На сон му се сонил Свети Ѓорѓија Победоносец, побарал да биде откриен

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А каде то Мики си прочитал “јака вера“ “послаба вера“ јас такво нешто не гледам во цитираните стихови.

Вака вели:

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.

кај гледаш ти “јако , средно, слабо“ поверување. Или веруваш или не. Не постои нешто као полуверба... вервам али не баш... то е неверување. Значи одиме пак Мики од почеток, дали би се нафатил за добробит на својата вера, за нејзината слава и ширење да, оздравиш некого со положување на раце при што же зборуваш свахили и посл ена крај ќе испиеш една чаша отров.
Let3,

ми звучиш џоа протестант, кој себе си се смета за „...веќе спасен...„ и „...веќе свет...„ само затоа што го прочитал Светото Писмо, а од кое (Писмо) ем ништо не разбрал а уште помалку проверил, преку личниот или преку колективниот духовен опит.

Затоа и продолжуваш да поставуваш вакви недоквакани прашања, затоа што ги прифаќаш напишаното за „здраво за готово„, со бесконечно протестантско „тапење„ во стилот „...така е, затоа што така пишува во Библијата...„.

Ај сега, почни пак од почеток...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Let3,

ми звучиш џоа протестант, кој себе си се смета за „...веќе спасен...„ и „...веќе свет...„ само затоа што го прочитал Светото Писмо, а од кое (Писмо) ем ништо не разбрал а уште помалку проверил, преку личниот или преку колективниот духовен опит.

Затоа и продолжуваш да поставуваш вакви недоквакани прашања, затоа што ги прифаќаш напишаното за „здраво за готово„, со бесконечно протестантско „тапење„ во стилот „...така е, затоа што така пишува во Библијата...„.

Ај сега, почни пак од почеток...

Јас сум го прочитал писмото, не сум го променил, кажи сега од каде му вметна тие рангови на верувања потребни за исцелување, зборување, и пиење отров? Таму во посочениот текст цитиран од писмото ги нема. Кога се створија? Кој ги вметна и зошто?
--- надополнето: 13 август 2013 во 16:27 ---
Види, ова во суперлатив има смисла. Затоа најверникот може да оживува мртовци.
Модерен пример ти е: regular man, OK man, Superman. Погоди кој има супермоќи?

Me занима кога сме кај случајот, човекот не бил најголем верник, зошто о зошто тој проклет грешник кој имал секс пред свадба и не одмарал секоја недела, а да не збориме за комшиката му уф уф, ја добил честа, визионерството да ја согледа затрупаната црква и заробениот светец? Зошто некој суперверник не бил вака награден?
А сигурни сме дека сатаната не се праи мајтап со него?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.671
Поени од реакции
34.136
А сигурни сме дека сатаната не се праи мајтап со него?

Доволно лукав е.. а Мики неможејќи да оживува луѓе значи е лабилен верник, што значи лесно би потпаднал под мајтапот на лукавиот..

Мики, ако ти се појави на сон тебе црква од толку црковни глупости преку ден, дали имаш средства одделено за вакви проекти? И дали би одделил?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Чекај, чекај...дали јас добро читам ?
Ти мене ми бараш НАУЧНИ трудови? Ти, кој секогаш кога науката ќе ги побие религиозните измислици во кои веруваш, ја дискредитираш истата со тврдења дека е од рогатиот? Ти, кој тврдиш дека Земјата е центар на Универзумот и истата е стара 6 илјади години, и дека диносаурусите и луѓето заедно живееле, и дека луѓето се создадени од кал и ребро и еден куп други глупости, сега одеднаш ми бараш научни докази? И уште ми викаш да не лупам зелени :pos:

Како и да е, јас не сум ни психијатар, ни психолог, јас само се обидов да дадам рационално објаснување за тие соништа, а ако сакаш стручно лице, еве ти ја PurplePuma, можеби нејзините објаснувања повеќе ќе ти се допаднат. Мада јас мислам дека ти би ги прифатил единствено толкувањата на Саше Фактор Икс.

Не ми пикај вакви пациенти, пардон, клиенти, те молам.
Не е фер.
--- надополнето: 13 август 2013 во 17:27 ---
Чорба, колку и да не се согласувам ниту со твоите убедувања,
во овој случај ќе го поздравам твојот труд со - џабе се мачиш.

99,9% од македонските православни верници, не виделе како изгледа Библија со очи.
Многу знаат тие што пишува ваму или таму. Знаат оти ете така, на некој му се сонило, па и на нив ќе им се сони... или дека чукум дедо им славел нешто таму, па и они слават.
Да не зборувам колку нивниот начин на живот е близок со оној кој нели, нивната религија, што сами си ја одбрале, го претпоставува.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не ми пикај вакви пациенти, пардон, клиенти, те молам.
Не е фер.
--- надополнето: 13 август 2013 во 17:27 ---
Чорба, колку и да не се согласувам ниту со твоите убедувања,
во овој случај ќе го поздравам твојот труд со - џабе се мачиш.

99,9% од македонските православни верници, не виделе како изгледа Библија со очи.
Многу знаат тие што пишува ваму или таму. Знаат оти ете така, на некој му се сонило, па и на нив ќе им се сони... или дека чукум дедо им славел нешто таму, па и они слават.
Да не зборувам колку нивниот начин на живот е близок со оној кој нели, нивната религија, што сами си ја одбрале, го претпоставува.

Ја би пре тие верници, него ли библиските....баба ми никогаш не ми тупела глава како пишувало во библијата.;)

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Православните верници во нашава земја односно еден поголем дел од нив не ги знаат ни основните црковни поими, не знаат зошто се слави некој празник итн.Предходно напишав која е процедурата за градба на црква и најчесто оние цркви кои се градени по сон на некои верници,кои јас би рекол гаволот ги прелажал а тоа може веднаш да се дознае од сонот ако во сонот светителот ги мачи,а ко е светител не може да мачи бидејки светците се образ на Божјата љубов кон народот.Ретки се оние луѓе кои вистински добиваат божји виденија но и за тоа треба долг процес на духовна подготовка непрестано молење,а луѓето од ваков профил се ретки.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ја би пре тие верници, него ли библиските....баба ми никогаш не ми тупела глава како пишувало во библијата.;)

Ама сигурно ти тупела каков маж да си најдеш и како да го слушаш, оти така било дадено од госпот.
Пре би да дискутирам со некој кој има поим за тезата што ја брани, него некој кој ,,ете така наследил,, па дури ни Библијата не може да ја даде во своја одбрана :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас сум го прочитал писмото, не сум го променил, кажи сега од каде му вметна тие рангови на верувања потребни за исцелување, зборување, и пиење отров? Таму во посочениот текст цитиран од писмото ги нема. Кога се створија? Кој ги вметна и зошто?
Да си го прочитал Писмото, би ги видел и овие стихови:
-Матеј, 13.41, каде се гледа слаба вера.
-Лука, 17.5 и 17.6, каде се гледа потребата од залување на личната вера.
- Матеј, 17.19 и 17.20, каде се гледа „количината„ од потребна вера за чинење чуда.
- Матеј, 8.25 и 8.26, каде се гледа неспособноста од немањето вера, а камо ли способноста за чинење чуда.

Ај сега, пак почни од почеток...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да си го прочитал Писмото, би ги видел и овие стихови:
-Матеј, 13.41, каде се гледа слаба вера.
-Лука, 17.5 и 17.6, каде се гледа потребата од залување на личната вера.
- Матеј, 17.19 и 17.20, каде се гледа „количината„ од потребна вера за чинење чуда.
- Матеј, 8.25 и 8.26, каде се гледа неспособноста од немањето вера, а камо ли способноста за чинење чуда.

Ај сега, пак почни од почеток...
Mатеј 13.41 вели:
41 ќе испрати Синот Човечки Свои ангели и ќе го соберат сите соблазни од Неговото царство, и оние што вршат незаконски дела
Како влегле соблазни и оние кои вршат незаконски дела во Неговото царство??

е сега, јас не гледам ама баш ич никаква врска со посочените стихови :

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;

18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.

Овде не се бара никаков степен на вера, се бара само да поверуваш. Пак ли Мики ќе додавате нешто што не е запишано??? Читај убаво: “оние што ќе поверуваат Нема тука “оние што силно... или јако... или средно....“ Значи Мики АКО си поверувал дали би излекувал некој болен со полагање на рацете над него додека зборуваш мандарински и на крај да испиеш една чаша отров??

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Mатеј 13.41 вели:
41 ќе испрати Синот Човечки Свои ангели и ќе го соберат сите соблазни од Неговото царство, и оние што вршат незаконски дела
Како влегле соблазни и оние кои вршат незаконски дела во Неговото царство??

е сега, јас не гледам ама баш ич никаква врска со посочените стихови :

Овде не се бара никаков степен на вера, се бара само да поверуваш. Пак ли Мики ќе додавате нешто што не е запишано??? Читај убаво: “оние што ќе поверуваат Нема тука “оние што силно... или јако... или средно....“ Значи Мики АКО си поверувал дали би излекувал некој болен со полагање на рацете над него додека зборуваш мандарински и на крај да испиеш една чаша отров??
Точно за тоа треба да си има непоколеблива вера но се чести и случаите кога неклој превозгордеан ќе се обиде да направи нешто и ќе си оди кај дедо
Петре.А со стиховите 17 и 18 сака да се каже дека ако човек верува во тоа што го зборува и на планината да и рече помести се таа ќе се помести,бидејќи без вера во нешто без надеш нашиот живот е готов.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Точно за тоа треба да си има непоколеблива вера но се чести и случаите кога неклој превозгордеан ќе се обиде да направи нешто и ќе си оди кај дедо
Петре.А со стиховите 17 и 18 сака да се каже дека ако човек верува во тоа што го зборува и на планината да и рече помести се таа ќе се помести,бидејќи без вера во нешто без надеш нашиот живот е готов.

Toa што сакал да каже - и го напишал. Не знам шо толку потреба да се објаснува, дополнува, дотерува и прилагодува. Не мој чоек да цитира нешто од писмота а да не го свртат одма контра и наопаку. Пиши дека исус имал браќа и сестри - не биле браќа и сестри, рекол Исус дека не е дојден да поништи закони и дека ќе важат додека постои небото и земјата - дошол да поништи и ги изменил, оние што поверуваа можат да лекуваат зборуваат странски јазици и пијат отров без последици - е не можеле туку само некои ептен силно што верувале, Рекол Исус дека не прекршил никаков закон божји - да прекршил (и не само то туку со тоа сакал да ни каже сите да ги прекршиме и погазиме законите) Да речеше Исус “бело“, овие денес рисјани ќе ти објаснеа дека всушност рекол “црно“

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Toa што сакал да каже - и го напишал. Не знам шо толку потреба да се објаснува, дополнува, дотерува и прилагодува. Не мој чоек да цитира нешто од писмота а да не го свртат одма контра и наопаку. Пиши дека исус имал браќа и сестри - не биле браќа и сестри, рекол Исус дека не е дојден да поништи закони и дека ќе важат додека постои небото и земјата - дошол да поништи и ги изменил, оние што поверуваа можат да лекуваат зборуваат странски јазици и пијат отров без последици - е не можеле туку само некои ептен силно што верувале, Рекол Исус дека не прекршил никаков закон божји - да прекршил (и не само то туку со тоа сакал да ни каже сите да ги прекршиме и погазиме законите) Да речеше Исус “бело“, овие денес рисјани ќе ти објаснеа дека всушност рекол “црно“
Не може се директно да се чита дури и една обична детска приказна треба малку да се помисли за суштината на кажаното.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не може се директно да се чита дури и една обична детска приказна треба малку да се помисли за суштината на кажаното.
Ми изгледаш како добро дете уше нерасипано од “толкувачите“ на Исусовите зборови па и тебе овде ќе ти цитирам еден текст кој на Мики му прави кошмари, значи еве Исус што вели:

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно
Матеј 5 17-19

Е сега ова јасно недвосмислено чисто Исусово кажување (од ко помина низ толкувачката машина) испадна дека у ствари значи дека Исус е дојден да ги смени и поништи законите. Иако убо кажа дека не е дојден да ги поништи, иако кажа дека ни една црта нема да се измени иако кажа дека додека се не се исполни и додека трајат земјата и небото - ќе важат законите, иако предупреди дека оној кој ќе смени или поништи закон најмал ќе биде во царството... “толкувачите“ ќе ти кажат дека всушност Исус мислел сосем спротивно на она што го кажал. Па ќе почнат да филозофираат, заборавајќи да
Пазете да не ве зароби некој со философија и со суетна измама по човечко предание, според стихиите на светот, а не според Христа.“

Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
180
Ми изгледаш како добро дете уше нерасипано од “толкувачите“ на Исусовите зборови па и тебе овде ќе ти цитирам еден текст кој на Мики му прави кошмари, значи еве Исус што вели:

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно
Матеј 5 17-19

Е сега ова јасно недвосмислено чисто Исусово кажување (од ко помина низ толкувачката машина) испадна дека у ствари значи дека Исус е дојден да ги смени и поништи законите. Иако убо кажа дека не е дојден да ги поништи, иако кажа дека ни една црта нема да се измени иако кажа дека додека се не се исполни и додека трајат земјата и небото - ќе важат законите, иако предупреди дека оној кој ќе смени или поништи закон најмал ќе биде во царството... “толкувачите“ ќе ти кажат дека всушност Исус мислел сосем спротивно на она што го кажал. Па ќе почнат да филозофираат, заборавајќи да
Пазете да не ве зароби некој со философија и со суетна измама по човечко предание, според стихиите на светот, а не според Христа.“
Ova odlicno go kaza
--- надополнето: 13 август 2013 во 22:25 ---
Ama i nekako oftopik otidovme

Kajgana Shop

На врв Bottom