Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување
Eве, оваа сега не е. Друго нешто да прашаш, има ?

Не фала, само не сакам да се служиме со дезинформации и полувистини како другата страна!

Ако е од 5 век , тогаш можда припаѓа на албанците православци.
А можда и на клингонци. Ебемти тоа глупостите што ги тресеш. Чудно е како тоа изигруваш воен аналитичар, економски експерт, историчар, ми вадиш некои статистики. Тие што ти даваат дневница, нека ти дадат и исправни информации.

Македонците нигде немаат проблем да ја имаат првата црква , туку работата кај нив е : да има или не 5-6 црква во села со по 500 православци.

Изградбата на олкав број на цркви е во спротивност со реалноста , факт е дека православните цркви стојат празни , без верници , а џамиите се преполни.

Оди од Скопје кон Тетово и ќе видиш дека едно мизерно село со 2 куќи има 2 џамии. Што е спротивно со реалноста бе? Центар има над 50.000 жители, а Константин и Елена е трета црква, ако не ја сметаме Католичка. Тогаш што е спротивно со реалноста? Па Карпош со педесетина илјади жители нема воопшто црква, па која е таа експанзија во градење на цркви за која што ти збориш?

Џамиите биле преполни, свака част. Преполни се со вахабисти и радикали, а не со верници. Тие внатре да беа верници, арно ќе беше.

Ако е од 5 век , тогаш можда припаѓа на албанците православци.

Ако вие работите на враќање на наводните стари цркви , тогаш дозволете и на муслиманите да ги вратат старите џамии , се плашам дека на пример пола државни институции треба да се рушат за да се вратат некогашните џамии. (Најчист пример за непочитување на волјата и историјата на муслиманите е недозволувањето да се изградат двете џамии во центарот на Скопје , Бурмали џамија и Ибни Пајко џамија.

Православците градат повише од муслиманите , но не се крева прашина за таа работа.

Во Визбегово се постави камен темелник за втора црква, колку македонци има таму знаеш ли?

Нова црква ќе се изгради и во Ченто , најави градоначалникот.

Нова црква започна да се изгради во центарот на Скопје , Константин и Елена.

Премиерот постави камен темелник за нова црква во Вевчани , во истото село се постави и 25 метарски кртст , иако во сите околни села покрај планината живеат муслимани.

Ова се тазе активности од 2013та

итн

Македонците нигде немаат проблем да ја имаат првата црква , туку работата кај нив е : да има или не 5-6 црква во села со по 500 православци.

Изградбата на олкав број на цркви е во спротивност со реалноста , факт е дека православните цркви стојат празни , без верници , а џамиите се преполни.

Абе жити се еј,ви смета крстот што е поставен во 100% православно село(Вевчани),што е поставено на 5 км од другите села,и тоа ви смета? :pos:Легенди сте.
За вториот болд,еве на пример во Охрид дали има 15-16% муслиманско население,а има едно 10 џамии,и што треба сеа ние да ги запалиме тие џамии?На местото каде што живеам во размер од околу 500 метра има 2 џамии,а дали има 300 верници во околината и да ја урнеме едната што викаш а?Полни биле џамиите,дојди јас ќе те прошетам низ Охрид да видиш колку се полни..

Епа баш ние што сме Христијански верници треба да ја задржиме нашата вера и земја, а не со некои изреки да се вадиме и да му ја препуштиме земјава на непријателот.

Тука можеби постојат само 5% Албанци кои можеби ќе дојдат на арно со тебе на кафе.
А ти осеќаш дека дел од Западна Македонија они ни го окупираа и претставува нивна територија, градат џамии, ни ги крадат црквите... пример Тетово?

jas makedoncite so islamska veroispovest voopsto ne gi smetam za neprijateli,a neprijatelite treba da gi barame na druga strana, denovive cesto pratam sto se objavuva na eden profil na fb :
https://www.facebook.com/SupportSyriaFromBalcan
i tamu naogam komentari kako :
Hamdo Omerhodzickoliko god pogine one bande pobunjenika ili ti bradonja a sa njima i amera bicu zadovoljan,mamu im jebem fasisticku,

Ibiš Dedeicnajveca glupost komsija katolika i pravoslavaca je kada kazu islamisti ubili neduznu devojcicu....to je isto kao da ja kazem draze mihajlovic je pobio zaklao stotinu nevine dece i kazem pravoslavci ubili...ili samo sto je ustasa pobilo nevine dece po bosni moram da kazem katolici ubili....nemojte se razbacivat puno rijecima nemojte dati da saka placenih muslimana bude reprezent najmnogoljudnije religije i najvece populacije svijeta muslimana ....podrzavam ovu stranicu ali nemojte od nje pravit zajebanciju !!!

Nermin Durakovicnapad ce sigurno biti samo je pitanje vremena,sta cekaju sada rusi neka isporuce placeno oruzije siriji tj.s300 svi oni pricaju a nista konkretno ne rade jebes prazne price,jer u protivnom saa nece moci na dva fronta izgubice ovaj rat a teroristi ce ovladati sirijom

Senad Vilic neka bude rat kakv i treba da bude,jer dosadilo mi je svaki dan citat i gledat kako padaju jedna po jedna suverena zemlja a sve u takozvaom sirenju demokratije.ja sam msuliman sunit i vjerujteda me je sram sta muslimani rade jer ovo sto navodni pobunjenici rade ovo nije islam i to nje po Kuranu.zato drzi se sirijo ima nas koji smo jos razumni i koji te podrzavamo

i sega jas treba ovie luge da gi smetat za naprijateli ???????
..... neprijatelot na ,,normalniot svet ,, t.e. vahabiite, bradosanite, kafiri ili kako li veke da gi kazam se proizvod na stvoren za potrebite na usa , stvoreni da ja vodat vojnata protiv sovetskiot sojuz vo avganistan ( ne zaboraveto koj bese finansierot na osama bin ledan, nekade bev procital deka toj toa vreme dobil nekade 2 milijardi dolari oruzje,oprema i gotovina) i za upotreba na drugi mesta so cel ostvaruvanje na amerikanskite izraelskite ,zapadno evropskite interesi ( i tuka ne mislam na narodot na tie drzavi vo bukvalna smisla ) a finansirani od saudiska arabija( potsetete se samo od kade dovagaat parite za izgradba na gamiite vo makedonija i za toa deka ponekoi vahabii vo makedonija dobivaat i pari zatoa sto se voopsto clenovi na toa dvizenje ), vodacite na ovie organizacii se spioni na cia,mosad, na sud,. arabija , a topovsko meso se zabeganite,lekovernite, neobrazovani luge
ako nekoj ne veruva deka e toa taka , neka pobara da vidi sto se slucuva vo momentot vo sirija, koi se tia sto vojuvaat tamu, izjavite na nivnite vodaci?, od kogo imaat materijalna i politicka podrska ??

toa za svetot, tuku prasanjeto e kade e makedonija vo sevo ova ??
kako treba da postapi nasata vlast po ova prasanja ?? vo situacija koga pretendirame za nato ,se trudime da sme milenicinja na amerika, turska ni e strateski partner so koja imame ,,pakt za odbrana,, barame investicii od saud. arabija, izrael,katar......
vo sekoja normalna drzava bi prorabotel pravniot aparat i bi sledele sankciite za , eve na primer - ogata vo oktisi , no dali e mozno toa da se napravi vo situacija koga pokrovitelite/zastitnicite/finansierite na ogata se istite onie koi nie samite sakame i se trudime da se nasi drugarcinja/pokroviteli/zastitnici??????
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:14 ---
makedoncite so islamska veroispovest ne se moi neprijateli, tie se mojot narod zatoa sto i jas sum makedonec i vinovnicite za vakvi slucuvanje ne treba da gi barame opsto, tiesi imaat ime i prezime, si imaat zastitnici i finansieri
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:18 ---
Elvir Liko Mehonicudri samo gamad americku i jevrejsku!

jas makedoncite so islamska veroispovest voopsto ne gi smetam za neprijateli,a neprijatelite treba da gi barame na druga strana, denovive cesto pratam sto se objavuva na eden profil na fb :
https://www.facebook.com/SupportSyriaFromBalcan
i tamu naogam komentari kako :
Hamdo Omerhodzickoliko god pogine one bande pobunjenika ili ti bradonja a sa njima i amera bicu zadovoljan,mamu im jebem fasisticku,

Ibiš Dedeicnajveca glupost komsija katolika i pravoslavaca je kada kazu islamisti ubili neduznu devojcicu....to je isto kao da ja kazem draze mihajlovic je pobio zaklao stotinu nevine dece i kazem pravoslavci ubili...ili samo sto je ustasa pobilo nevine dece po bosni moram da kazem katolici ubili....nemojte se razbacivat puno rijecima nemojte dati da saka placenih muslimana bude reprezent najmnogoljudnije religije i najvece populacije svijeta muslimana ....podrzavam ovu stranicu ali nemojte od nje pravit zajebanciju !!!

Nermin Durakovicnapad ce sigurno biti samo je pitanje vremena,sta cekaju sada rusi neka isporuce placeno oruzije siriji tj.s300 svi oni pricaju a nista konkretno ne rade jebes prazne price,jer u protivnom saa nece moci na dva fronta izgubice ovaj rat a teroristi ce ovladati sirijom

Senad Vilic neka bude rat kakv i treba da bude,jer dosadilo mi je svaki dan citat i gledat kako padaju jedna po jedna suverena zemlja a sve u takozvaom sirenju demokratije.ja sam msuliman sunit i vjerujteda me je sram sta muslimani rade jer ovo sto navodni pobunjenici rade ovo nije islam i to nje po Kuranu.zato drzi se sirijo ima nas koji smo jos razumni i koji te podrzavamo

i sega jas treba ovie luge da gi smetat za naprijateli ???????
..... neprijatelot na ,,normalniot svet ,, t.e. vahabiite, bradosanite, kafiri ili kako li veke da gi kazam se proizvod na stvoren za potrebite na usa , stvoreni da ja vodat vojnata protiv sovetskiot sojuz vo avganistan ( ne zaboraveto koj bese finansierot na osama bin ledan, nekade bev procital deka toj toa vreme dobil nekade 2 milijardi dolari oruzje,oprema i gotovina) i za upotreba na drugi mesta so cel ostvaruvanje na amerikanskite izraelskite ,zapadno evropskite interesi ( i tuka ne mislam na narodot na tie drzavi vo bukvalna smisla ) a finansirani od saudiska arabija( potsetete se samo od kade dovagaat parite za izgradba na gamiite vo makedonija i za toa deka ponekoi vahabii vo makedonija dobivaat i pari zatoa sto se voopsto clenovi na toa dvizenje ), vodacite na ovie organizacii se spioni na cia,mosad, na sud,. arabija , a topovsko meso se zabeganite,lekovernite, neobrazovani luge
ako nekoj ne veruva deka e toa taka , neka pobara da vidi sto se slucuva vo momentot vo sirija, koi se tia sto vojuvaat tamu, izjavite na nivnite vodaci?, od kogo imaat materijalna i politicka podrska ??

toa za svetot, tuku prasanjeto e kade e makedonija vo sevo ova ??
kako treba da postapi nasata vlast po ova prasanja ?? vo situacija koga pretendirame za nato ,se trudime da sme milenicinja na amerika, turska ni e strateski partner so koja imame ,,pakt za odbrana,, barame investicii od saud. arabija, izrael,katar......
vo sekoja normalna drzava bi prorabotel pravniot aparat i bi sledele sankciite za , eve na primer - ogata vo oktisi , no dali e mozno toa da se napravi vo situacija koga pokrovitelite/zastitnicite/finansierite na ogata se istite onie koi nie samite sakame i se trudime da se nasi drugarcinja/pokroviteli/zastitnici??????
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:14 ---
makedoncite so islamska veroispovest ne se moi neprijateli, tie se mojot narod zatoa sto i jas sum makedonec i vinovnicite za vakvi slucuvanje ne treba da gi barame opsto, tiesi imaat ime i prezime, si imaat zastitnici i finansieri
--- надополнето: 27 август 2013 во 16:18 ---
Elvir Liko Mehonicudri samo gamad americku i jevrejsku!
Човек ти се слушаш што збориш. Ако ние не си ја заштитиме нашата земја и вера, еден ден ќе живееме како во турско ропство..., а можеби и полошо.

Торбешите наши браќа Македонци по род ... :cautious:
Хах и јас сум мислел така и тоа цел живот но факт и реалност е дека Торбешите или Македонците-Муслимани како да ги наречам поголемиот дел од нив се апла про-Албански или про-Турски ориентирани ... Исламот(религијата) е алката која ги врзува заедно !
Бошњаците на пр. кои се Исламизирани Срби, Црногорци и Хрвати се далеку поблиски со едни Арапи на пр. отколку со оние на кои реално и припаѓаат ... Муслиманските нации се друга приказна они се врзуваат една со друга врз база на религијата т.е. Исламот и воопшто не ги интересира ниту нацијата, јазикот, расата и.т.н. и.т.н.
ОК да постојат и целосно секуларизирани Муслимани кои се прави Атеисти и воопшто не ги занима религијата, ама такви се многу мал минорен процент, зборам за целосно секуларизирани Муслимани а не минимално !
П.С. Торбешите наши браќа хах затоа село Лабуништа испадна дека е 90% Албанско село според пописот од 2002 година а и многу други (екс)Торбешки села по тој западен регион, од што се големи Македонци скоро сите се попишуваат и изјаснуваат или како Албанци или како Турци ... ;)

Може и така е. Ама надежта последна умира. Јас додека можам, ќе работам на тој соживот. До сега добро ми оди, се надевам дека така ќе биде и понатаму. :)

Не,не ти оди добро.Што подразбираш под тоа,дека ти и еден албанец си имате океј муабет?
Добро ќе ти оди кога поради твојата работа нема да бидам вратен у вреќа ако отидам во Арачиново со Македонско знаме.А тоа ќе биде никад.Ја разлистував темава и преметив доста тежок булшит од шиптарана и не им реплицирав,бидејки знам дека нема да им го сменам мислењето.Они знаат што се и што сакаат да постигнат,статус кво ситуацијата им одговара зашто чекаат прилика и не тешат со соживотот.Но она што морав да реплицирам се луѓе што очигледно не знаат што се но уште побитно не знаат ни каде се наоѓаат.

Торбешите наши браќа Македонци по род ... :cautious:
Хах и јас сум мислел така и тоа цел живот но факт и реалност е дека Торбешите или Македонците-Муслимани како да ги наречам поголемиот дел од нив се апла про-Албански или про-Турски ориентирани ... Исламот(религијата) е алката која ги врзува заедно !
Бошњаците на пр. кои се Исламизирани Срби, Црногорци и Хрвати се далеку поблиски со едни Арапи на пр. отколку со оние на кои реално и припаѓаат ... Муслиманските нации се друга приказна они се врзуваат една со друга врз база на религијата т.е. Исламот и воопшто не ги интересира ниту нацијата, јазикот, расата и.т.н. и.т.н.
ОК да постојат и целосно секуларизирани Муслимани кои се прави Атеисти и воопшто не ги занима религијата, ама такви се многу мал минорен процент, зборам за целосно секуларизирани Муслимани а не минимално !
П.С. Торбешите наши браќа хах затоа село Лабуништа испадна дека е 90% Албанско село според пописот од 2002 година а и многу други (екс)Торбешки села по тој западен регион, од што се големи Македонци скоро сите се попишуваат и изјаснуваат или како Албанци или како Турци ... ;)

Се согласувам со тебе. Тука има и уште една работа за оние што велат дека торбешите ни се браќа Македонци по род. Тие луѓе кога си ја продале верата на турците османлии, веќе еднаш не предале. Неможеш да очекуваш да бидеш брат, побратим или било што со некој што веќе еднаш те предал и ти ја продал верата. Тие се одродени христијани кои што секогаш ќе бидат врзани со албанците и турците против нас, затоа што заедно со нив одат во џамија. Жалам што е така, ама секој што тврди дека може да биде брат со нив нека отиде со македонско знаме во октиси или во било кое село во торбешијата да види како ќе си помине со неговите браќа македонци муслимани таму. Не за џабе Његош рекол, потурак је гори од турак. Тие луѓе се македонци , но никогаш нема да се однесуваат како такви.

Другар јас сакам да верувам дека можам еден ден да живеам во оваа посрана држава со сите различни етникуми како еден единствен народ кој нема да го делат разно разни политички партии и не знам какви ти не други фактори. Се надевам дека ќе постигнам барем мал дел да убедам дека не е битно дали си Македонец, Албанец, Ром, или не знам што друго, туку дека е битно да си човек на крај краева. Со тоа што го работам постигнувам нешто, па макар и не знам колку малку да е, пак правам разлика кај некои. Не ширам омраза, како повеќето од вас тука, туку се трудам да ја покажам сличноста и разликата која ние ја имаме како етникуми. Кога поубаво ќе навлезиш во цела таа тематика, ќе ти стане јасно дека не сме така различни како што мислиме.
Знам дека тешка мисија е ова моето, 2001 е многу блиску за да се надмине. Ќе треба уште многу време да помине за да се случи тоа. Јас во меѓувреме нема да подигам тензии за меѓуетничка и меѓурелигиска нетрпеливост, туку ќе се трудам да им најдам заеднички јазик на овие две групи. Некои ќе сакаат да работат со мене, некои ќе работат против мене.
На нив им се продава идеологија која им подига тензии, исто и на нас. Кога ќе размислуваме секој со своја глава, што е најдобро за мене и мојата фамилија, вакви срања нема да се случуваат. Тргни од тоа. А додека сме како овци и слушаме како некој ни продава некакви приказни, ќе биде вака.
Премногу омраза има на оваа тема, ретко кој се труди да ја смири, повеќето уште толку ја потпалуваат.
Јас очигледно не можам да влијаам на промена на мислењата ваши, така да ќе си продолжам да работам на промена на мислење и оформување на ставови таму кај што можам.

Ќе ве замолам повеќе да не ме цитирате на темава или на било која слична друга како оваа. Фала ви.

Неможеш да очекуваш да бидеш брат, побратим или било што со некој што веќе еднаш те предал и ти ја продал верата. Тие се одродени христијани кои што секогаш ќе бидат врзани со албанците и турците против нас, затоа што заедно со нив одат во џамија.

Некако многу религијата влијае врз перцепцијата за луѓето , инаку точно дека Македонците муслимани смениле вера , но што правиме со атеистите или тие што станале протестанти. Не треба причина да биде тоа што смениле вера туку што ги учи таа вера (нетолеранција и насилство).

Некако многу религијата влијае врз перцепцијата за луѓето , инаку точно дека Македонците муслимани смениле вера , но што правиме со атеистите или тие што станали протестанти. Не треба причина да биде тоа што смениле вера туку што ги учи таа вера (нетолеранција и насилство).

Со македонец што станал атеист ние немаме никаков проблем, иако не е христијанин. Тој сеуште се чуствува како дел од македонската нација, на пописите не го крие своето потекло и јасно кажува дека е македонец по националност, а атеист по верско (не)убедување . А дали истото можеме да го кажеме за торбешите (македонците муслимани) ?? Нормално дека не, можеби има некои што се декларираат како македонци, но тие се малцинство. Грото од торбешката популација не се чуствува како дел од македонскиот народ и нација. Помили им се албанската или бошњачката нација од нивната матична македонска нација. Со македонците протестани е исто како со македонците атеисти. Пример за македонец протестант беше покојниот претседател Борис Трајковски. Ние имаме проблем само со македонските муслимани во врска со нивното национално чуство. Кај протестантите , атеистите и тн нема никаков проблем.

Со македонец што станал атеист ние немаме никаков проблем, иако не е христијанин. Тој сеуште се чуствува како дел од македонската нација, на пописите не го крие своето потекло и јасно кажува дека е македонец по националност, а атеист по верско (не)убедување . А дали истото можеме да го кажеме за торбешите (македонците муслимани) ?? Нормално дека не, можеби има некои што се декларираат како македонци, но тие се малцинство. Грото од торбешката популација не се чуствува како дел од македонскиот народ и нација. Помили им се албанската или бошњачката нација од нивната матична македонска нација. Со македонците протестани е исто како со македонците атеисти. Пример за македонец протестант беше покојниот претседател Борис Трајковски. Ние имаме проблем само со македонските муслимани во врска со нивното национално чуство. Кај протестантите , атеистите и тн нема никаков проблем.

Најголем дел пред 20-30 год се пишувале Македонци муслимани , но тие отсекогаш биле гледани со потсмев и мајтап од останатите Македонци поради нивната облека (шалвари , булки итн), нивната необразованост и карактеристичен дијалект (иако тоа е најчистиот македонски јазик и имаат автентичен мелос). Ова подбивање од вас Македонците , заедно со константната албанска пропаганда како и романтичарско барање на турски корени ги наведе на тоа да се отклонат од македонското ткиво.

Mene me interesira,posto sum nemala prilika da razgovaram so nekoj od torbesite za da mi kazat oni koja vistina ja znaat za nivnoto poteklo i,dali nekoj im posocil ili konstanto im povtoruva deka oni se Makedonci,dali postarite im ja prenesuvaat taa vistina deka oni poteknuvaat od Makedoncite i nekogas bile Makedonci.Znam primer koga torbesite se zemaat so Albancite,ama znam i primer deka edna Makedonka e mazena za torbes! Neli i na niv ke im bide podobro da se zimaat so Makedonci pa so tek na godinite moze ke se iscisti nacijata od muslimani vo hristijani (pravoslavni).
Jas licno da bev torbeska i da ja znaev sudbinata na tie luge,ke se omazev za Makedonec i ke si se vratev vo korenite na mojte predci...sigurno i oni bi go sakale toa...na kraj krajeva toa e nametnato prisilno ne e dobrovolo i po nivna zelba.
Mnogu pati sum razmisluvala i sum razgovarala so prijateli,kako ne im tekna na nekoj deka mozat povtorno da bidat pravoslavni.Ako nekoj moze da stane ateist od semejstvo vernici po svoja zelba i po svoe ubeduvanje,zasto torbesite da nemozat da se vratat vo nivna vera.
Toa e moe ubeduvanje,ako grasam kazete zasto!:)

Mnogu pati sum razmisluvala i sum razgovarala so prijateli,kako ne im tekna na nekoj deka mozat povtorno da bidat pravoslavni.Ako nekoj moze da stane ateist od semejstvo vernici po svoja zelba i po svoe ubeduvanje,zasto torbesite da nemozat da se vratat vo nivna vera.
Toa e moe ubeduvanje,ako grasam kazete zasto!:)
Тоа и и јас се прашувам уште од дете. Зошто сега кога се на слобода не се вратат на изворната христијанска вера ?? Ама одговорот не е така едноставен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom