Струга - надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Никогаш нема да има мир во оваа држава,очекуваш мир со терористи кој се алчни за повеќе територија,повторно во иднина ќе има војна само е прашање кога.

Власите се најинтегриран народ во земјата каде што живеат , инаку споредба со Шопите не е соодветна , Власите во историјата имаат неколку држави , но никоја не опстанала . Инаку каде што живеат негуваат патриотски чувства кон таа земја.
--- надополнето: 4 август 2013 во 13:40 ---

Па имаат , не е случајно тоа , ете и новиот иден премиер Еди Рама е со влашко потекло, Албанец си беше Сали Бериша(од твојoт клан е овој ;) )
--- надополнето: 4 август 2013 во 13:49 ---

grammenos
topoulis

Eve ti od nivna familja , inaku vo zabluda si ako smetas deka kakov jazik zboruvaat toa se , eve mnogu Vlasi zaboravija vlaski pa toa ne treba da znaci deka ne se Vlasi , se znae kakvo poteklo imaat .

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Фејсбок :pos::pos::pos::pos::pos:

Вие Власите сте ми биле најмистериозни како народ,ако можам така да се изразам.Во Грција сте Грци,во Албанија Албанци,ви Македонија сте Македонци.Ако сте народ,тогаш имате ли некое национално обединување како народ?Исто ќе му дојде како со Шопите, живеат во Македонија,Србија,Бугарија и се сметаат различни од сите,и истовремено дел од сите три народи?:eek:

Што народ се тоа Шопите жити се? Дај објасни.

Што народ се тоа Шопите жити се? Дај објасни.

И они не се свесни,дали се народ или едно племе како Мијаците,инаку најмал дел се во Македонија и во Србија,а најзастапени се во западниот дел во Бугарија вклучувајќи ја и Софија.Освен тоа бугарската пропаганда најсилно влијаела врз нив таму,и ги смета како еден дел од Бугарскиот народ со посебни одлики.Па за тоа ја земав оваа споредба во односот со Власите,бидејќи врз нив најзастапена е грчката пропаганда,во Грција и во Албанија.Додека овие Македонски Власи овдека повеќе се приклонуваа кон Романците отколку кон Грците,заради почистиот и засебен говор кои што овдека го имаат и се признати како посебен народ во Македонскиот Устав.

Никогаш нема да има мир во оваа држава,очекуваш мир со терористи кој се алчни за повеќе територија,повторно во иднина ќе има војна само е прашање кога.

Сигурно ова му е двоен акоунт на некому, ама тешко ми е да нагаѓам, има многу сомнителни, сеедно, чудо шт досега не е баниран..
--- надополнето: 4 август 2013 во 20:26 ---
:pos::pos::pos::pos::pos::pos: daaaa:icon_lol: Prasaj gi :sneaky: Inaku zabegavme od temava :D

НЕма што смешно е ;):ROFLMAO:

Инаку сите сме полни со предрасуди и се даваме уште пред да е стварно изгубено. Јас овој Илинден, како и неколку претходни, си го поминав на брегот на Дрим во една кафана, со песни на Манчевски, Бадев, Петревски. Точно, нема знамиња и дека ги нема треба да не одиме таму? Зошто? Денеска бев и во Калиште (Калишта) и одлично си поминав....градот си е супер. Од секогаш повеќе сум го сакал од Охрид. Што толку не оддалечува од Струга? Зошто и без ова немало никаква сериозна инвестиција натаму?
Моментално на Струга како и на Кичево, исто како што на Скопје му е навртена провинција и му кажува како ќе се живее, така и таму околните села го измотаваат градското население кое е де факто македонско...
Во близина на кејот е локалното седиште на СДС во кое стружани 2004 имаа полн легитимитет да му ја откинат главата на Гаргамел и да ја пуштат по Дрим, многу ми е криво што тоа не го направија...

Koga Makedoncite muslimani ke se osvestat i ke vidat deka sluzat samo na albanskite partii da dojdat na vlast, a nisto ne dobivaat za vozvrat , e togas Struga ke se vrati na struzani.

Не мислиш дека нашето лошо однесување, поточно на нашите „патриотски“ партии кон Македонците со муслиманска вера? Самиот град уште има повеќе Македонци и со поголемите торбешки села ќе си имаше градоначалник Македонец со убедлива предност.

Сум учел историја за Илинден, но сме го учеле тоа како празник на македонците, никогаш како празник на граѓаните на Р М
Ташак си учел. Големината на првиот Илинден е во Манифестот во кој бил повикан и дедо ти да се бори против турското угнетување, ако уопште живеел негде на Балканов. Тоа што мизерна ш иптарска мањина одлучила дека помил и е турскиот секс од слободата е твој проблем.
Инаку и мене би ми било помило во тој виор и вас попара да сме ве направеле, ама сепак сме еден хуман и нормален народ.

И они не се свесни,дали се народ или едно племе како Мијаците,инаку најмал дел се во Македонија и во Србија,а најзастапени се во западниот дел во Бугарија вклучувајќи ја и Софија.Освен тоа бугарската пропаганда најсилно влијаела врз нив таму,и ги смета како еден дел од Бугарскиот народ со посебни одлики.Па за тоа ја земав оваа споредба во односот со Власите,бидејќи врз нив најзастапена е грчката пропаганда,во Грција и во Албанија.Додека овие Македонски Власи овдека повеќе се приклонуваа кон Романците отколку кон Грците,заради почистиот и засебен говор кои што овдека го имаат и се признати како посебен народ во Македонскиот Устав.

Другар те прашувам бидејки сум зборел со мои дедовци, баби, некои рандом фаци од таму и никој незнае ништо за тие Шопи, а не па да се осеќа како припадник на некој друг народ. За некое чудо највише ги мразат Бугарите од сите други Македонци. Баш сакав да прочитам малце поконкретно бидејки ја правиш таа споредба со Власите.
Можеби има некои мали разлики кои сум ги воочил пред се во физичкиот изглед, обично луѓето се високи и мислам дека таму има најголем процент на луѓе со плави очи во МДК.

Инаку Власите се друга приказна, они се останат Ромејски народ уште од времето на Римско . Дел од нив се доселиле од Влахија(јужна Романија) во време на Турско.
Преку нив Ватикан терал пропаганда и др. тајни друштва затоа се и богати и ден денес имаат јако лоби. Али друга тема на муабет е ова..

Шопи

Кога бевме деца го прашавме тој по историја наставникот зошто албанците се лутат кога ги викаат шип тари
Се изврти (дали не знаеше?) и ни рече кога ќе ми кажите зошто се лутите кога ќе ви речат шопи ќе ви кажам

Три дена преспавме во библиотека и најдовме дека во турското некаде кога ќе се речело оние се шопој значело погрден збор за бугари или бугарофили и многу се навредувале од зборот

Му кажавме ама тој не ни кажа... изгледа не знаеше

Поголеми глупости од ова немам прочитано , се читаш што пишуваш? Шопите се словенско племе , па може и ти си Шоп . Власите се народ , а која пропаганда била или не била тоа тебе не те интересира . А кој кон кого се приклонува тоа можеш да споредуваш србофили и бугарофили како кај Македонците така како што викаш ти гркофили и романофили.

со песни на Манчевски,
Оф д топикот , сигурно биле песни да не бил филм?

стружани 2004 имаа полн легитимитет да му ја откинат главата на Гаргамел и да ја пуштат по Дрим, многу ми е криво што тоа не го направија...
Јас таа работа, оставив мажите да ја завршат работата, не можам да си простам :)))

Не мислиш дека нашето лошо однесување, поточно на нашите „патриотски“ партии кон Македонците со муслиманска вера? Самиот град уште има повеќе Македонци и со поголемите торбешки села ќе си имаше градоначалник Македонец со убедлива предност.
Не не' прифаќаат, не помага кампања. Во најблизок круг пријатели, сите теми се отворени од честитање празник до донирање бубрег, ама оваа тема дали сме исти или различни е табу тема.
Филозофијата им е кога не ви требаме торбеши сме кога ви требаме одма сме исти само верата ни е различна. Оваа логика треба да оди и за албанците, кога им требаат сите се муслимани, после избори торбеши се.

Оф д топикот , сигурно биле песни да не бил филм?
Он топик, Кирил Манчевски, џин на македонската народна песна, славеј....не ти кажувам повеќе, побарај си.

Јас таа работа, оставив мажите да ја завршат работата, не можам да си простам :)))
Требаше тој линч да го пречека и во Скопје, да се спаси од еден да го изеде од друг. Сами сме си криви.

Не не' прифаќаат, не помага кампања. Во најблизок круг пријатели, сите теми се отворени од честитање празник до донирање бубрег, ама оваа тема дали сме исти или различни е табу тема.
Филозофијата им е кога не ви требаме торбеши сме кога ви требаме одма сме исти само верата ни е различна. Оваа логика треба да оди и за албанците, кога им требаат сите се муслимани, после избори торбеши се.
Јас мислам дека се генерално добри луѓе. Не сакам воопшто да ги двојам. Штета е колку дебилен народ сме и како дозволуваме од надвор да не делат. Дури и од нивната наводна блискост со орките мислам дека нема да имаат ќар, туку напротив многу ќе изгубат. Штета што не се свесни дека со ѓаволот тикви садат...

Јас мислам дека се генерално добри луѓе. Не сакам воопшто да ги двојам. Штета е колку дебилен народ сме и како дозволуваме од надвор да не делат. Дури и од нивната наводна блискост со орките мислам дека нема да имаат ќар, туку напротив многу ќе изгубат. Штета што не се свесни дека со ѓаволот тикви садат...

Од лично искуство, имам пријателки што целата нивна фамилија ме знае од што сме блиски, како сестри се сакаме, како сестри некогаш ќе се замериме ќе си простиме,
ти ме читаш ко буквар јас те листам ко читанка
кога сме на темата дали се сите македонци од сите вероисповести иста нација не можеш да им прозбориш на темата имаат фамилјарен став за секое прашање и како портпароли ќе ја чуеш истата реченица од сите во фамилијата
дури незнам како да ги викам, ако ги речиш македонци крив си албанци крив си торбеши навредени се
и како што кажав табу тема
подобро да ги прашам за тој пејачот или да гледаме филм да не газам на раната

А мене ми е преку таквото од пуноглавци ко тебе. Кој рече дека сте Турци? Јас реков ли дека Македонците не ги сметаат Србите за близок народ? Исто ко што Албанците ги сметаат Турците за близок народ. Само Пуно глуми лудило по темава.
--- надополнето: 4 август 2013 во 08:54 ---

Да и на истите тие Албанци им било дозволено да носат оружје како муслимани и да пљачкосуваат, убиваат и мачат незаштитено христијанско население по селата, и колку и да пробуваш да ја вртиш ниту една слика на ВМРО со качаци нема да ја смени таа слика и таа историја. Да не почнуваме пак со мултикултуризмот и нешто кое меѓу Македонци и Албанци не функционира уште многу одамна.

Факт е дека соработувале, тоа не може да се брише од тие што плачкосувале и убивале, и не се плаши дека ќе се помириме, некако имаш трема од тоа, како плата да ти зависи од тоа........
--- надополнето: 6 август 2013 во 19:50 ---
Логика ако сакаме албански политичар да пратиме во пензија само да гласаме за него и да го фалиме = готов е?

Да, имаш право, но тоа важи и за македонските политичари.,,,,

Да е Албански празник во прашање чаршијава че е полна со орли , ама за македонски празник ни пред општина нема Македонско знаме.

Овој нашиов градоначалник пред сите рече дека ќе не врател од зад карпатите а вие очекувате да стави македонски знамиња .... смешно е :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom