Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
bobipp - ISON нема врска со Нибиру. Не знам зошто секој вселенски објект го поврзуваат со Нибиру, аман луѓе ...

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.993
Поени од реакции
7.147
bobipp - ISON нема врска со Нибиру. Не знам зошто секој вселенски објект го поврзуваат со Нибиру, аман луѓе ...
А што ако тоа е всушност cover-up од НАСА, како оправдување дека ете кажале дека нешто доаѓа, и одбрале како објаснување да биде-комета, сигурно нема да кажат: да Нибиру е вистинска, доаѓа да не уништи. А вака ако кажат дека е комета полесно јавноста го вари тоа, скоро сите знаат дека кометите идат за да се покажат на небото, да ги погледаме некое време, и после си заминуваат до следната средба по ххх години.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
bobipp - Затоа што Боби друже, има премногу аматери астрономи, кои се способни да направат разлика помеѓу комета и планета. Кометата има опашка позади себе, планета во движење нема да има, не знам колку сака брзо нека се движи, нема да остави впечаток како комета. Тука е во прашање и масата, која исто така може да се измери. Масата на комета и планета се екстремно различни.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.993
Поени од реакции
7.147
bobipp - Затоа што Боби друже, има премногу аматери астрономи, кои се способни да направат разлика помеѓу комета и планета. Кометата има опашка позади себе, планета во движење нема да има, не знам колку сака брзо нека се движи, нема да остави впечаток како комета. Тука е во прашање и масата, која исто така може да се измери. Масата на комета и планета се естремно различни.
Па сликите, анализите, тврдењата се токму од такви луѓе. Добро ни малку не те замислува ова? Одма категорично го отфрлаш а?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Па сликите, анализите, тврдењата се токму од такви луѓе. Добро ни малку не те замислува ова? Одма категорично го отфрлаш а?
Не бе, види го. Не сум проверил, затоа не знаев кои се изворите. Но за да обележиш нешто како Нибиру, треба да знаеш што е тоа и кои се карактеристиките, нели?

Нибиру, ако е реалност, треба да биде Супер-земја од 7 земјени маси, црвеникава планета, со своја, самоодржлива атмосфера независна од сончев систем, способна да биде маневрирана како Кралица на шаховско поле. Да ја земеме карактеристиката дека Нибиру има 7 пати поголема маса од Земјата - голема маса предизвикува претурберанции кога патува во некој сончев систем. Не мислиш дека до сега ќе забележевме нешто? Као на пример чудни однесувања на орбитите на Јупитер и Сатурн?

Што ми е поентата - Треба вакви прашања да си поставуваш, и по пат на елиминација да видиш каде стоиш. Дали некој веќе ги одговорил, или ти ќе треба да бараш одговори - тоа се веќе детали. Дека нешто има - можеби. Дека е Нибиру - тешко. Според мене барем.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.993
Поени од реакции
7.147
Шкорпион

Ова е видеото кое ме заинтригира. Има исечок од документарна од ББЦ од 92-ра во која се објаснува за откритието на 10-та планета и дека истата слика со која се објаснува тоа е прикажана од НАСА ОВАА ГОДИНА со соопштение дека е тоа кометата ИСОН. Од 1 час и 9 мин па до крајот почнува еден разговор, доста интересен. Знам дека е големо видеото и дека ќе веројатно ќе те мрзи да го гледаш целото ама барем со скокање, види по делови.

Ова гледај од 9 мин и 30 сек па до крај.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
October 7-8, 2013, the Draconids
The radiant point for the Draconid
meteor shower almost coincides
with the head of the constellation
Draco the Dragon in the northern
sky. That’s why the Draconids are
best viewed from the Northern
Hemisphere. The Draconid shower
is a real oddity, in that the radiant
point stands highest in the sky as
darkness falls. That means that,
unlike many meteor showers, the
Draconids are more likely to fly in
the evening hours than in the
morning hours after midnight. This
shower is usually a sleeper,
producing only a handful of
languid meteors per hour in most
years. But watch out if the Dragon
awakes! In rare instances, fiery
Draco has been known to spew
forth many hundreds of meteors in
a single hour. In 2013, the thin
waxing crescent moon won’t cast
enough moonlight to interfere with
the Draconids. Try watching at
nightfall and early evening on
October 7 and 8.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Јас го следев пролетта, мислам дека и го постирав тука.
Интересен е, мене најмногу ми се допадна делот со космологијата.
Кој го интересира темата нема да згреши, барем според мене.
Е сега ако сакаш да полагаш ќе си го подготвиш математичкиот апарат(освен калкулус), со малку физика и немаш гајле :)

The Edge^

the force
Член од
11 јуни 2011
Мислења
2.882
Поени од реакции
2.397
Ja гледаше некој ИСОН кометата денес? Ниско над хоризонтот во околу 18 и 30ч западно кон север.
Прекрасна беше :D

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
движење крактеристично.
Ќе те разочарам, ама ќе почекаш за првата, ти си видел нешто друго (претпоставувам МВС), моменталната магнитуда на ИСОН е 10, што значи не е видлива со голо око.

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Кој сака може да присуствува на предавањата кои ги организира скопското астрономско друштво. Почнуваат од утре.

Детали и цени: http://astronomija.com.mk/vest.asp?id=3834

Gregor

Оbserver
Член од
6 февруари 2013
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.935
Мене со овие предавања почнаа да ме нервираат, незнам кога ќе се оправат па да ги држат предавањата на ПМФ, каде што си има и насока астрофизика како и простории and stuff. Го ставаат на Феит, од 20 часот зимски семестар и автоматски губиш желба да отидеш.

Има некој информации кои ќе бидат предавачите? Мене ми фати око само предавањето на 28.11. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom