I se ova ke odi vo nedogled...vie imate volku,nie onolku i toa odi se vo piumau...

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Може дупла доза Сарин ?
Колку само неискреност на ова тема.
Никој не прашува дали имаат црква христијаните во оваа село.
Никој не прашува колку христијани има и колку цркви имаат.
Еве јас прашувам а по малку и одговарам:
-Дали е точно дека во Октиси има не повеќе од 350 христијани (15%) ?
Дали е точно дека имаат 2-3 цркви, и сакаат да изградат уште една? (дали е точно дека Арачиново со 10.000 муслимани има 3 џамии)
Дали е точно дека 2000 муслимани во Октиси имаат 2 џамии?
=
Имам и прашања за делот кога се фалите дека христијаните не попречуваат изградба на џамии:
-Дали е точно дека во Прилеп запалената џамија е претворено во јавно WC.
-Во село Лажец 161 македонци не дозволуваат 135 албанци да имаат една , само една џамија.
-во Горно Лисиче 1000 муслимани не можат да имаат една , само една џамија. (според градоначалникот на Аеродром, не можело да има џамија, малцинство биле овие 1000 муслимани.
-во Долно Нерези 1500 муслимани едвај изградија една, само една џамија... Кој е информиран за случувањата знае низ што поминале муслиманите додека ја изградиле.
Извинете што не ги знам сите случаи во кои муслиманите не можат да изградат џамии , иако реално им требаат... Да не збориме да изградба на 3-4 џамии за 350 верници.
Како викаа некои, ако се изгради џамија во Аеродром, ќе летне во воздух одма.
Колку само неискреност на ова тема.
Никој не прашува дали имаат црква христијаните во оваа село.
Никој не прашува колку христијани има и колку цркви имаат.
Еве јас прашувам а по малку и одговарам:
-Дали е точно дека во Октиси има не повеќе од 350 христијани (15%) ?
Дали е точно дека имаат 2-3 цркви, и сакаат да изградат уште една? (дали е точно дека Арачиново со 10.000 муслимани има 3 џамии)
Дали е точно дека 2000 муслимани во Октиси имаат 2 џамии?
=
Имам и прашања за делот кога се фалите дека христијаните не попречуваат изградба на џамии:
-Во село Лажец 161 македонци не дозволуваат 135 албанци да имаат една , само една џамија.
-во Горно Лисиче 1000 муслимани не можат да имаат една , само една џамија. (според градоначалникот на Аеродром, не можело да има џамија, малцинство биле овие 1000 муслимани.
-во Долно Нерези 1500 муслимани едвај изградија една, само една џамија... Кој е информиран за случувањата знае низ што поминале муслиманите додека ја изградиле.
Извинете што не ги знам сите случаи во кои муслиманите не можат да изградат џамии , иако реално им требаат... Да не збориме да изградба на 3-4 џамии за 350 верници.
Ќе се обнови, но само како музеј или седиште на Прилепското муфтиство. ИВЗ категорично одби.Имам и прашања за делот кога се фалите дека христијаните не попречуваат изградба на џамии:
Лисиче не знам.Месното население бара Советот на општина Битола да ја поништи одлуката за изградба на џамија на влезот од селото и со заедничка соработка, доколку е тоа неопходно, таа да биде урбанистички лоцирана спроти селската црква.
А зошто јас гледам дека нова џамија се гради кога одам од Скопје до Охрид? Може од пред три години до сега се изградиле минимум 20 џамии? Претходно немало кај да се молат или... Или од Исток некој носи пари за да се шири Исламот на Балканот? Те молам не ме „дупи“ у здрав мозок.
Сепак сеуште е рано да се споредиш со муслиманите , за да се споредиш со нив, треба во Октиси да има 20 џамии , а не 2.
Пошто нели 350 православци имаат 3-4 цркви.
Во град Струга во последните 30 години се иградени 4 цркви и ниедна џамија.
Цркви се изградени во : 1983та , 1996та , 2005та , 2007ма. Дури уште една сакаат да изградат , на веќе познатиот начин, првин се поставува параклис (?) медто кај се палат свеќи, а после се бара црква, пошто местото веќе станало свето.
Најди ми те молам дали е изградена некоја џамија.
Црква во Мислешево во 2007ма (втора црква)
Во Модрич во 2004 (петта)
Во Вишни во 1999 (петта)
Во Вишни во 2007 (шеста)
Во Радожда во 2001 (шеста)
Долна Белица во 1989 (третта)
Враништа во 1973 (третта)
Враништа во 1985 (четврта)
Враништа во 1992 (петта)
Враништа во 2007 (шеста)
Подгорци во 1995 (третта)
Лабуништа во 1977 (втора)
Итн итн итн речиси во сите села има нови цркви.
Не верувам дека има повише од 5 албански села кои имаат над две џамии (јас знам само за Арачиново кое има три џамии, за други не знам).
Сепак сеуште е рано да се споредиш со муслиманите , за да се споредиш со нив, треба во Октиси да има 20 џамии , а не 2.
Цркви се изградени во : 1983та , 1996та , 2005та , 2007ма. Дури уште една сакаат да изградат , на веќе познатиот начин, првин се поставува параклис (?) медто кај се палат свеќи, а после се бара црква, пошто местото веќе станало свето.
Во Вишни во 1999 (петта)
Во Вишни во 2007 (шеста)
Враништа во 1992 (петта)
Враништа во 2007 (шеста)
Не верувам дека има повише од 5 албански села кои имаат над две џамии (јас знам само за Арачиново кое има три џамии, за други не знам).
Дури уште една сакаат да изградат , на веќе познатиот начин, првин се поставува параклис (?) медто кај се палат свеќи, а после се бара црква, пошто местото веќе станало свето.
Отвори Google Maps, па види каде и колку има џамии споредено со жители и дали е тоа добро... Толку од мене на темава.Сепак сеуште е рано да се споредиш со муслиманите , за да се споредиш со нив, треба во Октиси да има 20 џамии , а не 2.
Во Вишни во 1999 (петта)
Во Вишни во 2007 (шеста)
Враништа во 1992 (петта)
Враништа во 2007 (шеста)