- Член од
- 1 февруари 2007
- Мислења
- 13.039
- Поени од реакции
- 2.270
Почти целата државна администрациja е парализирана поради различни причини. Предпоставувам дека тоа е резултат от политичките околности во Бугариja.Да не знае некој до кај се броевите и што е работа што не излегуваат нови ?
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:30 ---
Леандра,таа теза ja слушавме уште во 2005-2006 година, кога ке видиме ние кога паднат визите за македонските грагани како ке горат бугарски пасоши на плоштад во Скопje...Доjде 2013 година,па веке колко години имате безвижен режим...продолжува земането на бугарски пасош. Падането на вашите визи не запре този процес... плашам се дека и после 10 години нема да треба да броим вратени државjaнства,а земени заради ваши работи внатре во РМ.Нека стои каде сака, чим некој се откажува од државјанството се откажува од се она што потпишал дека е. А во архивите ако сака и со златни букви нека стојат граѓаните. После ете ќе ви се отвори работа за пребројувања на вратени државјанства. Баш ме интересира таа цифра после 10 години каква ќе биде.
Кога земаш Германско државјанство се откажуваш од сите државјанства. Германија не признава двојни државјанства.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:39 ---
Поинтересно е фактот,дека светската организациja УНЕСКО унажи протестот на бугарската страна и беха изменени надписите.Каква врска има тоа колку пати ти ке влезеш во бугарија и дали ке влезеш воопшто, но со оглед на претходниот твој пост мислам дека е излишно да се објаснуваме.
Сега последно што гледав на вести е дека твоите сонародници по пасош забранија или покушаа да забранат под името на Гоце Делчев да стои дека е Македонски револуционер, ама најверојатно тоа тебе ти е сеедно, така да....
Плашам се Леандра,дека вашите 5 минути поминаха и траеха цели 50 години. Сега е ред на нашите 5 минути.Сега се нивните 5 мин Владе, нека ги уживаат, додека нашине заспани убавици спијат.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:41 ---
Време е Македониja да се загрижи за приближно 2 милиона наследници на сите македонски бегалци во Бугариja. Но таа тоа не го прави.А дали е така?Ако било така зар они тоа мирно би го гледале и со драга волја би делеле блгарски паспорти?Само едно се прашувам зошто оваа наша патриотска влада скоро една деценија е на власт а не им овозможува услови на нашите од Бугарија и од Грција на едноставен и брз начин да добиваат Македонски државјанства?Реципроцитет,тоа е да им возвратиме со истите мерки и методи.Еве тоа и Албанската влада ќе им го овозможи на сите Албанци било каде во соседните земји да добиваат државјанства од матичната земја.Што чекаат нашиве министри уште,некој друг да ја заврши работата место нив.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:46 ---
Под мое достоjнство е да идам да барам виза за некаде, па да не зборувам да вадам туг пасош,а да не зборувам през ум да ми мине да се пишам за албанец,грк,србин,руснак или кинез... абсурд.*Ако тоа е вистина, вие мора да жалите наjмного,заштото македонецот тогава докажува дека е готов на се и сешто (да биде се и сешто),само да излезе надвор от Македониja и да бара самун леб. *
fmi, ako ne vlezevte vo EU, i tvojata sosedna drzava (Romania ili koja bilo druga, vklu4uvaki ne i nas, Makedonija ) e 4lenka na EU , dali ti ke sedese so skrsteni race i nemase da posakas EU passport, koj ke mozese da go isvadis so istata procedura kako sto vide davate pasosi ??
Nemase da se pisis makedonec, srbin, albanec, grk, afrikanec.......romanec, tur4in.... ???
Dali ako ti se nudat podobri uslovi ti ke si sedese vo tvojata omilena blgarska i ke re4ese jas sega sam samo blgarin??
Dali ti mislis deka makedoncite koi vadat passporti se navistina blgari?
Aj te molam odgovori mi na ovie prasajna, i ne sakam da begas nastrana od niv.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:53 ---
Интересно е дека се плашите от един процес,коj го создавате сами вие. Колкото повеке се изолирате и колкото повеке не се интегрирате во европското семеjство, то толкова повеке затануване по бугарски пасоши ке има.Зависи према кој. Према бугарската држава тој е бугарин.
Тој некој дали лажел дека е бугарин само за да земи пасош или ја зборувал вистината пред меѓународен фактор воопшто не е битно. Тој некој изјавил дека има бугарски корени што значи дека е бугарин и тоа доброволно без никаква присила. Бугарија располага со официјален доказ дека тука има минимум 100000 бугари кои немаат никакви права за разлика од другите малцинства. Тоа е она битното што треба да го сфатиш , а не дали сите што зеле бугарски пасош се чувствуваат бугари. Тоа ама воопшто не е битно во дадениот случај.
Сега се надевам дека ти е појасно каде лежи зајакот.
Утре или во блиска иднина на попис кога нема да испаднат 100000 бугари таа има легално право да праша каде исчезнаа тие бугари( го немаат тие тоа во уставот дека не треба да се грижат за своето малцинство во други држави) и да дојде до легален заклучок дека тука се врши дискриминација по национална основа. Можат да прашаат ( да не уценуваат со било што и било каде каде имаат право на вето и тоа правно гледано сосем легално) зошто нема бугарски паралелки, бугарски телевизии и зошто ги нема во уставот и уште еден куп заебанции пошто секако имаат црно на бело дека тука има 100000 бугари. Ете и да ги вметнеме во уставо и да им удоволиме, и да им отвориме училишта каде ке им најдеме луѓе кои ке одат во тие училишта за да следат настава на бугарски јазик. И каде ке им измислиме 100000 бугари на попис. Тоа ти мене кажими . Затоа немој да бидиш наивен, не е се така како што изгледа. Тоа што ни го прави грција е ништо према тоа што може да го прави бугарија( која сега засега и нема некоја потреба пошто и грците сосем доволно прават ). Но еден ден тие имаат скриен адут во своите раце. Што имаме ние како контра мерка. 1000 Македонци во Пиринска Македонија.
Еве винаги сум се чудил,зашто барате македонците во Бугариja во пиринска Македониja. Зашто заборавате бегалците от Вардарска и Егеjска Македониja,кои са насекаде и бегате от нив. Па даjте им право на пасоши, покажете им дека тоа е нивната држава.Даjте им бенефиции на тези македонци.