Веб дизајн, ваши страни

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.927
Поени од реакции
7.032
Сите сте во право, секој со своето мислење...нема потреба да измислуваме топла вода. Општо кажано(не е лично), не е добро во нешто ако не сме сигурни да шириме заблуда и да се правиме тоа што не сме. Неможе секој се да знае, некој знае помалку некој повеќе, а форумот е идеално место каде што можеме да размениме искуства. Инаку и јас сум дипломец на ТФБ, кај се најдовме.. :) Поздрав до ситеее.
Бре бре...што се се кажало на темава а јас пропуштив да го следам тоа во живо :D
Од сето тоа што го прочитав едино запамтив дека дебатиравте што е и што не е темплејт...па самото име кажува дека е калап, прототип на нешто, шаблон, како сакате наречете го...од кое подоцна ќе излезат безброј засебни едници, во случајов веб сајтови..што имате кога ќе инсталирате нов темплејт во џумла или вордпресс?
Ништо, празен сајт со јасно определени елементи (мени, главна содржина, лева/десна колона, футер, хедер и тн.) Е тоа јас го разбирам како темплејт. Од друга страна темплејтот произлегува од два составни делови, хтмл/цсс/јава кодирање и графичкиот дизајн т.е. самиот изглед на сајтот (графичките елементи).

Web developing e гранката која се занимава со градење на веб страни и апликации...девелоперот е тој што треба да му даде душа на еден темплејт, за да има одредена функционалност...а тоа се прави со програмирање на серверската страна, т.е. пхп/.нет и тн.

вака некако јас правам поделба на поимите и надлежностите:

-------------------------------------web developing-------------------------------------

web programming:
(се програмира она што се одвива во позадина на сајтот:
сервер, база и др. со пхп/.нет)

web design
(се дизајнира она што го гледа корисникот
кога ќе ја отвори страната. Изгледот на истата ќе биде првично нацртан во
Фотошоп, па потоа претворен со хтмл/цсс/ јава во темплејт

Секој нека си работи тоа што му лежи и нека наплаќа колку може повеќе за тоа :D Кога веќе не работиме во софтверски фирми, барем да се снаоѓаме како умееме :)

Јас на пример од ова погоре, би го работел исклучиво второто :D оти првото не можам и не сакам ни да го смислам :D. а и од второво повеќе се дружам со фотошопот отколку со тоа другото, пошто и тоа е еден вид програмирање, програмирање на креативноста ;)

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Дали ви се допаѓа дизајнот на оваа страница http://www.prasaj.net ?
За разлика од предходниот дизајн сега овој е далку подобар и многу почетнички грешки се исправени има голем напредок, но хедерот или логото(ако треба лого да биде) се многу лоши. Хедерот делува ептен кич, аматерски и неделува убаво за око. Препорачливо е ако логото е сино, истата сина боја да ја имаш и на други места, пример наслови и поднаслови, во менито итн. боите што ги имаш употребено ептен се распар, сино лого, црвено мени, ховер на мени портокалова некако не ми иде, или например ако сакаш основните копчиња да бидат црвена место ховер протокалова стави сива и логото направи го сиво, а она боја што ја имаш долу во некои делови употребено не ми изгчледа како да е истата нијанса која ја имаш употребено во менито.
Десно во
Нови членови:

си ставил ховер некој си градиент сива но тоа не е паметно решение затоа што и буквита се со сива боја па кога идеш со курсорто врз некој од насловиде позадината ја менува во сива градиент и текстот станува недоволно читлив.
Усогласи ги боите. Ако не ме разбра убаво или имаш нешто нејасно, слободно прашај ќе дообрајснам! подрзав и многу успех.

• Ми се допаѓа
Reactions: Fb1
Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Дали ви се допаѓа дизајнот на оваа страница http://www.prasaj.net ?

И јас мислам дека многу подобро од претходната верзија.
И јас би сменила некоја боја, логото има сина, ама мислам дека ако наместо сина ја има онаа зелената од буквите нема да стрчи
или алтернатива на тоа црвените копчиња да се во сината боја, или зелените букви да се сини (мада ич не сакам сини букви секогаш ми се губат некако не се впечатливи)

• Ми се допаѓа
Reactions: Fb1

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.927
Поени од реакции
7.032
Што мислите за http://click-click.mk ?
4 другари сме собрани и ја почнавме за сопствена забава :)

А ова ми е малку посериозна - http://nbamakblog.blogspot.com/
Ај втората и така и така, мислам и дека нема баш сајт за нба кај нас. Првата е веќе милион пати видена содржина. Инаку за изглед и двете се просек, стандард вордпрес/џумла теми ;)

TwiNNeR

Повеќе читам, помалку пишувам
Член од
1 декември 2009
Мислења
179
Поени од реакции
107
Ај втората и така и така, мислам и дека нема баш сајт за нба кај нас. Првата е веќе милион пати видена содржина. Инаку за изглед и двете се просек, стандард вордпрес/џумла теми ;)
па и немам некоја намера со првата да успеам нешто реков дека ми е само за занимација :)
првата е на вордпрес и многу се приметува, ама втората е на blogger.com, за кој реално и нема теми што лесно се наоѓаат па мора да се склопува нешто и рачно... И иако е на блогер, бесплатен сервис од гугл, редовно оди преку 2000 посети дневно, а неделно најчесто стига до 10000.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
па и немам некоја намера со првата да успеам нешто реков дека ми е само за занимација :)
првата е на вордпрес и многу се приметува, ама втората е на blogger.com, за кој реално и нема теми што лесно се наоѓаат па мора да се склопува нешто и рачно... И иако е на блогер, бесплатен сервис од гугл, редовно оди преку 2000 посети дневно, а неделно најчесто стига до 10000.

За втората имате гледаност зашто имате голем Фејсбук пејџ, не за друго. :icon_lol:

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Првиот сајт е потпросечен и со содржини и со дизајн. А вториот делува посредено, но со поддомен на блогер не е ни блиску до сериозен сајт. Во случајот тие 10 000 посети неделно, што не се за потценување, ништо не вредат.

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
тие 10 000 посети неделно, што не се за потценување, ништо не вредат.
Како мислиш не вредат?
може 10 000 посети неделно да не вредат?
родители и деца форумот најдобро функционираше на старата верзија родителиидеца.ббц.тралала,незнамштосе.цом
после со пререгистрација се одеше на друг форум родителиидеца.цом.мк
и ова не беше лошо
на крај се уништија сами,незнам сега како е ама едно време живуркаа порано ноќе и наутро имаше барем 20 луѓе, во нормално време најмалку 100, се донесоа на 2-3. Еве во моментов еден посетител и еден гостин (јас)
Премногу одважни беа спрема корисниците и кога треба и кога не треба
Сепак тие бројни посети од стариот форум им ги донесоа рекламите и си ги имаат.

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Како мислиш не вредат?
може 10 000 посети неделно да не вредат?
родители и деца форумот најдобро функционираше на старата верзија родителиидеца.ббц.тралала,незнамштосе.цом
после со пререгистрација се одеше на друг форум родителиидеца.цом.мк
и ова не беше лошо
на крај се уништија сами,незнам сега како е ама едно време живуркаа порано ноќе и наутро имаше барем 20 луѓе, во нормално време најмалку 100, се донесоа на 2-3. Еве во моментов еден посетител и еден гостин (јас)
Премногу одважни беа спрема корисниците и кога треба и кога не треба
Сепак тие бројни посети од стариот форум им ги донесоа рекламите и си ги имаат.

Постот не ти го разбирам целосно...незнам родители и деца како пропаднале ти се знаат, но конкрено за тој сајт погоре што е подомен на некој си тамо блог тоа не е добро, затоа што не делува просефионално и чисто сомневам дека некој би сакал да се рекламира на таков сајт. wtf http://nbamakblog.blogspot.com/ ете затоа не ми вредат тие 10 000 посети, јасно ти е сега??? А детето ми изгледа малки подлажуваа, сајт кој има 10 000 посети неделно неможе да биде на alexa
4,794
место! Утнал со нулите место 100 напишал 10 000 :D.

HaRdToGeT

UnStOp@bbLe KiLLeR
Член од
18 септември 2005
Мислења
373
Поени од реакции
7
Mozda ja utnav temava mozda ne ke mi kazite vie AHha
Pochanv da rabotam edna web strana www.alldjmix.com pa mi treba nekoj sobet za kako da dobijam linkovi kon mojata strana .. sekoj sovet kritika e dobredojden ;) danke :D

Kajgana Shop

На врв Bottom