Mene me interesira,posto sum nemala prilika da razgovaram so nekoj od torbesite za da mi kazat oni koja vistina ja znaat za nivnoto poteklo i,dali nekoj im posocil ili konstanto im povtoruva deka oni se Makedonci,dali postarite im ja prenesuvaat taa vistina deka oni poteknuvaat od Makedoncite i nekogas bile Makedonci.Znam primer koga torbesite se zemaat so Albancite,ama znam i primer deka edna Makedonka e mazena za torbes! Neli i na niv ke im bide podobro da se zimaat so Makedonci pa so tek na godinite moze ke se iscisti nacijata od muslimani vo hristijani (pravoslavni).
Jas licno da bev torbeska i da ja znaev sudbinata na tie luge,ke se omazev za Makedonec i ke si se vratev vo korenite na mojte predci...sigurno i oni bi go sakale toa...na kraj krajeva toa e nametnato prisilno ne e dobrovolo i po nivna zelba.
Mnogu pati sum razmisluvala i sum razgovarala so prijateli,kako ne im tekna na nekoj deka mozat povtorno da bidat pravoslavni.Ako nekoj moze da stane ateist od semejstvo vernici po svoja zelba i po svoe ubeduvanje,zasto torbesite da nemozat da se vratat vo nivna vera.
Toa e moe ubeduvanje,ako grasam kazete zasto!![]()
И они самите незнаат што се,кратко и јасно.По потреба може да се и едно и друго,.