Carlito Brigante
Хаусмајстор
- Член од
- 5 ноември 2005
- Мислења
- 844
- Поени од реакции
- 8
Дали сакате печурки? Вргањ, Црна труба, Грдото пајче, Рујница... Ако добро се приготват го добивате најуникатниот вкус што некогаш сте го пробале.
Hahaha, pa dobro sega, da ne preteruvame bas, ama vo sekoj slucaj se mnogu vkusni. Znaes kako vikaat, Nema lepse ptice od PRASICEАндроник напиша:Печурките се послатки и од месо.
Во право си. И јас имам „уплав” од печурки, ама не од шампињоните.meow напиша:Јадам печурки ама никогаш не се осудувам да ги приготвам.
Страв ми е. Затоа и никогаш не ги купувам за дома.
А кромид како додаток?ThA-BiTcH напиша:mmmmmm vkusno vkusno
obozavam pecurki osobeno koga se vo kombinacija so pileski stek.
vo isto tavce pileski stek, pavlaka, belo vino i pecurki....meraci!
и ја ке јадам ако зготвиш повеке сакам на готово отколку ја да готвамThe`bItCh напиша:Де бе и ти се зезам.
Ајде некој рецепт за печуркиии..
Поховани полнети шампињони
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребни состојки:
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 400 гр. Свежи шампињони
- 2 јајца
- оригано
- брашно
- 150 гр. Сланина
- сол И мелен црн пипер
- масло за јадење
Подготовка:
На даската за сечење го земаме кашкавалот И го сечкаме на мали коцки. Исечканиот кашкавал го ставаме во еден поголем длабок сад. Потоа И сланината ја сечкаме на мали коцки, па И неа ја додаваме во садот. Потоа ги земаме шампињоните кои се од производството на Бонум И им ја отстрануваме рачката.
Внатрешноста на шампињоните кои ќе ги полниме ја длабиме. Во садот со исечканиот Кашкавал И сланина Додаваме оригано. Посолуваме И зачинуваме со мелен црн пипер. Потоа во садот додаваме И масло за јадење. Со лажица убаво ги промешуваме состојките во садот со кои ќе ги полниме печурките. Потоа со лажица земаме од смесата од садот И со неа ги полниме печурките. За да не ни се разлева смесата печурките ги затвораме со претходно исечените рачки. Земаме две јајце ги кршиме И започнуваме да ги матиме со жица за матење. Изматените јајца ги посолуваме. Матиме уште малку.
Подготвените печурки ги ставаме во сад со брашно со рачките нагоре за да не ни испдне филот. Шампињоните кои ќе ги похуваме најпрво убаво ги валкаме во брашно.Потоа печурките ги валкаме во изматените јајца И ги ставаме во фритеза на загреано масло. Похуваните печурки ги вадиме од фритеза И ги ставаме на чинија. На чинијата на која ќе ги сервираме печурките ставаме лист од зелена салата. Потоа во круг на чинијата ги редиме печурките. На средината ставаме половина засечен лимон во форма на цвет.
Декорираме со половинки од кругови од тенко сечкани ротквици кои ги редиме по крајот на чинијата. На средината на чинијата со готварскиот шприц правиме цвет од павлака. Врз засечениот лимон ставаме гранче магдонос И со тоа похуваните полнети шампињони се подготвени.
[/FONT]