Војната на патиштата

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Возеле со 240км/ч, така на Алфа кажаа. Некако ми е неверојатно... На луѓево памет не им доаѓа. Нека гинат. Само невини жртви со себе нека не носат.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Знам боли реалноста..
Заборајв да ги болдирам последните два реда од мислењето шо те цитирав. Незнам како можи да речите „нека гинат“. Можи утре син ти ќе биди бмв сељак и пијаница и то значи дека тој нема право да живеј?
За другото во мислењето си во право.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
496
Поени од реакции
462
Vo in vino bea dechkite vchera masa do masa sedevme. Edniot mi beshe poznanik, se pozdravivme 2/3 reda muabet...koga sabajle...katastrofa
Bog da gi prosti!

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
лесна им земја на загинатите...
колку само немаме возачка култура, то е чудо едно. Башка што голем дел од воздрасните возачи мислат дека во Скопје на улици со три ленти, таа најлево е брза лента. Па прва работа кога ќе се напија народот, главна идеа им е ај да се тркаме. Ова е жално и мизерно. Стануваме безкичмењаци кога ќе седниме зад воланот, ништо живо не не интересира, главна цел ни е: како најбрзо да стасам од точка а до б, еби ги останатите, нека чекаат.

Не се децата криви, криви се родителите... Нивните фустрации ги лечат на децата. „Јас сине бев клошар како млад во 85та возев фичо, денес сум богат човек имам пари, че ти купам БМВ, нека цркнат душманите, нека види народо колку сне богати, ако имаш 15 години колку порано се научиш толку поарно и ако имаш проблем со цајкани ѕвони ми“

Да е до мене, казните би ги дигнал до плафон, двајца ќе се изгорат, третиот ќе се замисли. Најблага казна, одземање на возило и возачка за 2 години. Мора да се смени менталитетот на народот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
Да е до мене, казните би ги дигнал до плафон, двајца ќе се изгорат, третиот ќе се замисли. Најблага казна, одземање на возило и возачка за 2 години. Мора да се смени менталитетот на народот.
грешка си,ќе ги изгориш обичните луѓе за ситни прекршоци..Другите и онака не плаќаат казни макар биле ли 100 или 1000 евра.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
грешка си,ќе ги изгориш обичните луѓе за ситни прекршоци..Другите и онака не плаќаат казни макар биле ли 100 или 1000 евра.
ако го исклучиш паркирањето, непостои ситен прекршок во сообраќајот.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Која трагедија, сочуство до семејствата на загинатите.

Млади биле , не мора да биде алкохолот причина , и јас сум бил во автомобил возејќи се над 200 на час , и човек не мисли многу на последиците, а сепак една мала грешка може да биде крај.

covek bez pamet i bmw ne ide zaedno, aj sto toj se ubil, ubil uste cetvorica so nego.
Не мора да значи дека шоферот ги убил , понекогаш другите бараат од шоферот да вози појако.
А има и такви возачи кои што кога се со други возат нормално , а кога се сами летаат. (мада што и кога си сам можеш да згазиш некого).

Ако се почитуваат правилата на сообраќај вакви трагедии не би се случиле , но секогаш има прекршувања, па после чешај си ја главата.

Овие очигледно претерале , пошто на само 60 метра доаѓало раскрница , со кој памет со 200 на час се приближуваш на семафори-раскрсница.
Дали можеби сакале да го стигнат семафорот? Па кога се приближиле имало кочење и губење на контрола.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
И треба да ги вратат оние црните реклами на телевизија... Да нема програма една минута да се вртат слики... Еден вид на кампања а да се засили одма казнувањето е сега кога го има коментарите се одма оти се полнел буџетот...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.332
Поени од реакции
15.595
Која трагедија, сочуство до семејствата на загинатите.

Млади биле , не мора да биде алкохолот причина , и јас сум бил во автомобил возејќи се над 200 на час , и човек не мисли многу на последиците, а сепак една мала грешка може да биде крај.

Не мора да значи дека шоферот ги убил , понекогаш другите бараат од шоферот да вози појако.
А има и такви возачи кои што кога се со други возат нормално , а кога се сами летаат. (мада што и кога си сам можеш да згазиш некого).

Ако се почитуваат правилата на сообраќај вакви трагедии не би се случиле , но секогаш има прекршувања, па после чешај си ја главата.

Овие очигледно претерале , пошто на само 60 метра доаѓало раскрница , со кој памет со 200 на час се приближуваш на семафори-раскрсница.
Дали можеби сакале да го стигнат семафорот? Па кога се приближиле имало кочење и губење на контрола.
Ова звучи логично, али не верувам дека на таа брзина успеале да го видат семафорот веднаш по вртењето на кривината, плус додади на тоа алкохол и поспор рефлекс. На таа брзина, доволно е мало лизгање и леташ, особено што патот претходно е прав и погоден за брзо возење во тие часови.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Да биде иронијата поголема ООН ја имаат прогласено 2011-2020 за деценија на акција за сигурност на патиштата..
http://www.un.org/en/roadsafety/
Не знам со какви активности учествува нашата држава, но освен еден час лекција на учениците во основно како да поминуваат на пешачки се сомневам дека се прави нешто повеќе. Точно е дека ако се остави само на свеста и совеста ништо не сме направиле и дека се потребни поефикасни и поригорозни мерки за да се создаде некаква свест. Тоа не значи дека не треба да се работи на свеста на возачите. Иако сите сте се чудите како може некој да вози пијан верувам дека барем половината од вас се нашле во ситуација да се возат со пијан шофер - другар, брат, близок. Јас лично сум се нашол во таква ситуација каде што типот е неспособен за возење (бидејќи е пијан), на мојата примедба дека вози пребрзо тој дава уште повеќе гас за да ме ослободел од стравот (жити се, која идеја) и да сум стекнел доверба во неговите шоферски вештини..o_O
Возење по регионален пат со 130 на час и згора на се преминува шлепери и камиони при што малку фали да ја бутне колата под нивните тркала или да излетаме негде од патот.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Ова звучи логично, али не верувам дека на таа брзина успеале да го видат семафорот веднаш по вртењето на кривината, плус додади на тоа алкохол и поспор рефлекс. На таа брзина, доволно е мало лизгање и леташ, особено што патот претходно е прав и погоден за брзо возење во тие часови.

Патот е прав на почеток , 760 метри , а потоа иде ова кривина едно 100 метри , и на крај семефорите.
Влегле во кривината со голема брзина , веќе се гледал семафорот , обид за запирање , губење контрола , удар во тротоар и летање до зградата која е на самата улица. (мое мислење)

Еве мало објаснување за тие кои не знаат

Член од
17 август 2011
Мислења
10.406
Поени од реакции
18.566
ако го исклучиш паркирањето, непостои ситен прекршок во сообраќајот.
друже ќе се зголемат и онака високите казни ако возиш 20 над дозволенот,а овие што возат 200 пак ништо нема да платат.Кој има желба да се убие не можеш да го спречиш ти колку сака казна нека има.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Патот е прав на почеток , 760 метри , а потоа иде ова кривина едно 100 метри , и на крај семефорите.
Влегле во кривината со голема брзина , веќе се гледал семафорот , обид за запирање , губење контрола , удар во тротоар и летање до зградата која е на самата улица. (мое мислење)

Еве мало објаснување за тие кои не знаат

Мислам дека тоа е најлогично објаснување на динамиката со која се случила несреќата...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па алкохолот ја менува свеста, ништо чудо возачот да си мислел дека е сосема нормално да улеташ во гаража.

Kajgana Shop

На врв Bottom