Одгледување на печурки (буковка, шиитаке и др.)

И трета компостара во Скопје што е спремна да прима порачки за субстрат за буковка:
Борче-078 309 891 (Визбегово).
--- надополнето: 14 септември 2013 во 00:48 ---
Меммоооо(слабо меморијата :)
 
РЕЗИМЕ:
Субстрат и мицелиум за буковка и шиитаке на 4 локации:
Скопје
Жарко 078 282 020 (Драчево) и Борче-078 309 891 (Визбегово)

Ресен
Драган 078 276 275

Струмица
Ване 071 239 710
 
IMG903.jpg
IMG904.jpg

Дали некој знае која е печурката на сликата, и дали се јаде? Печурката ја најдов на ливада, во околината на Скопје. :)
 
ne jadi, frli toa u pucku mater. Cim ne se razbiras u tie raboti ne pravi gluposti.

Јас не планирав да ја јадам печурката само онака ме интересираше. Имав еден комшија кој така се отру со печурка. Тоа ми беше голема лекција
 
Прегледај го приврзокот 74361
Прегледај го приврзокот 74362

Дали некој знае која е печурката на сликата, и дали се јаде? Печурката ја најдов на ливада, во околината на Скопје. :)

За да сум најсигурен морам да ја видам од блиску.
Вака од око, би рекол се работи за видот "Полска печурка" или "Турчинка" по тој прстенот на стеблото.. но може да е и "Бела Мувоморка"....
Растат по ливадите, пасиштата, места каде што има трла за добиток... и малку чудно но - гробиштата.
Дефинитивно сите се јадливи, но обавезно термичка обработка (варење) пред било како да ја зготвиш.
Ако е Полска, тогаш имаш вистински деликатес :)
 
За да сум најсигурен морам да ја видам од блиску.
Вака од око, би рекол се работи за видот "Полска печурка" или "Турчинка" по тој прстенот на стеблото.. но може да е и "Бела Мувоморка"....
Растат по ливадите, пасиштата, места каде што има трла за добиток... и малку чудно но - гробиштата.
Дефинитивно сите се јадливи, но обавезно термичка обработка (варење) пред било како да ја зготвиш.
Ако е Полска, тогаш имаш вистински деликатес :)

Но некои печурки се јадат еднаш, а некои повеќе пати :D
 
Шо е така, така е:icon_mrgr:
Ама оваа на сликава е 100000000% јадлива, без многу полемики :)
Никола немој така, ќе си земеш некој на душа. Ако не си 100 посто сигурен...
 
Многу добра тема.Се чудам што досега немало отворено иста.
Јас порано одев и многу збирав печурки,само шампињони.
Во Хиподром,оној пред 25-30 години а не сегашниов а е истиот.
Понекогаш на одење за 2-3 часа сум собирал и по 10-20 кгр.
Кажуват кај што мократ коњите ги имало најмногу. А тогаш имаше.
Потоа дојде самостојноста и се уништива,исекоа,изрушива и украдова.
Ги снема и печурките.
---------------
За отровноста нешто. Па најголемите берачи-познавачи често настрадуваат,поради тоа што има многу сличности во печурките-габите.
Скоро сите си имаат двојници.И оди сега биди сигурен која е а која не е отровна. Така настрадаа во Порече пред повеќе години некои.
Но може добрите познавачи да почнат да пишуваат по оваа тематика, кроце една по една печурка или габа да ги проучиме.
Мислам нема сигурен начин како да се распознае лошата печурка-габа.
 
Никола немој така, ќе си земеш некој на душа. Ако не си 100 посто сигурен...

Де бе па ти, за еден? 8 милјарди сме ;)
Јадлива е лејди.. Не знам 100% кој вид е, но сигурно знам дека не е отровна. бтв, ДАЛЕКУ од отровна е :)
Е сега, чоекот си кажа дека не планира да ја јаде.. што теоретски е најсигурната опција.
 
Прегледај го приврзокот 74361
Прегледај го приврзокот 74362

Дали некој знае која е печурката на сликата, и дали се јаде? Печурката ја најдов на ливада, во околината на Скопје. :)

stom e so prtenche e nekoja sorta ama mi stoi nejadliva.


jas odamna so tatko mi odev po gabiimam dosta knigi
se delat na jadlivi ,nejadlivi i otrovni
 
Прегледај го приврзокот 74361
Прегледај го приврзокот 74362

Дали некој знае која е печурката на сликата, и дали се јаде? Печурката ја најдов на ливада, во околината на Скопје. :)
Овие се отровни, не се за јадење.
Купи си печурки во тегла, сигурно си е сигурно :);)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom