Заби и сѐ во врска со забите

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Некој да не знае дали е можно да се извади мост без да се сече ?

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Некој да не знае дали е можно да се извади мост без да се сече ?
Mozno e, no zavisi od vidot na mostot, negovata golemina, kvalitetot na cementiranjeto i sl. Sepak tesko deka izvaden most nema da se osteti makar i minimalno, a sekako postoi i rizik za ostetuvanje na zabite nosaci.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ми фалат неколку заба, не се еден до друг. Дали препорачувате импланти? Какви и каде (во Скопје)?

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Ми фалат неколку заба, не се еден до друг. Дали препорачувате импланти? Какви и каде (во Скопје)?
Ако имаш доволно финансии не му ја мисли многу, најдобра работа ти е имплантологијата , во моментов е многу користена на запад (само да те информирам, еден имплант чини од 500 евра па нагоре, во зависност на големината на просторот треба да ставиш повеќе импланти)
втора опција ти е доколку не се премногу раздалечени забите, да си направиш класичен мост, само немој да правиш метал керамика (естески не се многу добри, и непцето потемнува за некое време и добива темно виолетова боја, плус со повлекување на гингивата ќе се покаже и дел од металот, што ако е во фронт е многу естетски разочарувачко), најдобро е безметална циркониум коронка во моментов изработена во кад кам .

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Ако имаш доволно финансии не му ја мисли многу, најдобра работа ти е имплантологијата , во моментов е многу користена на запад (само да те информирам, еден имплант чини од 500 евра па нагоре, во зависност на големината на просторот треба да ставиш повеќе импланти)
втора опција ти е доколку не се премногу раздалечени забите, да си направиш класичен мост, само немој да правиш метал керамика (естески не се многу добри, и непцето потемнува за некое време и добива темно виолетова боја, плус со повлекување на гингивата ќе се покаже и дел од металот, што ако е во фронт е многу естетски разочарувачко), најдобро е безметална циркониум коронка во моментов изработена во кад кам .

Ако гингивата се повлече без разлика дали е цирконија или метал-керамика ке изгледа катастрофално,имам видено повлечена гингива у фронтална регија препарација со стапалка на која имаше изработено цирконија и изгледаше лошо,а метал-керамиката не е лошо решение, ако добиеш убава изработка нема да ги сретнеш проблемите кој си ги напишал погоре (барем не едно 7-10год)

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Скршени ми се предните два заба, а плус се и криви. Пред 2 години ми ставија тие наставци, доста време се држаа иако стоматологот ми кажа можно е по некое време да паднат. Сега прашањето ми е дали е можно да не носам протеза директно да се стават навлаки и да ми бидат прави предните два заба. И малку подетално ако може да ми се објасни во врска со навлаките, дали се приметуваат, колку чинат инт. Благодарам однапред.

Член од
3 мај 2010
Мислења
287
Поени од реакции
236
Скршени ми се предните два заба, а плус се и криви. Пред 2 години ми ставија тие наставци, доста време се држаа иако стоматологот ми кажа можно е по некое време да паднат. Сега прашањето ми е дали е можно да не носам протеза директно да се стават навлаки и да ми бидат прави предните два заба. И малку подетално ако може да ми се објасни во врска со навлаките, дали се приметуваат, колку чинат инт. Благодарам однапред.

Можно е, затоа се навлаките. Се стружат остатоците од забите за да се подготви добра подлога за навлаките и потоа се изработуваат. Е сеа зависно од материјалот и техниката на изработка, различно коштаат. Инаку ти се идеално решение за оваа ситуација.

Член од
25 март 2012
Мислења
508
Поени од реакции
130
'Invisalign' protezi pravi nekoja ordinacia u SK?gledam u Tirana ima..

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 4 Beta

Cheross

COOL BOY
Член од
27 август 2011
Мислења
548
Поени од реакции
381
Кажете лек против болка на заб?(освен аналгин)

Член од
21 март 2013
Мислења
379
Поени од реакции
1.080
Ако ги правиш само двата заба со навлаки...ќе се приметуваат и разликуваат од другите.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.104
Ако ги правиш само двата заба со навлаки...ќе се приметуваат и разликуваат од другите.
Ne bash,si ima tehnologija vo pravenje navlaki(da ne gi primetis deka se navlaki) od forma do ista boja.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27

т.е навлаки ( коронки) имаат различна цена зависно кој тип на изработка сакаш. Навлаките нема да ти се разликуваат од твоите заби ако правилно биде избрана бојата од страна на стоматологот ( а доколку имаш поспецифична боја најдобро е техничарот лично да ја одбере бојата) ти препорачувам за предните два заби да си направиш поестетски коронки,Press коронки кој се за нијанса поскапи али ке добиеш перфектна естетика

Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Треба да ставам мост, ме интересира дали боли стругањето на забите, каков мост е најдобар, порцелански, таков со метал и сл. и дали ќе ме болат забите по стругањето, ден-два додека чекам да ми го стават мостот?

Kajgana Shop

На врв Bottom