Одгледување на печурки (буковка, шиитаке и др.)

Член од
23 март 2011
Мислења
1.166
Поени од реакции
1.043
ако можеш да ги распознаеш.лисичарка,буковка,борово шајче,вргањ,шампињонка,борово шајче,срндок,и јајчарка тогаш бери си ги само нив (ги заборавив латинските имиња)
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Овие се отровни, не се за јадење.
Купи си печурки во тегла, сигурно си е сигурно :);)
некаде многу одамна имам читано дека во да речам „скопско поле“,
поточно по скопскиве паркови па и околина или ливади немало отровни габи-печурки.
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
некаде многу одамна имам читано дека во да речам „скопско поле“,
поточно по скопскиве паркови па и околина или ливади немало отровни габи-печурки.
Има има. Баш оваа на сликава е отровна. Или расте по стеблото на дрвото или на некои ливади :)
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Дали некој знае која е печурката на сликата, и дали се јаде? Печурката ја најдов на ливада, во околината на Скопје. :)
Абе остај ги овие....дали начека вакви куклички :D
 
Член од
23 март 2011
Мислења
1.166
Поени од реакции
1.043
од овие кукличките јајчарките колку се само слатки,ама ризик
 

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
И печурките се наука, да сме начисто луѓе. Е сеа ние сме научени на бренд-печурките како врган, лисичарки.. и хибридите од типот на шампињони.
Рандом печурка во природа е опасна работа. Од око може да се види многу, но потребни се 100% сигурност.
Е сеа кога печурката ќе се пресече, тогаш настануваат повеќето хемиски реакции кои ја утврдуваат нејзината употребливост.
Промената на бојата, вкусот и мирисот.. се вистинските показатели.
И друго.. има печурки јадливи и нејадливи, но тоа не значи дека вторите се отровни.
Е сеа јас не сум експерт со диплома, но љубител сум на печурки, и ги знам повеќето што растат на нашиве простори.
Оваа на сликата, не сум сигурен што е, но нема ниеден показател на отровна печурка. (таква каква што е на сликата)
До сега сигурно има оксидирано, и многу повеќе може да се каже ако би била до мене.
Посебно треба да се стави акцент, на пресекот од стеблото и капата.
Ако менал боја во лесно црвеникав тон... тогаш 99% е јадлива.

Али како што кажа лејди, не сакам да носам никој на душа.. па заклучокот би бил дека најсигурна опција е - да се избегава јадење на печурки што не поминале низ контролните системи во прехрамбената индустрија.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.309
Поени од реакции
7.041
дали знае некој дали е излезена Рујницата и која е цената ?
 

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
дали знае некој дали е излезена Рујницата и која е цената ?
Несум информиран уште, утре си одам за прилеп и во сабота тргнувам да проверам дали има или не. Последните 3 години рујницата беше ко златни јајцина да собираш :)
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
8.309
Поени од реакции
7.041
Несум информиран уште, утре си одам за прилеп и во сабота тргнувам да проверам дали има или не. Последните 3 години рујницата беше ко златни јајцина да собираш :)
немам одено сигурно 5-6 години,ме фати ќеиф да пробам годинава,да не лутам џабе ако не е излезена уште,а времето е тука некаде,треба да ја има
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сите видови печурки имаат близнаци.
Едните се јадат повеќе пати другите еднаш.
Без стручно лице не одам по печурки,а најсигурни ми се од маркет во тегла или свежи
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Што му фали на тие.... послатки се одколку свежите шампињони :):D
Да знаеш само низ кои процеси поминуваат печурките кои се во тегла, во живот нема да касниш повеќе од нив...
 

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
остај не јади печурки фрли ги у контењери нека ги земат некој цигани нека ги изедат нека се отрујат подобро
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Постојат различни начини да дојдете до печурка. Пешки и со разни возила. Ги имате во тегли, што е најмалку вкусната варијанта. Од свежите и пакувани, можете да бирате меѓу шампињони, буковка, шитаке и лисичарка. Имате и сушени - одличниот вргањ, а гледам дека продаваат и сушена буковка. Предноста кај сушените е долгиот рок на траење.
Секако, можете да се впуштите во возбудлива и неизвесна авантура и да започнете собирање и конзумација на разно-разни габи со разновидни форми, бои и мириси кои ги има во природата. Тоа искуство може да ви ги прошири хоризонтите и да ви го смени начинот на живот. Или пак да ви ги стесни истите хоризонти на еден брз и мошне непријатен начин. Собирањето печурки е доста евтина варијанта да се дојде до храна, посебно ако не ги вкалкулирате тука погребните трошоци, или пак ако имате доволно среќа, трошоците за лечење.
Глупост е без одлично познавање и повеќегодишно искуство да се збираат печурки. Не е мал и бројот на добри познавачи што се зафркнале.
Обожавам печурки и сакам сам да си ги готвам, па често експериментирам со комбинирање различни видови, со додатоци како месо, разновиден зеленчук, јајца, вино. Обично сум задоволен од вкусот на зготвеното.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom