Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
А забораваш дека христијанството најпрво во европа дошло во Македонија и дека Охриската Архиепископија е најстара црква во регионов и пошироко.

Забораваш еден факт,кога Коринтјаните го прифаќаат христијанството сеуште не постоела никаква Охридска Архиепископија.Освен тоа Ерменците како држава и народ се христијанизираат први во светот и во Европа во 301 година.Додека во Рим христијанството станува официјално 80 години подоцна.http://en.wikipedia.org/wiki/Etchmiadzin_Cathedral а ова ти е најстарата црква воопшто изградена во светот сега заштитена од УНЕСКО,повторно во Ерменија негде во IV век.

Забораваш еден факт,кога Коринтјаните го прифаќаат христијанството сеуште не постоела никаква Охридска Архиепископија.Освен тоа Ерменците како држава и народ се христијанизираат први во светот и во Европа во 301 година.Додека во Рим христијанството станува официјално 80 години подоцна.http://en.wikipedia.org/wiki/Etchmiadzin_Cathedral а ова ти е најстарата црква воопшто изградена во светот сега заштитена од УНЕСКО,повторно во Ерменија негде во IV век.
точно но регионов ја опфаќа нашата поблиска околината а не европскиот краен исток
--- надополнето: 12 август 2013 во 23:06 ---
Добро покрај толку јасен пост што ти пиша Donald Sikert тебе уште не ти е јасно? Не се ни против бог ниту против словото туку против вакви како тебе кој се служат со нечесни и лоши подметнувања. Прво си грешен според истото писмо кое ѓомити го почитуваш. Можеш ли тие демоните и ѓаволите и казните да си зачуваш за тебе? Сакаш да си веруваш верувај, но почитувај ги оние кои се од различна “банда“ од тебе. Е се дотогаш додека не почнеш да го правиш тоа атеистите ќе бидат тука и ќе ви укажуваат на грешките.
Во Новиот Завет се вели`:О лицимеру како можеш да речеш да ти ја извадам раската брату од окото твое кога ти во своето имаш греда.Прво извадија гредата од своето око па потоа извадија раската од твоето око`. Ова е одличен совет за оние што навредуваат и мислат дека се подобри од другите.:)

Добро покрај толку јасен пост што ти пиша Donald Sikert тебе уште не ти е јасно? Не се ни против бог ниту против словото туку против вакви како тебе кој се служат со нечесни и лоши подметнувања. Прво си грешен според истото писмо кое ѓомити го почитуваш. Можеш ли тие демоните и ѓаволите и казните да си зачуваш за тебе? Сакаш да си веруваш верувај, но почитувај ги оние кои се од различна “банда“ од тебе. Е се дотогаш додека не почнеш да го правиш тоа атеистите ќе бидат тука и ќе ви укажуваат на грешките.

А пак ние чекаме од вас безбожници кој црта од словото не го прифаќате да не укоруваате.:place:

Ако сте против нас зошто се служите со словото дека го знаете подобро од нас?
Со самите одговори и барање цртки и раски го негирате и божјиот збор а со негирање на божјиот збор го добивате и тоа за мојот став према тебе/вие.
А со самото коментирање на писмото го хулите и Бога.

А пак ние чекаме од вас безбожници кој црта од словото не го прифаќате да не укоруваате.:place:

Со самите одговори и барање цртки и раски го негирате и божјиот збор а со негирање на божјиот збор го добивате и тоа за мојот став према тебе/вие.
Kolku i de se pravat odstapki po ateistickoto prasanjesepak ne mozeme da si dozvolime nekoj da huli na Boga.Se soglasuvam so tebe, no jas bi rekol Bog neka im presudi.

Пак тој истото па истото, што не ти е јасно? Дека треба да реплицираш на пост а не да пишуваш сказни кој е кој и што? Што тоа сме ти негирале тоа што не си го знаеш словото? Па не го знаеш, што е страшно тука. Бога можеме да го хулиме колку сакаме, затоа што ти исто го хулиш богот на муслиманите, или поточно нивната варијанта на бог, исто ги хулите боговите на хиндуистите. Зошто ти да можеш да ги хулиш а некој не? Твојот бог е навреден? Ако е бог не треба да се навредува од збор. Тојот став за мене ќе го кажеш ако ме сретнеш некаде или ако ме познаваш. Коментирај она што ти е пишано, а не мене.
Тој мене безбожник, и ти си безбожник за муслиманите и хиндуистите, па што (додуше ни за христините не си некој не-безбожник). Тоа безбожник и не ми пречи толку, ама кога е кажано во пежоративна форма веќе е друго.

Kolku i de se pravat odstapki po ateistickoto prasanjesepak ne mozeme da si dozvolime nekoj da huli na Boga.Se soglasuvam so tebe, no jas bi rekol Bog neka im presudi.
Го признавам само судот на мојата партија :D . Твојот бог вас ќе ви суди, не е мој бог.

Пак тој истото па истото, што не ти е јасно? Дека треба да реплицираш на пост а не да пишуваш сказни кој е кој и што? Што тоа сме ти негирале тоа што не си го знаеш словото? Па не го знаеш, што е страшно тука. Бога можеме да го хулиме колку сакаме, затоа што ти исто го хулиш богот на муслиманите, или поточно нивната варијанта на бот, исто ги хулите боговите на хиндуистите. Зошто ти да можеш да ги хулиш а некој не? Твојот бог е навреден? Ако е бог не треба да се навредува од збор. Тојот став за мене ќе го кажеш ако ме сретнеш некаде или ако ме познаваш. Коментирај она што ти е пишано, а не мене.

Ти ми реплицираше затоа не го разбирај ова лично пишувам за сите општо,со овој пост ми ја потврди мојата цел на дискусијава.
Сега не можеш да ми негираш дека сте само против таквите како мене.
Никогаш вистинскиот рисијанин не навредува никаква вероисповест(муслиманите) и став.

Сепак без вас нема да биде интересна темава можеби некогаш ќе усмееме да те убедиме и преобразиме(y)

Ти ми реплицираше затоа не го разбирај ова лично пишувам за сите општо,со овој пост ми ја потврди мојата цел на дискусијава.
Сега не можеш да ми негираш дека сте само против таквите како мене.
Никогаш вистинскиот рисијанин не навредува никаква вероисповест(муслиманите) и став.

Сепак без вас нема да биде интересна темава можеби некогаш ќе усмееме да те убедиме и преобразиме(y)
Може хиндустите ќе успеат да ме преобразат, од кај знаеш? Се бива. Ти може у муслиман ќе се преобразиш, се бива. Ја еве еднаш се преобазив во шаман, долг е животот ништо не се знае.

Може хиндустите ќе успеат да ме преобразат, од кај знаеш? Се бива. Ти може у муслиман ќе се преобразиш, се бива. Ја еве еднаш се преобазив во шаман. долг е живото ништо не се знае.
Значи ако има некој некое прашање нека постави а не вака сите офтопик отидовме.

Моунтејн ти си бајаги отиден батка.

Ај вака, јас сум ХРИСТИЈАНИН. Како да ти нацртам, да ти напишам, дека себе си се декларирам како ХРИСТИЈАНИН.

А како таков имам потполно право да се декларирам од единствената можна причина, а таа е почит, респект и верба во ликот и делото на Исус Христос, неговите заложби за нас, како и неговиот своевиден аманет да бидеме ЛУЃЕ со големо Л, ЛУЃЕ да бидеме пријателе, а не марионети, покорни на некои си толкувачи на неговото дело.

ЕДНАКВИ ПРЕД БОГА, А НЕ ПРЕД НЕКОЈ ЧОВЕК. Сфаќаш колку е моќна таа парола?

Сфаќаш ли колку е далеку црквата од ова? А посебно нејзините светии?

Единствено што се бара од нас е да бидеме луѓе со карактеристиките наведени во 10 те божји заповеди. Едноставно е многу.
Немаш потреба од толкувачи, од посредници да допреш до Исус.

Само, ти сам ќе допреш до него, без некој свештеник.

Зашто тие искуства не се достапни, на широките народни маси?

Тоа би било најдобар начин, да сите станат инстант верници.
.

Не знам што погразбираш под „достапни искуства„: секој да може да провери „на своја кожа„ или?...

Искуствата кои се веќе познати и многубројни во Црквата, заабележани/запишани се на одреден начин и се достапни. На пример, на македонски јазик е преведена книгата „Душата по смртта„ од блажениот Серафим Роуз, во која се наведени дел од ти искуства и тоа од време кое е блиско до нас а не само искуства од некои минати и далечи времиња. Тука спаѓаат и текстови од денешни теолози, кои ја обработуваат тематика за настаните по смртта.

Не знам што погразбираш под „достапни искуства„: секој да може да провери „на своја кожа„ или?...

Искуствата кои се веќе познати и многубројни во Црквата, заабележани/запишани се на одреден начин и се достапни. На пример, на македонски јазик е преведена книгата „Душата по смртта„ од блажениот Серафим Роуз, во која се наведени дел од ти искуства и тоа од време кое е блиско до нас а не само искуства од некои минати и далечи времиња. Тука спаѓаат и текстови од денешни теолози, кои ја обработуваат тематика за настаните по смртта.

Претпоставувам дека е оваа книга.

http://svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/Serafim/Serafim.htm

?

Моунтејн ти си бајаги отиден батка.

Чекај не знаеш што е отидуење!

Ај вака, јас сум ХРИСТИЈАНИН. Како да ти нацртам, да ти напишам, дека себе си се декларирам како ХРИСТИЈАНИН.

А како таков имам потполно право да се декларирам од единствената можна причина, а таа е почит, респект и верба во ликот и делото на Исус Христос, неговите заложби за нас, како и неговиот своевиден аманет да бидеме ЛУЃЕ со големо Л, ЛУЃЕ да бидеме пријателе, а не марионети, покорни на некои си толкувачи на неговото дело.

ЕДНАКВИ ПРЕД БОГА, А НЕ ПРЕД НЕКОЈ ЧОВЕК. Сфаќаш колку е моќна таа парола?

Сфаќаш ли колку е далеку црквата од ова? А посебно нејзините светии?

Единствено што се бара од нас е да бидеме луѓе со карактеристиките наведени во 10 те божји заповеди. Едноставно е многу.
Немаш потреба од толкувачи, од посредници да допреш до Исус.

Само, ти сам ќе допреш до него, без некој свештеник.

Можете да се правдате колку сакате,тешете се прајте што сакате но тоа во ристијанството е познато како соблазнување и грешење душа(n)

Добро е тоа што си Христијанин но сеуште не го разбираш доволно христијанството старозаветните 10 божји заповеди не можат да те напраат христијанин во однос со писмото божјиот збор.
Едно е да си Богомудар а сосема друго да си верник а уште помалку да си неверник.

Толкувачите или светиите,светите луѓе ако знеш што се тие имаат постигнато духовно совршенство од кое познато е во рисијанството како светиот дух ги обдарува со посебна богомудрост за разбирање на божјите раководења со човечството и Божјата реч.
Тоа за нас е недопирливо и неразбирливо токму тие луѓе ни ја протолкуваат библијата и Божјиот збор да го научиме карактерот на Бог и да го спознаеме рисијанството.
Ако си Христијанин отвори во Откровението прочитај го и обелодени го барем дел не мора цело.
Се надевам ме разбра какво знчење имаат светите луѓе во рисијанството!

Точно, таа е книгата. Повели, прочитај, но не очекувај дека со една прочитана книга, некој станал инстант-верник, без да бара, истражува и самодокажува...

Мики, јас не ја барам книгата, за да ми помогне да станам верник, согласно некој пропишан терк, туку да видам што нуди како искуства, иако мислам дека иам читано осврт за истата, каде што се вели дека сите искуства се од луѓе кои преживеале клиничка смрт, а тоа значи дека мозокот сеуште функционирал.

Како и да е, ќе погледнам.
--- надополнето: 13 август 2013 во 00:39 ---
Чекај не знаеш што е отидуење!

Можете да се правдате колку сакате,тешете се прајте што сакате но тоа во ристијанството е познато како соблазнување и грешење душа(n)

Добро е тоа што си Христијанин но сеуште не го разбираш доволно христијанството старозаветните 10 божји заповеди не можат да те напраат христијанин во однос со писмото божјиот збор.
Едно е да си Богомудар а сосема друго да си верник а уште помалку да си неверник.

Толкувачите или светиите,светите луѓе ако знеш што се тие имаат постигнато духовно совршенство од кое познато е во рисијанството како светиот дух ги обдарува со посебна богомудрост за разбирање на божјите раководења со човечството и Божјата реч.
Тоа за нас е недопирливо и неразбирливо токму тие луѓе ни ја протолкуваат библијата и Божјиот збор да го научиме карактерот на Бог и да го спознаеме рисијанството.
Ако си Христијанин отвори во Откровението прочитај го и обелодени го барем дел не мора цело.

Ок. Понатамошниот муабет би бил калсичен дијалог меѓу глув и слеп.

Ако сметаш дека попот ќе те направи добар верник, христијанин, и човек без мани, тогаш терај си така. Твое право.

И плацебото е своевиден лек, нели?

Бидејќи ’тие свети луѓе’ ВИ ја протолкувале Библијата, те молам да ми дадеш кратко објаснување за 17-тото поглавје од Откровението. Односно те молам да ми кажеш која е блудницата спомната тамо? Што се водите на кои седи? (Отк 17:1,2) Што/Кој е ѕверот на кој што седи? (Отк 17:3). Зошто ѕверот на кој што седи одеднаш ја замразува ’блудницата’ и ја убива? (Отк 17:15,16)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom