.BluRay.x264-SPARKS

Da, sega mi tekna, vo vrska so toplinski pumpi od kina zaednicki .....
Na saem za gradeznistvo proletta, a i sega go imase tipot na tehnoma, ne bese vo hala tuku vo onie hodnicine pomegu dve hali, imase makedonski brend, mislam palma bese ili sl, na toplinski pumpi. I kako sto on prezentirase deka tie se istite kopija na Alterma na Daikin, i cenata bese okolu 2-3000 evra (vozduh-voda), i kako sto kaza toj so vrvni komponenti i bla bla bla. Duri zemav i brosurce i ja ima i veb stranata samo sto ne raboti, inaku firmata se vika (bar taka pisuva na brosurceto) MBS - Macedonian Bussines Service mbs@t-home.mk tel.078/242-651
Ima i bajagi za solarna energija, ali nekako jas nemam verba, ne daj boze da ti se rasipe, ne mozes da najdes koj da ti ja popravi iako ima 5god. garancija.
Primer na eden moj prijatel kupi na vremeto topl. pumpa od Fonko i toj kako sto veli deka tolku e lose proektirana (a covekot ja raboti i poznava frigo tehnikata) sto celata zasteda na energija ja dava na nov kompresor, bidejki mnogu cesto pregoruvaat.
Za geotermalnive, koga jas se interesirav pred edno 5-6god. najgolem problem bese toa sto mi baraa od 30 do 50evra za metar dupcenje, a za kaj mene (za 200m2) bese potrebno 150m dolzina ili 5 dupki od po 30m (kolku sto me drzi sekavanjeto)

Primer na eden moj prijatel kupi na vremeto topl. pumpa od Fonko i toj kako sto veli deka tolku e lose proektirana (a covekot ja raboti i poznava frigo tehnikata) sto celata zasteda na energija ja dava na nov kompresor, bidejki mnogu cesto pregoruvaat.
Za geotermalnive, koga jas se interesirav pred edno 5-6god. najgolem problem bese toa sto mi baraa od 30 do 50evra za metar dupcenje, a za kaj mene (za 200m2) bese potrebno 150m dolzina ili 5 dupki od po 30m (kolku sto me drzi sekavanjeto)

Тоа е гарант некое решение со голем капацитет за објект/фирма. Со толку пари за обично домаќинство, и во Германија ќе им требаат стотици години за да ги извадат трошоците преку заштеда во потрошувачка.Абе да, знам треба да работам на еден систем околу 35000 евра е... али едни од најквалитетните ги има овде од Rehau. Што е можда исплатлива инвестиција е, али е многу голема. Али со геотермална пумпа немаш баш гајле понатака, ситен сервис.
И сепак за изведба мислам дека дадени ти се упатства а и лесно можеш да најдеш

За ова наполно се согласувам.....најекономично греење и ладење е ДОБРА ИЗОЛАЦИЈА....

Дури и водата од водовод не би требало да има пониска температура од 7-8 степени.
Уште да успееме да го убедиме Водовод да ни дозволи поставување на затворени системи со сонди во уличните водоводни цевки.
А ова со канализацијата е одлична идеја, но само ако сте во близина на поголема канализација цевка... иначе не знам дали има постојано „вода„ и проток, во помалите цевки. Плус сондите би го попречувале протокот на... поцврстите отпади. Можни се запушување на цевките ако целата работа не е убаво испланирана.
За ова наполно се согласувам.
Во моментов најефтино затоплување е со клими и разбирливо е дека на тоа се посветени најголем број постови.
Но недостасуваат постови за изолација - сите треба да обрнеме внимание на ова.
Не гледам на сајтот конкретни податоци, можеш да ни кажеш кој е односот електрична енергија наспроти топлинска енергија на твојот систем? Дали инволвира (или има опција за) термална акумулација? Колку би ме коштал таков систем за некои 70тина квадрати? Колку е гаранцијата, а колку е проектираниот животен век на системот? Дали влијае на животниот век на цевките и радијаторите (цевките се Херц Алупласт, а радијатори уште не се одбрани)?греењето на клима воопшто не е здраво. сите оние што имаат проблем со 3-то уво (а такви се 35% од цела популација) осекаат тегоби при користење климатизер за греење, а не се ни свесни во тој момент дека од климите им е проблемот.
по прашање економичност, имам уште аргументи, бидејки снагата на клима уредот е стварно ниска но работните саати или минути гледано да речеме во 24 часа се драстично поголеми одколку на друг извор на топлина на струја. не скама да фалам и зборам, зашто пак ке ме обвинат за саморекламирање, но кано системите www.kano.com.mk се дефинтивно нај економичен систем за радијаторско греење...