Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Сега да не си продаваме муда за бубрег јас бев кум и кажав име кое јас го одбрав, секако родителите бира па нека биде по свекрва по овој на оној и реков СТОП!!

Кумството ни трае 4 века и ако одберете вие име јкас пак ќе ја продолжам традицијата ама благослов нема да има, нема да има добробит и не е како што треба, и да видиш работата дојде дотаму да се формираат лоби групи фракции курте мурте и на самиот ден ми дадоа листа им велам немајте мака решено е( и беше), па јас го кажав името за време на ритуалот и така е заведено е сега малку ми замерија ама не е проблем.
Како прво не е твое дете па да го крстиш како што сакаш. Те избрале за кум, тоа супер, но денешното кумство и тоа пред 400 години не е исто. Се знае кумот што прави, го држи бебето додека попот пее и спрема дар. Се одржуваат контакти на празници иди ми - дојди ми, и така. Тебе ептен ти пукнало егото кога те викнале за кум, е*ате...

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Епа не е до его тоа ти гарантирам туку прашај поп и ќе ти каже што е фактички кумството.ч

Ако гледаш така на работите тогаш и свадбите се его, ждерење и лицемерие во метрички тони.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Епа не е до его тоа ти гарантирам туку прашај поп и ќе ти каже што е фактички кумството.ч

Ако гледаш така на работите тогаш и свадбите се его, ждерење и лицемерие во метрички тони.
Токму така.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.901
Поени од реакции
11.239
Знам само дека нема да дозволам некој друг да ми го именува детето, како случајов погоре. Па да му шлапнат некое име (Харалампие) ради кое ќе ме пцуе цел живот.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Он: Синоличка.

Многу убаво име. Женските имиња добиени од имиња на цвеќиња најмногу ми се допаѓаат.

Сега да не си продаваме муда за бубрег јас бев кум и кажав име кое јас го одбрав, секако родителите бира па нека биде по свекрва по овој на оној и реков СТОП!!

Се надевам само не си го крстил Дејвид или Џонатан детето. :)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Јас сум крстена по баба ми, таа сакала така да се викам.
Коа би се работело за мое дете името би го бирала само јас, толку мака ке тргам за тоа дете и на крај некој да ми кажува како ке се вика - епа не може.

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
Како што ќе каже кумот се разбира ако се оженам.

Многу луѓе забораваат дека е чест да се биде кум и дека вистински духовен татко е кумот и не смее да се влијае на името како ќе биде волјата на кумовите така нека биде и името нема списоци и пожелби не за џабе кумот клекнува пред бога и се откажува од сатаната, ако сте крстиле ќе знаете.

вака е само кај нас и во Србија
НА НИКОЕ ДРУГО МЕСТО

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
вака е само кај нас и во Србија
НА НИКОЕ ДРУГО МЕСТО
Мојот кум за името го прашал татко ми уште пред 25 години… веројатно не е секаде кај нас така.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
A sto velite za imeto Viliam ( William) interesno ime i neobicno ???

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
A sto velite za imeto Viliam ( William) interesno ime i neobicno ???

Не е необично, Шекспир уште од 1500-та година го имал.
Леле немојте да ставате странски имиња, стварно не личи со македонски презимиња. Уствари ајде како ви е ќејф така правете, на крај краева ваше си е :)

Kajgana Shop

На врв Bottom