Софиja - импресии

• Креатор на темата Креатор на темата PIRIN3
  • Време на започнување Време на започнување
6 Години живеев во Софија . Од Скопје на изглед и Инфраструктура не е кузнеј колку подобро. Многу од улиците и булеварите се во многу лоша состојба да не зборувам за фасади и како изгледа поголемиот дел од центарот исклучок се само моловите и бизнис парковите. Последните неколку години има голем развој но сеуште треба многу за да се среди се. Со оглед на тоа што има три пати повеќе жители од Скопје нормално е и да е поразвиен и имаш многу повеќе можности. Да не спомнувам дека невработеноста во Софија е околу 3 % . Но за 5-10 Години мислам дека ќе добие изглед на Европска Метропола, барем се стреми кон тоа.
Пред 4 месеци се преселив Букурешт и можи да кажам дека на Софија треба уште многу за да се развие за да стигне на ниво на Букурешт.
Секако во секој град има позитивни страни и негативни.
Кратка листа на позитивни и негативни страни на Софија.
Позитивни: Метро, Трговски Центри, ефтин и добар Ноќен Живот , големи економски/бизнис можности.
Негативни: Паркови(едни од најлошите во Европа) , патна инфраструктура, градски транспорт(со исклучок на метрото и некои градски линии) , сообраќај, лош естецки изглед на градбите дури и на тие во центарот и за крај лошата храна(особено Бугарска скара,можеби на некој му се допаѓа но 90% од странците кои ги познавам скоро секој се пожалил од лошиот вкус на Бугарската кујна.

Заклучок: На секој би му препорачал да ја посети Софија на ден два, има добар и ефтин ноќен живот, има интересни нешта да се видат во центарот на градот а и пополека се средват. За живеење не е нешто најдобро за долгорочни планови.

Да, Фликс, Софиа има уште много да се средва ама от година на година изглежда се по добро и по добро. Повеке от големите булеварди са средени, ама все уште има много строителство и ремонти. За храната не сум много согласен, тоа е како насекаде, га платиш 5 лева и сакаш Шератон сервис тоа нема как да се случи, плати 50-100 лева и ке сфанеш разликата. Важно е што се работи много и градот има веке Европска визиа. Букурешт е по убав, нема спор! (y)

Минимум уште барем 5 години се и нужни за да почне да изгледа нормално. А кога ке биде европски град тоа никоj не го знае, вероватно след 150 години.

Не верувам да постои по гнусен и грозен град от Софиjа во ЕУ.

Теми како таjа се само за facepalm. Не знам дори как не се срамите да отварате вакви теми, кои можат да придизвикат само смев.

Еден Београд например во сравнение со Софиjа е како Парис.

Да, Фликс, Софиа има уште много да се средва ама от година на година изглежда се по добро и по добро. Повеке от големите булеварди са средени, ама все уште има много строителство и ремонти. За храната не сум много согласен, тоа е како насекаде, га платиш 5 лева и сакаш Шератон сервис тоа нема как да се случи, плати 50-100 лева и ке сфанеш разликата. Важно е што се работи много и градот има веке Европска визиа. Букурешт е по убав, нема спор! (y)

Да така е , затоа реков дека се средва и се стреми да стани Европска метропола. Во Софија сум бил во повеќето добри ресторани значи прилично добра има Happy иако не служат многу од Бугарската кујна, јас зборував за националните ресторани во кои сум бил и сум пробал и домашно зготвено од колеги. Значи повеќето странци кои ги знам пробале многу различни кујни но Бугарската на никој не им се допадна. Нормално има некои(мал број) специалитети кои се добри. Мене лично Бугарската скара не ми се допаѓа. На Балканот јас најниско би ја рангирал Бугарската и секако највисоко Српската.
Сепак храната не е некоја мерка и е нешто што за секој е различно. :) Споделвам лично искуство.

Најмногу ме изненади реновирањето на Витоша , мислам крајно време беше да заличи на нешто , уште фасадите да се средат и ке е топ :).

Да така е , затоа реков дека се средва и се стреми да стани Европска метропола. Во Софија сум бил во повеќето добри ресторани значи прилично добра има Happy иако не служат многу од Бугарската кујна, јас зборував за националните ресторани во кои сум бил и сум пробал и домашно зготвено од колеги. Значи повеќето странци кои ги знам пробале многу различни кујни но Бугарската на никој не им се допадна. Нормално има некои(мал број) специалитети кои се добри. Мене лично Бугарската скара не ми се допаѓа. На Балканот јас најниско би ја рангирал Бугарската и секако највисоко Српската.
Сепак храната не е некоја мерка и е нешто што за секој е различно. :) Споделвам лично искуство.

Најмногу ме изненади реновирањето на Витоша , мислам крајно време беше да заличи на нешто , уште фасадите да се средат и ке е топ :).

Домнуле :) ,Софија и Букурешт за мене се на исто ниво како градови секој си има свои предности и негативи, исто ми е размислувањето ако споредуваме српска (кујна не само скара) и бугарската, не се согласувам дека на странците не им се допаѓа напротив нели гледам во сончев брег како не може да ги извадиш од рестораните.
За романската кујна ништо не рече за мене нема по одвратна кујна од нивната, Незнам како си поминал 4 месеци со романска кујна, јас два дена не можам (n)

од 1989 година секоја година одам по неколку пати во Букурешт, сметам дека многу добро сум запознаен и не мислам дека можеш да ми го промениш мислењето

Домнуле :) ,Софија и Букурешт за мене се на исто ниво како градови секој си има свои предности и негативи, исто ми е размислувањето ако споредуваме српска (кујна не само скара) и бугарската, не се согласувам дека на странците не им се допаѓа напротив нели гледам во сончев брег како не може да ги извадиш од рестораните.
За романската кујна ништо не рече за мене нема по одвратна кујна од нивната, Незнам како си поминал 4 месеци со романска кујна, јас два дена не можам (n)

од 1989 година секоја година одам по неколку пати во Букурешт, сметам дека многу добро сум запознаен и не мислам дека можеш да ми го промениш мислењето

Да и јас бев во Сончев Брег и ќе го кажам следново, по рестораните има одлични јадења од морска храна, мексиканска, италијанска, кинеска и ред други специјалитети, но скарата е лоша, никој не јадеше скара.

Прво јас не ни сакам да ти го променам мислењето , јас кажав мое лично мислење и искуство.
И секако го спомнав истото дека секој град си има негативни и позитивни страни. За кујната јас кажав дека лично не познавам некој на кој му се допаѓа Бугарската кујна освен секако Бугарите. А романската кујна е многу подобра. Сепак тоа зависи од вкус до вкус. Ако прашаш Индиец дали му се допаѓа македонската кујна ќе ти речи нема по одвратна, и јас истото би го рекол за Корејската кујна :) .

А дали рестораните се полни во текот на топ туристичка сезона не кажува ништо. Плус да јадиш во ресторан е супер ефтино , зборувам за Бугарија.

Јас еве ќе се обидам нешто од искуствата со Софија да си напишам.
Не ја знам од времето на комунизмот. Одев често 90-ти години, како дете, татко ми работеше таму некој период, неколку години. Несфатливо ми е и ден денешен, толкав град да се гаси во 7 саати попладне, нешто како I am legend. Редовно, ама ептен редовно имаше престрелки по улиците, мултигрупови - ташаци......одвратно. Генерално запознаваш два типа народ - искривени мрсни силеџии со еквивалентна дрољаста женска придружба и офуцан сиромашен народ. Парите што ги добивав за у џеб да ги имам преку ден беа отприлика колку неколку пензии нивни и често знаеа да те погледнат наопачки ако ти го видат новчаникот. Така ми беше исто чудно - седнуваш на маса во кафана и ако има и едно слободно место келнерот ти наоѓа пациент да те дружи - нормално по твое одобрување. Ако си муабетџија не ти е проблем, седиш со друштво и после 5 мин дознаваш таа несреќа што те дружи има тетка во Крушево и баба во Ресен и е едно 90% Македонец, ама ти објаснува како ти си Бугарин - патетики тешки...
Центарот изгледа релативно коректно иако тоа што може да се нарече старо јадро има и доста труло у себе. Пример, бев во стан во стара зграда на Георги Раковски (сам центар), објект во фердинандово време граден - во концепт на затворен блок, кој само од надвор изгледа коректно, внатре распад - не е као у париски или берлински - влегуваш во дворот и е уште поубаво (ама ок, прифатливо е, има некаков дух)....имаат и интересни нови објекти од поново време, а и метрото им е многу културно...
Кафаните, доста ги шетав (и од поновиве искуства, а и од тогаш) сум констатирал дека се непоправлив случај по однос на храна - два збора - многу лошо....посебно на месо мислам....
Последниве години сум бил неколку пати, лани додуша, оваа година не...генерално, останати распаднати улици и тротоари има во сериозни количини (едни жолти плочки во центарот по кои се лизга и кога е суво), некои трговски центри - молови де...и горе доле тоа е...град од ранг на Белград, Солун од балканскиве со тоа што многу му фали од она човечкото да биде „голем“ град, лошите искуства ме тераат да го избегнувам, освен некој концерт или нешто слично....последниот пат на пример си имавме работа со џандари што не уценуваа, мито ни бараа, а штом чујат Македонци стануваат тешки досади (ова важи и за обичен народ)......
.....и нема бе жена убава да видиш, коа се нема природна убавина барем некоја дама да те заврти на улица - тоа што им е мејнстрим - тој whore-стајл ми е одвратен....
Можда многу пропуштив, иам еден куп случувања од таму, ама главно е дека не би идел пак....морето им е шит, ама па затоа планини имаат убави - за тоа би идел, а и сум бил веќе - Рила, Пирин наш, Стара планина.....

Минимум уште барем 5 години се и нужни за да почне да изгледа нормално. А кога ке биде европски град тоа никоj не го знае, вероватно след 150 години.

Не верувам да постои по гнусен и грозен град от Софиjа во ЕУ.

Теми како таjа се само за facepalm. Не знам дори как не се срамите да отварате вакви теми, кои можат да придизвикат само смев.

Еден Београд например во сравнение со Софиjа е како Парис.
Не разбрав само зашто почнавте со споредбите. Секи град си оставува своj впечаток.
Извини,но да не забораваме дека Jгославиja ради,па Београд се гради. Затоа немоj да ми споредуваш столица на 20 милиона држава,со столица на 8 милиона држава.

Да и јас бев во Сончев Брег и ќе го кажам следново, по рестораните има одлични јадења од морска храна, мексиканска, италијанска, кинеска и ред други специјалитети, но скарата е лоша, никој не јадеше скара.

Нормално никој да не јаде во ресторан скара, прво затоа што е непозната за странците, второ затоа што и да присуствуваат во бугарската кујна тоа не е голем дел од неа, Бугарите исто ретко јадат скара во ресторан бидејќи за нив е fast Food
нормално српската скара да е добра бидејќи тоа е нивен спициалитет
--- надополнето: 25 септември 2013 во 19:44 ---
Прво јас не ни сакам да ти го променам мислењето , јас кажав мое лично мислење и искуство.
И секако го спомнав истото дека секој град си има негативни и позитивни страни. За кујната јас кажав дека лично не познавам некој на кој му се допаѓа Бугарската кујна освен секако Бугарите. А романската кујна е многу подобра. Сепак тоа зависи од вкус до вкус. Ако прашаш Индиец дали му се допаѓа македонската кујна ќе ти речи нема по одвратна, и јас истото би го рекол за Корејската кујна :) .

А дали рестораните се полни во текот на топ туристичка сезона не кажува ништо. Плус да јадиш во ресторан е супер ефтино , зборувам за Бугарија.

не сакам да расправам, кажи што романско јадење јадеше и ти се допаднало, може и ресторан во букорешт да предложиш следниот пат кога ќе одам да се обиде и ако ми се допадна лично ќе се извинам и ќе кажам дека има и добри романско јадење

Интересни сте, нема жив човек кој ќе ви ја пофали храната, а вие како навиени се мавате у ѕид. Што е толку тешко да се признае: Да храната ни е одвратна. Копариште и чубрика насекаде, зачини кои вие Македонците не ги користите едноставно во храната. И затоа ви е одвратна бугарската кујна.
Ете лесно е не боли :)

Интересни сте, нема жив човек кој ќе ви ја пофали храната, а вие како навиени се мавате у ѕид. Што е толку тешко да се признае: Да храната ни е одвратна. Копариште и чубрика насекаде, зачини кои вие Македонците не ги користите едноставно во храната. И затоа ви е одвратна бугарската кујна.
Ете лесно е не боли :)
Поинтересна е желбата на вас да изкарате храната, па и морето ни наjлошите во светот. :)
Во основ,тоа е избиване на комплекс.
Не само што постоjaт многу странски туристи што идат овде и продолжуват да идат овде и заради храна,но и заради море.
Факт е дека секи пат кога одам при другарите во Битола ме молат да им носам млечни производи.Па може би заштото храната ни е отвратна.
Да беше права, рака на срце да ставам, па та ти кажам - храната ни не се бендисва на странци, но не е вака. Митовите и легендите ви за копар и чубрица навсекаде...не знам каде са создадени, но тоа докажува колко не познавата бугарската куjна.
Лесно е да се види, заповедаj да видиш странците овде.

Нормално никој да не јаде во ресторан скара, прво затоа што е непозната за странците, второ затоа што и да присуствуваат во бугарската кујна тоа не е голем дел од неа, Бугарите исто ретко јадат скара во ресторан бидејќи за нив е fast Food
нормално српската скара да е добра бидејќи тоа е нивен спициалитет
--- надополнето: 25 септември 2013 во 19:44 ---

не сакам да расправам, кажи што романско јадење јадеше и ти се допаднало, може и ресторан во букорешт да предложиш следниот пат кога ќе одам да се обиде и ако ми се допадна лично ќе се извинам и ќе кажам дека има и добри романско јадење

Значи несакам да наметнувам мислење ти одговорив дека се е и до вкусови, за тебе можи чкембе чорба е специјалитет за мене е одвратно.
Бугарија има добро сирење и кашкавал за ништо друго неможам да речам дека мене лично ми се допаѓа.
Романија ми се добаѓа скарата која е многу подобра и имат скоро исти кебапи како кај нас :) , исто мнгоу добри сарми , полнети пиперки ,ќофте, колбаси, сувомеснато итн.
Исто има и некои кои не ми се допаѓаат како на пример мамалига(полента кај нас) ниту кај нас ниту нивната не ми се допаѓа.

И да не забегавам од темата за Софија, бидејќи праша за добар ресторан во Букурешт со национална храна La Ceaunu' Crapat , Caru cu Bere и City Grill.

Инаку дека за Бугарите скарата е фаст фоод прв пат слушам. Незнам дали Мек (Мак Доналдс бугарски) или Бургер Кинг според теве е скара?

Това е гравче чорба и тоа не е нормална рецепта. Кога во гравче си видел во БГ да ти стават мента?!:)
Интересна ми е теориjaта на се ставате чубрика и копар. Корап не видов, па и чубрика исто...

Значи ти сега ни објаснуваш дека ова што го промовирате на странците Bulgaria Travel не е вистина и ти ми кажуваш измислен рецепт.
Точно истиот сум го пробал повеќе од 10 пати по ресторани.
Како што кажа претходно има различни рецепти , знам еднаш јадев Гравче Јахнија и тоа беше единственото кое беше без чубрица, барем така се сеќавам.
Сепак незнам зошто се дразниш и се контрираш кога основните и најприменети зачини во Бугарија се чубрица и копр тоа е факт, отвори национални рецепти и сам ќе се увериш.
Значи има и вкусни нешта но се многу малку.
А и не ми објаснувај дека странците уживаат во вашата кујна, 4 години Бугарија воопшто и не се дружев со Бугари , исклучиво само со странци и како што ти кажав 90 % од нив се на истото мислење како мене.

Во Софија во градот никогаш не сум бил. Но имав прилика да возам оваа година преку Романија мостот кај Видин и се спуштивме преку Софија кон Петрич. Што ќе рече ја возевме периферијата на Софија. Морам да бидам искрен и да кажам ја таква „катанга„ толку ѓубре и хаос (читај поминување на пешаци по автопат, вртење во спротивна насока преку две ленти и слично) во животот немам видено очекував многу повеќе но верувам дека во центарот работите се подобри од патот се гледаше дека има доста градилишта и верувам дека со оглед на тоа што и Европа пумпа пари во новите држави дека со времето ќе ја оправат Софија.
Имавме една случка , моравме да застанеме да прашаме како до Благоевград, чичкото кога слушна дека сме од Македонија почна на Македонски да ни зборува, со што само се потврди тоа што го имам слушано од други, дека во Софија има многу Македонци.
Што се однесува до Бугарската кујна имам пробано од Бугари нивни варијанти на мусака, плескавици и слично и можам да потврдам дека се многу лоши. Млечните производи им се добри и доста вложуваат во тој сектор. Со оглед дека Бугарите се одлични кога е во прашање копирање верувам дека полека им станува јасно дека нивната кујна освен на нив самите на никој во светот не им е вкусна па со оглед на тоа веројатно многу брзо ќе превземат специјалитети од останатите балкански држави и пошироко и за 10 години ќе ни ги продаваат како Бугарски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom