Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.257
Балила во Скопје и Немо во Охрид (вторите се само голема и средна)
balila_vs.Nemo.png

R

Rigel Kent

Гостин
Споредба треба да се направи не само во цената туку и во состојките, се прашувам кој порачува Сицилијана во Балила :eek:

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Зошто правите споредби Скопје-Охрид?
Ако веќе правите споредби правете ги Охрид во однос на друго туристичо место.

Некој од Штип нема да рече ќе одам во Скопје на одмор зошто таму се поефтини цените, или обратно.

И кога се прават споредби во однос на цените, не заборавајте дека во цената треба да е вклучен и квалитетот на услугата, од сместување до исхрана.
Информацијата дека хамбургер во Охрид е 80 денари а на друго место 2 евра, не е битна ако се земе во предвид услугата.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.296
Поени од реакции
567
Ова мора да го споделам ! :vozbud:

Бев со пријатели од странство во еден од најпознатите охридски ресторани на ручек.

Порачавме риба. Имаат жива риба во аквариуми, од каде ја вадат и веднаш на пржење.
Е сега, келнерот додека ја вадеше рибата му падна на земја и почна да ја шутира како фудбалска топка кон кујната (изгледа незнаеше дека се се гледа
од нашата маса). 2 пати на полна еднаш со шпиц. Да не реагиравме сигурно шутирана риба ќе јадевме :eek:

Другиот келнер што не служеше имаше 3 заби во уста, облечен во кинески сандали, а ресторанот полн со странци.

Квалитетот на храната да не го спомнувам. Цената многу солена.

Да се немало 5 грама мозок за водење бизнис и ресторан.
име на ресторанот, ако може ... за секакви ситуации кажувај те име, за да не страдаат и тие што убо си работат ...

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240

Некој од Штип нема да рече ќе одам во Скопје на одмор зошто таму се поефтини цените, или обратно.

И кога се прават споредби во однос на цените, не заборавајте дека во цената треба да е вклучен и квалитетот на услугата, од сместување до исхрана.
Информацијата дека хамбургер во Охрид е 80 денари а на друго место 2 евра, не е битна ако се земе во предвид услугата.
Ако ја вклучиме и услугата тогаш нема да може да направиме споредба од причина што е субјективна категорија. Некој кога го служат сака да му се клањаат додека друг само сака да се најаде и напие и ич не му е гајле за односот на келнерите. Затоа најлесно и наједноставно е да се споредат цените.

Ајде де со кое друго туристичко место? Слободно направи споредба.
--- надополнето: 8 август 2013 во 16:16 ---
име на ресторанот, ако може ... за секакви ситуации кажувај те име, за да не страдаат и тие што убо си работат ...
Така, кажете име, ќе испадне дека сите во охрид се такви што не е точно.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да споделам едно искуство од охридските угостителски објекти.
Во la bella покрај пристаништето пицерија е, седнуваме нарачуваме палачинки и кока кола, и се ок, го носи пијалокот, и вели за 10 мин ќе бидат готови палачинките. Поминаа и 20 мин, вели сега уште малце, помина и пола сат, и 40 мин, и иде келнерот вика : а да порачате нешто друго, ццццц, а сме седеле 40 минути за џабе, и нормално револтирано станавме, бараме фискална за кока колата, тој ни носи фискална и за кока кола и плус за палачинките што воопшто не ги видовме. па кавги таму, триста работи се десија.
Заклучок: Иако живеам Охрид, убаво е се, но од односот на вработените во угостителскиот сектор, нивната несериозност, непосветеност на работата, градот ги губи туристите.
ete super se najde nepristrasna ohriganka :) boldot e klucen - znaci odnosot prema turistite.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Супер си е Охрид пријатна клима, чист воздух, езеро, планина, природа, знаменитости ... не е проблемот ни во Охриѓаните, мислам тие работи демек вакви биле онакви биле мрзеле Скопјанишча и сл. остајте тие работи, проблемот се цените кои се високи за просечниот Македонец ... една маичка по кратки да сакаш да купиш неможеш да најдеш поефтино од 500 денари, ако немаш сопствен превоз тешко тебе ќе те ошурат таксистите(градски автобуски превоз не сум приметил дека постои таму), пица на пр. од 200 денари нагоре, сокче или кафе минимум 50-60 денари и.т.н.
Нека ги намалат цените ќе видат што значи туристички бум, вака ништо !
Сега претпоставувам ќе ми реплицира некој Охриѓанец и ќе каже дека кафето во Скопје било 100 денари т.е. било скоро дупло поскапо од кај нив а во Скопје си гледал само бетон, асфалт, згради и Вардар ... но темава не е за Скопје и за Скопските цени туку за Охрид !

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ова мора да го споделам ! :vozbud:

Бев со пријатели од странство во еден од најпознатите охридски ресторани на ручек.

Порачавме риба. Имаат жива риба во аквариуми, од каде ја вадат и веднаш на пржење.
Е сега, келнерот додека ја вадеше рибата му падна на земја и почна да ја шутира како фудбалска топка кон кујната (изгледа незнаеше дека се се гледа
од нашата маса). 2 пати на полна еднаш со шпиц. Да не реагиравме сигурно шутирана риба ќе јадевме :eek:

Другиот келнер што не служеше имаше 3 заби во уста, облечен во кинески сандали, а ресторанот полн со странци.

Квалитетот на храната да не го спомнувам. Цената многу солена.

Да се немало 5 грама мозок за водење бизнис и ресторан.
Како се нервирам кориснициве кога ќе опишат некое лошо искуство а не кажуваат со кого. Што, од тужба дан ви е страв? Не ми е јасно стварно. Па дај кажи, луѓево ќе видат и нема да идат таму.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:22 ---
Во повеќето ресторани низ цел свет е така. Кога ќе снема миени чаши знаеш што се прави? Се користат немиените.
И тоа е изговор??
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:24 ---
Живееш во скопје а скапо ти е во охрид :facepalm: ??? Сега бев, цените по продавниците во охрид се исти со цените во скопје. Цените на пазарите се исто слични. Пицериите конкретно Леонардно нуди пици по 230 денари а истите тие пици низ скопје се по 320 денари. Како може да ти е поефтино да плаќаш смештај и бензин за до албанија кога во охрид нели имаш безпари смештај (имаш куќа) и е многу поблиску. Албанија не е ни држава туку родовско - племенска заедница и по ниту еден критериум не спаѓа во туристичко место, луѓето таму повеќето од времето немаат ни струја :facepalm:. Незнам стварно зашто зборите вака? Ова везе нема со реалноста!
Хах, Албанија не била туристичко место, Охрид бил. Абе ајде. Во Охрид не идам пари да ми даваат, еј. Значи не да давам, пари да ми даваат, не идам. Ни за ден, ни за викенд, ни за цел одмор.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Хах, Албанија не била туристичко место, Охрид бил. Абе ајде. Во Охрид не идам пари да ми даваат, еј. Значи не да давам, пари да ми даваат, не идам. Ни за ден, ни за викенд, ни за цел одмор.

А тогаш шо воопшто идаш на темава? Ова се однесува за Охрид и луѓето шо биле или сакет да идет. Ти чим не сакаш ни за пари да дојдиш тогаш шо го трошиш твоето драгоцено време на тема шо се однесвит на нешо шо ти ни мрсул не би фрлил/а??????? Стварно не ми е јасно? Или кејф ти е да хејташ цело време? То те прајт среќен/на?
Јас лично нешо шо не ме интересират не му се ни опулвам не пак да отворам да читам па и да коментирам згора над то....

Член од
3 декември 2012
Мислења
5
Поени од реакции
2
Ај бе не тресете зелени, кое туристичко место е поефтино и подостапно од Охрид?
Многу ги има.... Странство не ме интересира, ама во Македонија, ајде по абецеда: Берово, Вевчани, Дојран...
--- надополнето: 8 август 2013 во 19:38 ---
А тогаш шо воопшто идаш на темава? Ова се однесува за Охрид и луѓето шо биле или сакет да идет. Ти чим не сакаш ни за пари да дојдиш тогаш шо го трошиш твоето драгоцено време на тема шо се однесвит на нешо шо ти ни мрсул не би фрлил/а??????? Стварно не ми е јасно? Или кејф ти е да хејташ цело време? То те прајт среќен/на?
Јас лично нешо шо не ме интересират не му се ни опулвам не пак да отворам да читам па и да коментирам згора над то....
Забрането лош збор за Охрид да се кажит, иначе ќе ти налепат епитети шо не ни знајат шо значат! Интернет-демократија ти е тоа... Секој што може да плати интернет (а пиратира софтвер), памет фатил да продава... и да ги строи сите по свое... Уф, жална Македонијо! Ај, останете со здравје, јас нема тука што да барам повеќе.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.257
Споредби Охрид - Скопје поради генерално жалење на луѓе од Скопје за цените во Охрид.Е по таа логика.

За луѓе од другите места на Македонија нормално дека ќе се поскапи цените и во ред е тие да се пожалат.За споредба со Преспа и Дојран мислам дека не е на место, ама ете види колку се сменети цените во Дојран по зголемување на гостите, исто и во Преспа.За зимските туристички места исто е неспоредливо, тие се и доста поскапи од Охрид, ете колку на други теми во Туризам се жалат на Шапка, Кожу/в/ф и (посебно) Маврово па одат настрана.Единствена здрава споредба е со Струга и таму цените вистина се пониски и најчесто добиваш подобар однос цена-квалитет-услуга.

Не знам дека ако е 2 евра хамбургерот во Охрид, а ти го донесле во позлатена порција келнер(к)и со насмевка од милион долари, нема да се бунат за цените.Нас во гените ние да бараме влакно во јајце.Во Палма во Охрид е 120 ама вреден за сите пари, па и да почекам 15 мин. не ми е проблем.И да не ми е расположен носачот на храна за чат и насмевка, знам дека е така поради 8-те други маси кои му се задолжени.
Во Меџик пред некое време на втор спрат чекавме 25 мин. се дури не слеговме долу да им спомниме дека постојат и две изгладнети маси горе.Колку шо приметив, работеше само една келнерка и еден 3 во 1 шанкер/хамбургерџија/тостаџија.Не се криви тие за 2 задолжени спрата и желбата да заработат некој денар, криви се газдите.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Иако сте реагирале, мислам дека пак сте јаделе шутирана, а може и заплукана малце због рекламација....

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Иако сте реагирале, мислам дека пак сте јаделе шутирана, а може и заплукана малце због рекламација....

Ааа не не, рибата ја откажавме (знам дека пак ќе ми ја тупнат) :icon_mrgr:

Ама сепак имам некое чувство дека во скарата имаше некоја плуканка + срамни влакна.
А ништо чудно и на овој начин да ми ја подготвија (y)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496

Темава не е фан група на Охрид па да биде за луѓето што сакет да идет. Темава е таа што е, и е баш за мене.
Оф топик, хејтер сум, да.

Kajgana Shop

На врв Bottom