Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
Mene me interesira,posto sum nemala prilika da razgovaram so nekoj od torbesite za da mi kazat oni koja vistina ja znaat za nivnoto poteklo i,dali nekoj im posocil ili konstanto im povtoruva deka oni se Makedonci,dali postarite im ja prenesuvaat taa vistina deka oni poteknuvaat od Makedoncite i nekogas bile Makedonci.Znam primer koga torbesite se zemaat so Albancite,ama znam i primer deka edna Makedonka e mazena za torbes! Neli i na niv ke im bide podobro da se zimaat so Makedonci pa so tek na godinite moze ke se iscisti nacijata od muslimani vo hristijani (pravoslavni).
Jas licno da bev torbeska i da ja znaev sudbinata na tie luge,ke se omazev za Makedonec i ke si se vratev vo korenite na mojte predci...sigurno i oni bi go sakale toa...na kraj krajeva toa e nametnato prisilno ne e dobrovolo i po nivna zelba.
Mnogu pati sum razmisluvala i sum razgovarala so prijateli,kako ne im tekna na nekoj deka mozat povtorno da bidat pravoslavni.Ako nekoj moze da stane ateist od semejstvo vernici po svoja zelba i po svoe ubeduvanje,zasto torbesite da nemozat da se vratat vo nivna vera.
Toa e moe ubeduvanje,ako grasam kazete zasto!:)

И они самите незнаат што се,кратко и јасно.По потреба може да се и едно и друго,.

Да не ти ги цитирам сите постови, ме мрзи сега. Дали ти самиот си свесен и веруваш во она што го пишуваш ? Колку глупости изнатреска не си ни самиот свесен... или свесен си, ама така ти одговара. Глумење мајка тереза и дева марија, на друго место. Овде, каде што секојдневно се докажувате (во минатото се имате докажано, и тоа многу-многуууу добро) колку сте мирољубиви и сл, нема да ви успее. Никогаш нема да успеете да ја смените сликата која ја оставивте изминативе години, никогаш. Ти биди културен, учтив, мирољубив... џабе, ништо нема да смениш. Ти тука ми збориш за мир и соживот, а надвор за секој еден како тебе има илјада други кои ме гледаат накриво и би го убиле мене-каурот без око да им трепне. И ти многу добро знаеш дека реалноста е таква. Се надевам ќе сфатиш што сакам да кажам.

Ако во Грција денес имаше 30 % Македонци и тие ќе беа исти како нашиве Албанци. Меѓутоа Грција го направи потегот кој што јас го оправдувам, а тоа е милум или силум грцизирање на се живо. Во денешната ситуација, Албанците се 30 % во Македонија, заедно со Торбеши, Турци, Роми можеби меѓу 40 и 50 % , статистиката кажува дека нивниот наталитет е дупло поголем од нашиот, дека во Албанија има 6 милиони, во Косово уште милион( можеби и повеќе), дека вахабистите се во секој момент спремни да му помогнат за било што, дека имаат министер за одбрана, дека имаат 30 % полицајци и војници Албанци. Сето ова заедно со варварскиот менталитет на Балканците ја создава денешната ситуација. Од ова денес нема враќање назад, зошто некој да прекине во моментот кога ја добива битката. Не се силете безвеза да влезеле специјалци, помина времето кога тоа можеше да се направи.

Торбешите наши браќа Македонци по род ... :cautious:
Хах и јас сум мислел така и тоа цел живот но факт и реалност е дека Торбешите или Македонците-Муслимани како да ги наречам поголемиот дел од нив се апла про-Албански или про-Турски ориентирани ... Исламот(религијата) е алката која ги врзува заедно !
Бошњаците на пр. кои се Исламизирани Срби, Црногорци и Хрвати се далеку поблиски со едни Арапи на пр. отколку со оние на кои реално и припаѓаат ... Муслиманските нации се друга приказна они се врзуваат една со друга врз база на религијата т.е. Исламот и воопшто не ги интересира ниту нацијата, јазикот, расата и.т.н. и.т.н.
ОК да постојат и целосно секуларизирани Муслимани кои се прави Атеисти и воопшто не ги занима религијата, ама такви се многу мал минорен процент, зборам за целосно секуларизирани Муслимани а не минимално !
П.С. Торбешите наши браќа хах затоа село Лабуништа испадна дека е 90% Албанско село според пописот од 2002 година а и многу други (екс)Торбешки села по тој западен регион, од што се големи Македонци скоро сите се попишуваат и изјаснуваат или како Албанци или како Турци ... ;)
---2.6. Sigurna sekularna država : Sigurnost, kako individualna tako i ekonomska, mora biti jedna od društvenih temelja. Država mora biti sekularna, dakle religija se mora odvojiti od države, podrediti zakonima države, umanjiti njen utjecaj u javnom životu, te spriječiti miješanje državnih organa u religiju i obratno

---3.1. Bosanski pokret nacionalnog ponosa se zalaže za uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka shodno europskoj praksi gdje svaka nacija ima pravo na vlastitu državu. Takvo pravo je, uostalom, potvrđeno historijom Bosne starom preko 1 000 godina i historijom naroda Bošnjaka na njenom području. Bosna i Bošnjaci su jedno tijelo povezano našom krvlju i slavom naših pradjedova. Prema tome, Bosna je prvenstveno država Bošnjaka, a onda i svih ostalih građana koji su joj odani.

---3.2. Pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka smatramo svakog bijelog stanovnika Bosne koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost. Prema tome odbacujemo vezanje Bošnjaka za samo jedan religijski identitet što se pokazalo štetnim za naš nacionalni razvoj i dignitet.

http://www.bosanski-nacionalisti.org/statut.html

На тоа место имало црква многу пред твоите неартикулисани претци да стапнат на тоа место.

Базиликата во село Октиси датира од 5 век .

Кажи ми "статистичару" колкава е староста на џамиите во Струшко?
Податоциве ти се тотално измислени , но што да се очекува од тебе.

Кажи ти зошто во регионот на Охрид не е обновена црква која ноела име: Св. Јован Арбанашки??????
--- надополнето: 28 август 2013 во 13:27 ---
Извини ама јас не гледам никаде дека протестите се за подржување на убијците, ако можеш појасни малце.......
--- надополнето: 28 август 2013 во 13:29 ---
Оди од Скопје кон Тетово и ќе видиш дека едно мизерно село со 2 куќи има 2 џамии. .
Баш ме интересира тоа село....

Добила шамар бидејќи се прекрстила среде струшко Октиси

policijakola2.jpg

Постара жена од православна вероисповед си заработи шлаканица бидеќи се прекрстила среде селото Октиси, пренесува Дневник. Според весникот, шлаканица и удрил еден од жителите-муслимани.
Инцидентот се случил кога жената се прекрстила додека поминувала покрај локацијата на која сега треба да се подигне параклисот. Нејзиниот соселанец и порачал дека тука „не може да се крсти“. Полицијата му поднеле кривична пријава, но, според Дневник, во струшкото обвинителство ја отфрлиле.
http://press24.mk/dobila-shamar-bidejkji-se-prekrstila-srede-strushko-oktisi

Абе жити се еј,ви смета крстот што е поставен во 100% православно село(Вевчани),што е поставено на 5 км од другите села,и тоа ви смета? :pos:Легенди сте.
За вториот болд,еве на пример во Охрид дали има 15-16% муслиманско население,а има едно 10 џамии,и што треба сеа ние да ги запалиме тие џамии?На местото каде што живеам во размер од околу 500 метра има 2 џамии,а дали има 300 верници во околината и да ја урнеме едната што викаш а?Полни биле џамиите,дојди јас ќе те прошетам низ Охрид да видиш колку се полни..

Во Охрид воглавно се стари џамии, не смеете да се чепнат од страв од Турција.....

Тој објект е се, само џамија не е...

Шо не во Ориентален стил? Знаеш колку џамии има такви или не знаеш? Нешто се што се преправени цркви во џамии, а нешто и изградени. Истанбул жив пример, ама со такви како тебе...

Шо не во Ориентален стил? Знаеш колку џамии има такви или не знаеш? Нешто се што се преправени цркви во џамии, а нешто и изградени. Истанбул жив пример, ама со такви како тебе...

Јас не знам, ако има поправи ме, ќе се повлечам.......

Во Охрид воглавно се стари џамии, не смеете да се чепнат од страв од Турција.....

Оф топик:2001-ва ако добро се сеќавам имаше обид за палење џамија во единствената мешана населба.Пожарникарите реагираа брзо.

Пак да повторам, форсирање изградба на верски објекти зошто за развој нејќат или подобро кажано се неспособни нешто да сторат.Само ‘Господ/Алах/Буда‘ можат да ни помогнат изгледа :свиркам:

А темава е уште една реална слика дека исламот е религија на мирот :pos:

Putin naredio napad na Saudijsku Arabiju

IRIB - Novine Euro Times pišu da je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao nalog za napad na Saudijsku Arabiju u slučaju da dođe do napada na Siriju.
Prema izvještaju Irne, koja se poziva na novine Euro Times se navcodi: Vladimir Putin, predsjednik Rusije naredio je oružanim snagama svoje zemlje da u slučaju napada zapadne koalcije na Siriju izvedu napad na Saudijsku Arabiju. U nastavku pomenute novine pozivajući se na bliske izvore iz ruske vlade pišu: Putin je nakon susreta sa Bander bin Sultanom, šefom saudijske obavještajne službe, bio veoma bijesan jer je Bander kazao u slučaju da Rusija ne prihvati poraz Sirije, Rijad će narediti čečenskim teroristima da u cilju stvaranja haosa u Rusiji izvode terorističke napade tokom održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine
http://bosnian.irib.ir/vijesti/svijet/item/150713-putin-naredio-napad-na-saudijsku-arabiju

edna od pricinite poradi koja ni se slucuva vahabistickoto dvizenje kaj nas i vo svetot

Добила шамар бидејќи се прекрстила среде струшко Октиси

Постара жена од православна вероисповед си заработи шлаканица бидеќи се прекрстила среде селото Октиси, пренесува Дневник. Според весникот, шлаканица и удрил еден од жителите-муслимани.

Инцидентот се случил кога жената се прекрстила додека поминувала покрај локацијата на која сега треба да се подигне параклисот. Нејзиниот соселанец и порачал дека тука „не може да се крсти“. Полицијата му поднеле кривична пријава, но, според Дневник, во струшкото обвинителство ја отфрлиле.

Извор: http://press24.mk/dobila-shamar-bidejkji-se-prekrstila-srede-strushko-oktisi

@Dardan-ia
@puno

Што ќе речете на ова? Како го оправдувате ова? Дали го осудувате овој шамар? И дали вие лично дозволувате пред вас како муслимани луѓето со христијанска вера да се крстат и да се молат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom