Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Ок. Понатамошниот муабет би бил калсичен дијалог меѓу глув и слеп.
Ако сметаш дека попот ќе те направи добар верник, христијанин, и човек без мани, тогаш терај си така. Твое право.
И плацебото е своевиден лек, нели?

Шо ти е ова?

А светите/светиите луѓе не се поповите!(Чисто информативно)

Мики, јас не ја барам книгата, за да ми помогне да станам верник, согласно некој пропишан терк, туку да видам што нуди како искуства, иако мислам дека иам читано осврт за истата, каде што се вели дека сите искуства се од луѓе кои преживеале клиничка смрт, а тоа значи дека мозокот сеуште функционирал.

Како и да е, ќе погледнам.

Конкретнава книга навистина се занимава само со таа тематика: со клиничката смрт и искуствата од душата во таа и таква состојба и авторот од книгата тоа јасно го посочува и вели дека таа книга не ги опфаќа доживувањата од митарствата.

Состојбата на душата после телесната смрт, обработена е во текстовите кои ги објаснуваат митарствата.
Еве нешто на та тема:
http://www.scribd.com/doc/28468284/Sv-Vladika-Nikolaj
--- надополнето: 13 август 2013 во 00:58 ---
Бидејќи ’тие свети луѓе’ ВИ ја протолкувале Библијата, те молам да ми дадеш кратко објаснување за 17-тото поглавје од Откровението. Односно те молам да ми кажеш која е блудницата спомната тамо? Што се водите на кои седи? (Отк 17:1,2) Што/Кој е ѕверот на кој што седи? (Отк 17:3). Зошто ѕверот на кој што седи одеднаш ја замразува ’блудницата’ и ја убива? (Отк 17:15,16)

Andrejrulz,

пошто Вие немате „свети луѓе„ ама се имате самите себе, дај развали и кажи ни‘ што видел Св. Ап. Јован во наведените стихови-живо ме занима...:sneaky:...и нормално, од кај знааш дека е токму така како што велиш а не е поинаку.

Шо ти е ова?

А светите/светиите луѓе не се поповите!(Чисто информативно)

Кое, што ми е?

Ок де, нека не се поповите. Не е битна терминологијата. Битна е поентата која сакам да ти ја споменам, односно вербата во Бог, Исус е лично твоја, внатре во тебе, и сам ќе ја истераш на вистинскиот колосек, без разноразни толкувања од ликови, со помали сознаинја од тебе самиот.

Значи вербата како субјективна карактеристика на една индивидуа, непотребно е да биде моделирана од некој обејктивен надворешен фактор, бидејќи во таков случај преоѓа во нешто друго.

Andrejrulz,

пошто Вие немате „свети луѓе„ ама се имате самите себе, дај развали и кажи ни‘ што видел Св. Ап. Јован во наведените стихови-живо ме занима...:sneaky:...и нормално, од кај знааш дека е токму така како што велиш а не е поинаку.
Мики барем еднаш воздржи се и не ме чепкај... не го врти одма муабетот накај мене. Бидејќи Маунтејн го спомна во дискусија откровението.. веројатно ќе знае да каже тоа што го прашав.
ЕДИТ: Мики не додавај одпосле во постот.
ЕДИТ 2: Јас Мики како неук и обичен смртник, прашувам за мислење од наводно ’светите’ коишто ја дешифрираат Библијата за Вас.

Бидејќи ’тие свети луѓе’ ВИ ја протолкувале Библијата, те молам да ми дадеш кратко објаснување за 17-тото поглавје од Откровението. Односно те молам да ми кажеш која е блудницата спомната тамо? Што се водите на кои седи? (Отк 17:1,2) Што/Кој е ѕверот на кој што седи? (Отк 17:3). Зошто ѕверот на кој што седи одеднаш ја замразува ’блудницата’ и ја убива? (Отк 17:15,16)

Во кратки црти ни јас не го зна перфектно за поопширно ќе мора да си го прочиташ.
или некој кој е повеќе упатен од мене нека ти објасни детално.

Еве ти Линк
--- надополнето: 13 август 2013 во 01:07 ---
плацебото е своевиден лек, нели?

Ова?

Во кратки црти ни јас не го зна перфектно за поопширно ќе мора да си го прочиташ.
или некој кој е повеќе упатен од мене нека ти објасни детално.

Еве ти Линк
Па нели ’светите’ ви ја протолкувале Библијата? Како тоа ти да не знаеш? :unsure:
Како бе ова за све нешто што не знаете... ОП - линк некој ќе ископате. Ама мора на спрски да е, пошто нема смисла на македонски да биде... или па ти да прочиташ и мене накратко да ми објасниш?
П.С. Еве Мики сам нешто се пријавува да даде објаснување.
ЕДИТ: Прочитав на линков... кажува нешто, колку да се рече нешто. Ама ништо не кажува. Празни зборови. Ни кажува која е блудницата... ни кој е ѕверот. Ова го викаш ’поопширно’ ?!?!( Синиот текст )

Кое, што ми е?
Ок де, нека не се поповите. Не е битна терминологијата. Битна е поентата која сакам да ти ја споменам, односно вербата во Бог, Исус е лично твоја, внатре во тебе, и сам ќе ја истераш на вистинскиот колосек, без разноразни толкувања од ликови, со помали сознаинја од тебе самиот.

Па сигурно дека нема да те слушам тебе пријателе што ги знаеш само 10-те Божји заповеди.
Поповите се со теолошко образование од која секоја цртка ја познаваат.

Па сигурно дека нема да те слушам тебе пријателе што ги знаеш само 10-те Божји заповеди.
А сепак не знаат да го објаснат откровението... хммм :sick:

Теолошко образование е тежок збор.

Исто како што теологија е неприкладен збор. ЛОГИЈА не оди во тој контекст.

Јас не велам мене да ме слушаш, туку освен црковните толкувања, да видиш и други како размислуваат по истите прашања.

Тешко дека во три црти ќе ти го објасни некој помачи се малку само еден пасос е.!
Па никој не те ограничи со простор. Не сум како другар ти Мики да не читам постови подолги од пола ред. Еве слободно пишувај колку сакаш, сакам да добијам одговор на моите прашања.

ЕДИТ 2: Јас Мики како неук и обичен смртник, прашувам за мислење од наводно ’светите’ коишто ја дешифрираат Библијата за Вас.

Ете, mountain Ти посочил линк од светоотечко толкување на Откровението и сега знаеш од каде знаеме што значат настаните од стиховите кои ги посочи.

За возврат, очекувам да ми кажеш од кај Ти знаеш за точното толкување на истите стихови...
--- надополнето: 13 август 2013 во 01:28 ---
А сепак не знаат да го објаснат откровението... хммм :sick:

Еве де, Ти знаеш и ај кажи ни‘...Ќе можеш?

Ете, mountain Ти посочил линк од светоотечко толкување на Откровението и сега знаеш од каде знаеме што значат настаните од стиховите кои ги посочи.

За возврат, очекувам да ми кажеш од кај Ти знаеш за точното толкување на истите стихови...
ЕДИТ: Прочитав на линков... кажува нешто, колку да се рече нешто. Ама ништо не кажува. Празни зборови. Ни кажува која е блудницата... ни кој е ѕверот. Ова го викаш ’поопширно’ ?!?!( Синиот текст )
Ништо не дознав од линкот... бидејќи ништо не кажува. Ова сам се реплицирав од пред 10 мин. што пишав.
едит: 20 минути биле

Абе тоа се однесува на твојот однос кон црквата.

Како што плацебото помогнало во многу случаи, да се излечи болниот, така и ти, ако те прави среќен, и уживаш во животот, следејќи ја црквата и нејзините начела и упатства за живот, тогаш терај даље:P

Никому не смета твојата верба и твоите ставови, ниту пак штети, скраја да е.

Ништо не дознав од линкот... бидејќи ништо не кажува. Ова сам се реплицирав од пред 10 мин. што пишав.
едит: 20 минути биле

Ти, што ќе ни‘ кажеш? Дека блудницата е римската Црква, така?...А ѕверот е самиот ѓавол, така?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom