Дечки од слика не собирајте печурка. Лично јас ги познавам следниве: вргањ, неколку двојници негови, боров вргањ, рујница, двојник на рујницата али незнам како се вика а расте во даб, за разлика од рујницата која расте во бор, 3 видови на смрчак (смрчки), ливадарка или шајче ја викаат кај нас, ливадарка (шампињони), лисичарка, срндач, буковка, значи овие печурки не ги знам како му е латинско име туку по народски како што ме научиле. Знаат да бидат доста тешки за препознавање и покрај тоа што сум одел долго време по печурки, многу варираат од местото на растење и имаат подвидови. Смрчакот кај нас расте во 3 различни видови (барем јас толку знам), сите имаат различен квалитет, различна цена и различен изглед. Вргањот се разликува многу (во зависност од тоа дали го собирате во дабова, букова, габрова шума, дали е на пролет или есен знае да се разликува многу.), рујницата ја има (оригиналната млечка рујница ние така ја викаме која кога ја пресечете тече од неа како млеко портокалово и ги вапцува рацете, втората врста која многу малку пушта млеко и третата која е популарно наречена крвава која има црвенкаста боја за разлика од останатите кои се портокалови таа е со најслаб квалитет и не се купува, покрај овие видови сите три во зависност од местото може да се начекаат позеленети или со кафенка боја зависи дали биле на влага или северна страна ова она), шампињоните имаат двојници кои се доста зезнати за препознавање, шајчето има двојник кој е страшно отровен и претежно го газат луѓето а покрај него и овие кои не се отровни, срндачот преубава за јадење печурка особено ако се вари во 2-3 води барем да го изгуби карактеристичниот мирис кој го има но има страшен двојник по кој се разликува по прстените на стебленцето.....значи морате прво да одите со некој кој и препознава и тоа добро. Лично јас одев со татко ми кој ги знаеше сите и тоа премногу добро и знаеше страшни рецепти од нив, дел научив а останатото знаење негово не стигна да ми го пренесе. Така да од слики и телевизија не се истрчувајте оти може да одите курбан многу лесно. Исто сакав да ви пишам НЕМОЈТЕ да ги газите било кои печурки бидејќи ако вие не ги познавате друг ги знае, исто и отровните се јадат само ако знаете да ги приготвите. Имам јадено една од попознтите отровни печурки но со многу поинаква обработка, повкусна беше од било која друга што сум ја пробал затоа еве како љубител на природата ве замолувам да не ги уништувате доколку не ги знаете, одбегнете ги, пречекорете ги само не ги газете и кршете.