Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Ајде од денес може виртуелно да си играте на берзата.

http://www.mse.mk/mk/news/14/10/2013/virtual-stock-exchange---educative-portal-of-the-macedonian-stock-exchange

Јас си ја одбрав стратегијата, да не ги инвестирам виртуелните пари. Како што паѓа индексот на крај ќе имам најмногу (освен ако и други не ја одберат мојата стратегија)

Сеуште не или?

Член од
13 мај 2013
Мислења
150
Поени од реакции
38
Колку би сакал да знам да се снајдам на оваа виртуелна берза, нема некој туториал како стојат работиве .. :S

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Има нешто чудно кај субординиратите долгови на ТНБ, можеби @Stefus Corp. ќе знае да ми објасни зошто плаќаат толку високи камати и постојано ги зголемуваат:

Субординирани кредити од NLB Interfinanz во износ од ЦХФ 21.250.000 беа одобрени со каматна
стапка од 3 месечен ЦХФЛИБОР + 3,25% годишно и рок на достасување од 7 години. Во Септември
2010 година, рокот на кредитите беше продолжен за дополнителни 7 години и каматната маргина
беше зголемена од 3,25% годишно на 5,5% годишно. Конверзија во капитал е возможна доколку се
исполнат одредени услови.
Субординираниот кредит од ЕФСЕ во износ од 12.000.000 ЕУР беше одобрен со каматна стапка
6 месечен ЕУРИБОР + 4,20 % годишно (од 22 септември 2013 година, 6 месечен ЕУРИБОР + 6,30%)
со рок на достасување од 10 години. Конверзијата во капитал ќе биде одредена во согласност со
условите дадени од Договорот потпишан помеѓу ЕФСЕ и НЛБ Тутунска банка АД.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Најпрво помислив дека еуроборот е зголемен но како веке вака уредно ги среди останува само дека Словенците позајмуваат по 4% пари бидејки се во еден вид санација со ЕЦБ, а подоцна ги пласираат парите по 5.5 што е 150 базични поени повеке. Ова не би било така лошо доколку ги продаваа ваквите инструменти на друга групација но овде е проблемот што си ги зајмуваат на своите филијали. Тутунска без проблем може да позајми пари по 2.3-3.5 % кај нас без да морада трпи вакви штетни маргини.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Pratite sto se slucuva so cenata na zlatoto ajde sega barajte postari postovi sto sum gi pisuval na ovie temi i citajte ;)

Член од
16 октомври 2013
Мислења
2
Поени од реакции
0
Може ли некој да ми одговори до толку сега купам акции од кмб кои се вашите очекувања за цената на истите во април /мај ?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Неверојатно, денес еден од најсилните берзански индекси во светот СП 500 го урна рекордор на сите времиња, додека кај нас берзата е 10 пати од историскиот максимум. Како сака нека биде ситуацијата јас искрено очекувам полека нашиот индекс и околните земји да почнат бар да се нормализираат на пола,ако уште важи правилото дека дури и афричките берзи се поврзани со светските трендови на некој начин.
S&P 500 hits record high

http://money.cnn.com/2013/10/17/investing/stocks-markets/

Член од
24 април 2008
Мислења
11.171
Поени од реакции
12.811
Erste bank austria ja kupuva nlb Tutunska Banka Skopje.
E toa e akcija!
Значи тие кои се регистрираат на словенечкиот PayPal како корисници од Словенија со Visa Electron дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка, сега ќе треба да се регистрираат на германскиот PayPal како корисници од Германија. :D

Или да негуваме надеж дека некоја српска банка ќе купи некоја македонска банка, бидејќи од поодамна PayPal почна да ги нуди своите услуги и во Србија, па да се регистрираат на српскиот PayPal како корисници од Србија.

Но во Македонија никако да почне PayPal да ги нуди своите услуги. :tapp:

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.321
Поени од реакции
2.393
Дали некој што често го посетува Bloomberg знае каде можам да ги најдам историските цени на акциите, индексите или валутите?

Ги има во форма на интерактивен график, но дали ги има негде како бројки, или во ексел табели на начин како што ги има на Yahoo Finance.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Дали некој што често го посетува Bloomberg знае каде можам да ги најдам историските цени на акциите, индексите или валутите?

Ги има во форма на интерактивен график, но дали ги има негде како бројки, или во ексел табели на начин како што ги има на Yahoo Finance.
Kolku sto znam gi nema ili treba da se platat inaku gi imase i mk akcii besplatno ama sega se tie vo poseben paket so plakanje.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 18:53 ---
Има нешто чудно кај субординиратите долгови на ТНБ, можеби @Stefus Corp. ќе знае да ми објасни зошто плаќаат толку високи камати и постојано ги зголемуваат:

Субординирани кредити од NLB Interfinanz во износ од ЦХФ 21.250.000 беа одобрени со каматна
стапка од 3 месечен ЦХФЛИБОР + 3,25% годишно и рок на достасување од 7 години. Во Септември
2010 година, рокот на кредитите беше продолжен за дополнителни 7 години и каматната маргина
беше зголемена од 3,25% годишно на 5,5% годишно. Конверзија во капитал е возможна доколку се
исполнат одредени услови.
Субординираниот кредит од ЕФСЕ во износ од 12.000.000 ЕУР беше одобрен со каматна стапка
6 месечен ЕУРИБОР + 4,20 % годишно (од 22 септември 2013 година, 6 месечен ЕУРИБОР + 6,30%)
со рок на достасување од 10 години. Конверзијата во капитал ќе биде одредена во согласност со
условите дадени од Договорот потпишан помеѓу ЕФСЕ и НЛБ Тутунска банка АД.
Im trebaa za dokapitalizacija za da gi ispolnat obvrskite od Basel 1 ili 2 kriteriumite ovie krediti se ona losoto kaj tnb kje im trebaat uste godini za da se otkacat od niv. Inaku ima razlika od ovie kredite i obicnite ovie se subordinarni i moze da se vmetnuvaat vo tier 1 kapital bese dodeka ordinarinte nemozat ama zatoa imaat povisoka kamata... a ocigledno vo megju vreme i se zgolemila i taa.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 18:56 ---
Inaku Bogov gi tear da gi likvidiraat hipotekite da isplnuva sega i Basel 3 kriterumi a se cudi zosto nesakaat da davaat krediti...apsurdno. Nemoze i edno i drugo...

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.321
Поени од реакции
2.393
Kolku sto znam gi nema ili treba da se platat inaku gi imase i mk akcii besplatno ama sega se tie vo poseben paket so plakanje.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 18:53 ---
.

Да не знаеш каде се тие пакети на страната? Ептен обемна е, со милион гаџети.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
И на Кристијанче од АЛФА (бизнис вести) му се плачеше за состојбата на нашата берза! Вели дури и во најголемата светска криза 2008.... бла-бла-бла.... Да Кристијанче, тоа беше светска криза, ама ова изгледа е бродолом!? Тутунска за само еден ден -10.... топлификација да не спомнувам.... телекомот вчера и завчера лупна јако....

Kajgana Shop

На врв Bottom