Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
На која минимална потрошувачка се мисли??Читав нешто дека разликата ја прави минималната потрошувачка на уредите.
Ја сепак би размислил дали оваа или 35LLCP. Сепак ти си го знаеш просторот и конфигурацијата на собата и изборот е твој. Што и да земеш, со здравје да се служиш и пиши напролет како си поминал.Vanlok ti blagodaram za iscrpnoto izlaganje i najverovatno ke te poslusam i ke ja zemam FUJITSU ASYG - 25 LLCP .Ke ja toplam dnevnata soba a potamu ke zemam uste eden za vo spalnata.Vi blagodaram uste ednas na site
На онаа кога уредот работи на минимум сила.На која минимална потрошувачка се мисли??
Само уште еднаш да нагласам, дека препораката за 2.5KW / 9000BTU модел е само ако си сигурен за квалитетот на излацијата, односно коефициентот на губење на топлинска енергија на собата.Vanlok ti blagodaram za iscrpnoto izlaganje i najverovatno ke te poslusam i ke ja zema
m FUJITSU ASYG - 25 LLCP .Ke ja toplam dnevnata soba a potamu ke zemam uste eden za vo spalnata.Vi blagodaram uste ednas na site
Да гаранцијата е важна барем исто колку и карактеристиките на уредот, ако не и поважна.Mozebi najbitno e da se gleda koj moze da ispocituva servisni garanciski uslugi pa i vongaranciski, bidejci jas imam loso iskustvo so Zorba od Skopje, za nova klima celo leto me ostavija da se ladam max do 26c zasto ispod toa mrzne klimata i seuste nemaat aber da dojdat i da ja zamenat a navodno imam garancija od 5god, tie za 1 den starost ne me ispocituvaa a kamo li da se rasipe po 4.5 godini, zalosno
nemoj da gi pratite cop tuku gledajte (ako vi e za greenje) kolku kw toplina dava na poniska temperatura.
Razlikata pomegu 3.56 i 4.15 vo pari na mesecno niko e mnogu mala.
Sto mi e mene vazen cop-ot ako koga e nadvor depel minus i ne mozam da se gream
Eve primer na nekoI klima uredi od sredna i visoka klasa
Toshiba Suzumi 13 Q=2.37KW, COP=2.1 (-15C)
Fujitsu ASYG12LTC Q=3.63KW, COP=1.84 (-20C)
MITSUBISHI MUZ-FH35VEHZ Q=2.60KW, COP=1.60 (-25C)
Toshiba Daiseikai 6.5 13 Q=2.19KW, COP=2.48 (-15C)
Panasonic E12-PKE Q=2.8KW, COP=2.31 (-15C)
MITSUBISHI MUZ-FH35VE Q=3.2KW, COP=2.6 (-15C)
LG H12AK Athena Q=3.7KW, COP=3.09 (-8C)
Toshiba RAS-35N3AVP-ND Q=2.25KW, COP=2 (-25C)
Daikin RXS35K/FTXS35K Q=2.61KW, COP=2.37 (-15C)
Daikin Ururu-Sarara RXR 42E Q=3.15KW, COP=2.03 (-20C)
Daikin RXL35J/FTXS35J Q=1.67KW, COP=1.02 (-25C)
Fujitsu ASYG12LUC Q=3.13KW, COP=2.43 (-15C)
Gree Hansol GWH12TB Q=2.9KW, COP=2.30 (-15C)
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=17803.0;attach=33827;image
Пријателе, генерално си во право.И климите од 200 евра ја вршат функцијата.
За неколку месеци и на најскапата клима со најголем СОР, на, надворешната единица ќе се нафати нечистотија и прашина и СОР ќе се намали.
Затоа сам одбери клима според својата желба и можности.
НО ОБАВЕЗНО НАБАВИ!
Со користење на клима за затоплување ќе имаш три пати помали сметки за струја - тоа е суштината, Секоја клима и со инвертер и без инвертер ќе ти “ заврши работа “-
"дали ви се допаѓаBil nekoj i slusnall nekoj za ovie
http://www.technicool.mk/index.php
Постоењето или одсуството на инвертер нема никаква врска со најниската температура до која климата може да затоплува и со СОР.Пријателе, генерално си во право.
Но со една важна задршка. Секој треба да биде свесен дека скоро сите евтини „обични„ (не-инвертор клими со фиксна брзина), 1)скоро сите тие добро греат некаде до +5с надворешна температура, а под нула ефикасноста почнува им се приближува накај 1:1... што значи тогаш стануваат како обични и прости електрични греалки, но со тоа што работат на една третина или четвртина од вкупната моќност и се бучни и паузираат секој половина саат да се одмрзнат (дефрост).
Едноставно не се предвидени за минус температури и ни компонентите не им се на потребно ниво квалитет, компресорите релативно полесно им се расипуваат со такво малтретирање. Овие клими не се за ноември-декември-јануари-фебруари, освен за некој што совесно ќе ги пушта само кога надвор ќе биде над +5с.
Проблемот е што во ситуација кога некој се грее на вакви клими, во комбинација со други греалки... мислам дека само во првите две години (ако не и пократко), ќе ги „потроши„ додатните 300-350евра колку што се поскапи подостапните инвертор клими. Затоа во ваква ситуација вреди било како да се најдат уште пари и да се купи инвертор.
Ти си со најдобра намера, 2)но мислам дека грешиш во пристапот зошто поголемиот дел од понеупатените што би се обиделе да се греат со најевтиниве клими... ќе се разочараат од сметките а и од греењето на концептот на топлинска пумпа. Со што добиваш спротивен ефект од твојата желба за промовирање на овој ефикасен концепт на греење.
Прилично добро знам што е инвертер, ама секако нема зијан од повторување... темава има едукативен карактер.Инвертерот е уред ...
Разлика во работење на климите со и без инвертер, се однесува на...
Постоењето или одсуството на инвертер нема никаква врска со најниската температура до која климата може да затоплува и со СОР.
Инаку за еве го моето искуство:
1) Јас имам три клими сите се различни и сите се без инвертер. Со нив се затоплувам веќе 5 сезони, немам било каков друг начин на затоплување. Најниска температура на кој работеа досега беше во февруари 2012 и изнесуваше минус 22 С и немав никаков проблем
2) Јас не сум единствен - во мојата зграда 6 соседи се затоплуваат со клими, само еден од нив има една клима со инверетер, останатите клими се без инвертер, имам и други пријатели кои имаат исто искуство. А и на оваа страна има многу постови во кои е изнесено дека нема проблеми при уотребата на обичите клими за затоплување.
Со се се согласувам - само купете клима и затоплувајте се!НЕ Е СЕЕДНО!
За крај, во твојот (позитивен) случај важен е фактот што живееш во зграда каде комшиите исто се загреваат а добар дел од нив најверојатно се на парно (што е важно само од аспект дека нивните простории по цел ден се загреваат).
Доколку кај појакиот уред, минималната сила е поголема отколку кај послабиот, нормално и дека ќе троши повеќе струја. Работата е дали послабиот уред ќе биде доволно јак да работи на минимална сила за да ја оддржува бараната температура.На онаа кога уредот работи на минимум сила..