Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Исламски пропис,кој важи 1400 години,и ќе важи до Судниот ден е повикот за молитва да биде со човечки глас,тоа што технологијата овозможила тој човечки глас да биде погласен,тоа не е наш проблем.
Ај кажи им на христијаните наместо камбани и слично да им праќаат смс, и останати начини на информирање кои ги наброја. :)
Ај кажи ми го прописот каде се вели човечкиот глас да биде пренесуван преку појачало и звучници!
За црвениот болд:
А проблемот е едноставен и веќе го потенцирав.
Муслиманот кој треба да оди на пат подолг од 5 километри, може да оди пеш како што оделе и муслиманите во времето на Мухамед или да оди на камила и за тој период да го прекине постот привремено. Но бидејќи тоа е товар и тешкотија за муслиманот, тој се врти кон технологијата и користи модерни превозни средства наместо да јава на камили.
Муслиманот пак кој треба да биде повикан на молитва му е сеедно дали ќе биде повикан од звучници со кои покрај него повикот ќе го чујат и сите останати, или ќе биде повикан на начин на кој само тој ќе го чуе повикот. Зошто? Па затоа што во овој случај проблемот или тешкотијата е врз оние на кои тој повик не им е потребен.

Значи, не се работи за неопходност, туку за индиферентност и немање обзир кон останатите.

За сите брату,хтео то-не хтео :D
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:00 ---

За жал,нема да се реши :)

Јас мислам дека ќе се реши зошто нема да се слуша на 5 километри туку ќе се слуша на 500 метри, а не како сега на 5 километри кога пее насабајле кога е мирно и со прозорец затворен па се слуша (и тоа на 5 километри). Треба звучна изолација да ставиш па да не слушаш.

Оти бе за сите?

Што имам јас со вашиот суден ден:confused:

Затоа што е еден Суден ден за сите,како што е и Еден Бог.
:)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:06 ---
Јас мислам дека ќе се реши зошто нема да се слуша на 5 километри туку ќе се слуша на 500 метри, а не како сега на 5 километри кога пее насабајле кога е мирно и со прозорец затворен па се слуша (и тоа на 5 километри). Треба звучна изолација да ставиш па да не слушаш.

Веќе реков,ќе се реши кога проблемот навистина ќе биде гласноста.

Ете затоа никогаш јас како муслиман,никогаш нема да ги подржам овие иницијативи.
Значи кога е музиката од ресторанчето карши тебе тогаш не е проблем,ама кога е звукот од џамијата тогаш е проблем.

За сите останати на темата: Кога проблемот навистина ќе биде гласноста на повикот за молитва,тогаш ќе има некаков компромис.
А се додека проблемот кај добри 70-80% е самиот повик,а не гласноста.
Џабе само вака ќе отварате теми на форуми.
Да почнат црковните камнбани да чукаат како што треба тогаш ќе ве видам вас МУСЛИМАНИТЕ дали нема да кренете џева?
Да тогаш како по обичај вие ќе бидете ОБЕСПРАВЕНИ И ГРАЃАНИ ОД ВТОР РЕД па ќе ви смета галамата на ѕвоната од камбанариите
Тогаш слободно почнете теми да отварате теми по форуми.
И дај бе решете го тој проблем со завивањето не ли ви смета несинхронизирано збунувачко завивање од сите страни.

И дај бе решете го тој проблем со завивањето не ли ви смета несинхронизирано збунувачко завивање од сите страни.

Реков неколку пати: Не е проблем гласноста туку "завивањето".
и пак ќе речам: Со здравје да ги слушате :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:10 ---
Ама во вашите испрани мозоци.

Ете сега испрани мозоци,а демек тие што очекуваат некој нов ЕОН,кој е се повеќе присутен и очигледен,тие демек да ти биле вистинските :D

Само со искреност може да има дискусија и договор.
Така кажи бе златен,значи пак доаѓа на моето дека не е проблем гласноста. :)
О љоч разбери бе дека не е НИКАКОВ ПРОБЛЕМ ПЕЕЊЕТО НА ОЏАТА.
ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ Е ПРЕКУМЕРНАТА ГЛАСНОСТ НА ЈАКОТО ПОЈАЧАЛО бе нонен.

Не сум ја приметил темава.

Езанот можат да го приметат(дадат важност) тие на кои им се допаѓа и тие на кои им пречи , за неутралците сеедно е.

На тие на кои им се допаѓа: исклучуваат телевизор , радио , правосмукалка ... и го слушаат.
И на оние на кои не им се допаѓа им се случува истото , ствараат тишина за да можат да го слушнат и да пцујат.
Неутралците си тераат со своето , нит сонот им го расипува, нит ништо.

На околу 300 метра воздушна линија ми е најблиската џамија , и стварно не знам како може да ви пречи , особено на таквите кои се далеку 1км , 5км ... ?

Ајде ќе ве разберем да сте во диаметар од 100 метра.

И не верувам дека езанот трае 5 минути , ни најдобрите езани што ги има на интернет не траат толку.
За наши стандарди , тоа се некои 2 минути

Ама оџата пешки се качувал на минарето да пее со нормална јачина на гласот,која никогаш не пречела ама баш на никој.
Во денешно време на секое минаре има по 5-6 звучници од по 1000 вати кои ствараат ненормално иритирачка галама која кога ќе ја чујам рано наутро во 4:00 часот,ми доаѓа да откопам тоа зољите па да гаѓам по тоа минарињата.

Да ама тогаш немало автомобили и високи згради, пвц прозорци ... ефектот бил ист.
Минарето било највисокиот објект, а куќите ниски , гласот се ширел далеку.

О љоч разбери бе дека не е НИКАКОВ ПРОБЛЕМ ПЕЕЊЕТО НА ОЏАТА.
ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ Е ПРЕКУМЕРНАТА ГЛАСНОСТ НА ЈАКОТО ПОЈАЧАЛО бе нонен.

О ти,не сум љоч,не се секирај.
Се додека завивањето и ракетите ќе ти бидат проблем,се повеќе ќе ги гледаш и слушаш.

Ова е веќе филозофирање, а и ти го знаеш одговорот.
Да, одговорот е - начин има, но нема волја.
Ете сега испрани мозоци,а демек тие што очекуваат некој нов ЕОН,кој е се повеќе присутен и очигледен,тие демек да ти биле вистинските :D
Па очигледен е. Жените станаа рамноправни, слободата на јавно изразување е реалност, укинато е робството, луѓето можат да се движат слободно по површината на земјата, хомосексуалноста не е повеќе криминално дело....итн,итн. Работи кои се очигледни.

Да ама тогаш немало автомобили и високи згради, пвц прозорци ... ефектот бил ист.
Минарето било највисокиот објект, а куќите ниски , гласот се ширел далеку.
Ама затоа денес имаш далеку понапредна технологиија која подржува смс,скајп,е-маил,фејсбук,твитер,кабелска,сателитска,...................,така да констацијата не ти држи вода

Ама затоа денес имаш далеку понапредна технологиија која подржува смс,скајп,е-маил,фејсбук,твитер,кабелска,сателитска,...................,така да констацијата не ти држи вода

Исламски пропис,кој важи 1400 години,и ќе важи до Судниот ден е повикот за молитва да биде со човечки глас,тоа што технологијата овозможила тој човечки глас да биде погласен,тоа не е наш проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom