Струга - надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Треба да се истакнат знамињата , и ќе се истакнат , пошто не е во прашање само македонското знаме туку и албанското.

Треба да се истакнат знамињата , и ќе се истакнат , пошто не е во прашање само македонското знаме туку и албанското.

Сигурна сум дека тоа ќе биде наскоро, всушност за некој ден, можеби на 7 август? Ама, тоа не е државен празник...сепак ќе мора да чекаме до септември...

Знаеш, некако ми е полесно од сознанието дека покрај македонското, настрадало и албанското знаме...да сме квит, него што!(y)

Сигурна сум дека тоа ќе биде наскоро, всушност за некој ден, можеби на 7 август? Ама, тоа не е државен празник...сепак ќе мора да чекаме до септември...

Знаеш, некако ми е полесно од сознанието дека покрај македонското, настрадало и албанското знаме...да сме квит, него што!(y)

Некој рече дека знамињата се истакнати малку подоцна.

Мене не ми смета тој тандем на знамиња.

Некој рече дека знамињата се истакнати малку подоцна.

Мене не ми смета тој тандем на знамиња.

Да се чудиш, ниту мене не ми смета.

Ми смета глумење лудило, на пример.

Тоа е твое мислење....
--- надополнето: 3 август 2013 во 23:15 ---

Па дај ти од гоогле боокс дека се власи!!!
За болдот немам коментар.

За вториот болд : сте програмирани така, цело време тоа го повторувате........а јас немам ни сила па и ни волја да те убедувам нешто....
--- надополнето: 3 август 2013 во 23:18 ---

Тоа бил првиот чекор, во рамките на Отоманската империја, како што Македонија постигна значителен успех кога постигна да биде република во рамките на Југославија....

Уште не ја гледам разликата???

Па изгледа самиот неможеш да сватиш дека тие книги и дете може да ги постира... А на википедија и јас можам да сменам текстови или го немаш проверено тоа? Верувај во се што ќе го прочиташ на интернетов далеку ќе стигнеш... Појди на грид страницата македонска е ќе прочиташ дека теле мачиња родило...

Така сме програмирани? хахахах... Треба малку да мозгаш и за ова пријателе... Некој ова ни го кажал дедовци, прадедовци ова не е од википедија... Албанското население било муслиманско, грабало вредност од селата што корист би имале турците да ги бранат македонците? И едните и другите среќни од иста вера...

Христијаните се мразеле во тоа време затоа и многу македонки и македонци се потурчени... Ама зошто да те цитирам кога гледам дека на сите им контрираш... Еве ако не е вака поправиме
--- надополнето: 4 август 2013 во 01:35 ---
Фала за исправката, но сепак е мрзливоста да стиснам схифт.........

Ни на основно, ни на средно, па ни на факс не сум учел дека во крушевската република имало членови албанци, зошто? не знам....
--- надополнето: 3 август 2013 во 23:51 ---

Сите комшии не изгореа, тоа е пореалното...

Епа баш затоа пошто го немаш учено незнаеш... Еве јас имам учено и знам дека мал процент на албанци учествувале и дејствувале заедно со комитите... Што е нормално и нема ништо тука за негирање... Ама премногу е мал процентот за да се нагласи нешто поголемо... Одсекогаш имало староседелци албанци на оваа територија еве и тоа ќе ти го кажам ама бројката не била 30 % туку мали 3-4 %... И тие не дејствувале за политички идеали како сега...

Туку се бореле за својот дом, деца , фамилија... А не за да остварат цели на голема албанија... Ете тие луѓе се за почит и баш тие луѓет се спомнати низ текстовите на учебниците само кој да чита :)

хахаха... Тропаш глупости другар те молам не шири дезинформации... Овие се влашки имиња ! Имало соработка со албанци тоа време ама тие биле во многу мал број... Ептен мал...

Епа вака сега...

1. То какви се имињата во историјата како наука... не ти врви! Зошто и мајка му на Гоце Делчев се викала Султана, па не била Турчинка!
2. Соработка имало и тоа во одреден период и доста голема (Охридско востание).
3. Доказ дека имало соработка е и сликата, а и има доста пишано за собирот. Дека на таа слика се Власи, а не Албанци ќе ми посочиш со пишан документ на некој од лицата на сликата или некој нивен современик и така ќе пробаш да ја побиеш официјалната историја, а не со рекла казала муабети!
4. Исто така, ако тие на сликата се Власи чекам исто така црно на бело... (каков јазик зборуваат, како се самоидентификуваат, од кои фамилии потекнуваат и тн.)
5. Јас колку што знам, Черчиз Топули бил војвода на група Албанци (Тоски) или поточно на група Качаци, а качаците Власите никогаш не биле!

ПС. На тие што мислат дека нема Албанци-муслимани што се бунтуваат против Османлиите ќе му посочам да прочитаат нешто повеќе за Иса Болетини!

Ова е и мој последен офф-пост во темата и ако сака некој да дискутира за ова, нема проблем има под-форум Историја.
--- надополнето: 4 август 2013 во 02:19 ---
Дека Вмро се борело против српските колонисти никогаш на историја не сум учел, ниту сум читал некаде, ако имаш некоја книга посочи ми ја....

Се бореле и то како... срамота е да не знаеш како соработувал Хасан Приштина со ВМРО и со Хрватските Усташи, то е и албанска национална историја, а не само македонска!

Епа вака сега...

1. То какви се имињата во историјата како наука... не ти врви! Зошто и мајка му на Гоце Делчев се викала Султана, па не била Турчинка!
2. Соработка имало и тоа во одреден период и доста голема (Охридско востание).
3. Доказ дека имало соработка е и сликата, а и има доста пишано за собирот. Дека на таа слика се Власи, а не Албанци ќе ми посочиш со пишан документ на некој од лицата на сликата или некој нивен современик и така ќе пробаш да ја побиеш официјалната историја, а не со рекла казала муабети!
4. Исто така, ако тие на сликата се Власи чекам исто така црно на бело... (каков јазик зборуваат, како се самоидентификуваат, од кои фамилии потекнуваат и тн.)
5. Јас колку што знам, Черчиз Топули бил војвода на група Албанци (Тоски) или поточно на група Качаци, а качаците Власите никогаш не биле!

ПС. На тие што мислат дека нема Албанци-муслимани што се бунтуваат против Османлиите ќе му посочам да прочитаат нешто повеќе за Иса Болетини!

Ова е и мој последен офф-пост во темата и ако сака некој да дискутира за ова, нема проблем има под-форум Историја.
--- надополнето: 4 август 2013 во 02:19 ---

Се бореле и то како... срамота е да не знаеш како соработувал Хасан Приштина со ВМРО и со Хрватските Усташи, то е и албанска национална историја, а не само македонска!

м.м.е ќе излезе дека Албанците рамо до рамо се бореле со Македонците против Турците. Ти за башибозук и качачки банди си слушнал ли? Македонците многу повеќе имаат истрпено од Албанците отколку од Турците. Причината за формирање на ВМРО се баш Арнаутите. Земи прочитај нешто од спомените на Татарчев, првиот основач на ВМРО.

Уште во Ресен, како дете, растев под туѓо угнетување, постојано под терор, исчекувајќи со трепет да се врати жив некој од нашите кога одеше на пат. Овој терор го правеа особено Албанците. Мајка ми од уплав и поради губењето голем дел од богатството се разболе и почина. Албанците беа дојдени откај Охрид и заминувајќи за Битола беа навлегле во Ресен. Пискотници по поистакнатите куќи. Сакаа да бидат сместени на конак. Тоа значеше дека на своите коњи ќе кренат сe што е вредно од тие куќи, па дури со себеси во Албанија ќе одвлечат и луѓе. Беа запреле и пред нашата куќа. Нивниот главатар, со барјак, беше дојден пред нашата куќа. Дома голем уплав, затоа што дома сме имале и пари. Нашите ја затворија портата, за да има време во соседните куќи да се префрлат парите и други вредности. Албанците почнаа да ја кршат портата, и најпосле ја скршија, влегоа, и ја најдоа внатре само баба ми, а сите други - мајка ми, стрина ми и др. беа поминале во соседната турска куќа. Со вжештено железо тие извлекуваа пари, со запалени гламни, со ќотек. Штом ќе влезат, бараат да се јават мажите. Бидејќи немаше други, ја мачеле старата да ги повика мажите

http://cane.georgievski.angelfire.com/knigi.html

м.м.е ќе излезе дека Албанците рамо до рамо се бореле со Македонците против Турците. Ти за башибозук и качачки банди си слушнал ли? Македонците многу повеќе имаат истрпено од Албанците отколку од Турците. Причината за формирање на ВМРО се баш Арнаутите. Земи прочитај нешто од спомените на Татарчев, првиот основач на ВМРО.

Уште во Ресен, како дете, растев под туѓо угнетување, постојано под терор, исчекувајќи со трепет да се врати жив некој од нашите кога одеше на пат. Овој терор го правеа особено Албанците. Мајка ми од уплав и поради губењето голем дел од богатството се разболе и почина. Албанците беа дојдени откај Охрид и заминувајќи за Битола беа навлегле во Ресен. Пискотници по поистакнатите куќи. Сакаа да бидат сместени на конак. Тоа значеше дека на своите коњи ќе кренат сe што е вредно од тие куќи, па дури со себеси во Албанија ќе одвлечат и луѓе. Беа запреле и пред нашата куќа. Нивниот главатар, со барјак, беше дојден пред нашата куќа. Дома голем уплав, затоа што дома сме имале и пари. Нашите ја затворија портата, за да има време во соседните куќи да се префрлат парите и други вредности. Албанците почнаа да ја кршат портата, и најпосле ја скршија, влегоа, и ја најдоа внатре само баба ми, а сите други - мајка ми, стрина ми и др. беа поминале во соседната турска куќа. Со вжештено железо тие извлекуваа пари, со запалени гламни, со ќотек. Штом ќе влезат, бараат да се јават мажите. Бидејќи немаше други, ја мачеле старата да ги повика мажите

http://cane.georgievski.angelfire.com/knigi.html

На 3 страна напишав...

Имало многу соработки помеѓу Македонците и Албанците во тој период, но имало и многу судири како Битката кај Карбуница. Иначе, поголема соработка помеѓу ВМРО и Албанците имало по 1913 г. против српскиот окупатор.

Знам многу добро јас дека ВМРО е формирано пред се за заштита на цивилното население од надворешните пропаганди и внатрешните опасности. Исто така знам дека и Чакаларов имаше судири со албански банди и дека Тодор Александров му се заканил на Албанците со одмазда 1 за 100. И знам колку злочин направил башибозукот (кој бил во служба на Османлиската империја) и колку злочин направиле Качаците (кои не биле во служба на Османлиите).

Ете уште една слика која е доказ дека соработка помеѓу ВМРО и Албански качаци имало и за време на Хуриетот.

Vasil_Adzhalarski_band.jpg

Не е мое, него на овие од видеово

А на видеово гледам само албански и турски знамиња, до душа повеќе албански се. И не гледам ништо лошо во таа ваша поврзаност, само не е во ред да се извртуваат некои историски факти. До душа голем дел од албанската популација имаат презимиња ко Османи и Ислами и тука завршува муабетот околу тоа кон што Албанците тежнеат културно и духовно.

Po tvoja logika cim se slavi i se precekuva delegacija od druga drzava znaci deka vie makedoncite ste srbi? taka veli videovo? Preku takvoto mi e od maloumnici kako tebe!
--- надополнето: 4 август 2013 во 03:44 ---
Прво, „Македонци“ се пишува со голема почетна буква, според македонскиот правопис.

Второ, можеби треба повеќе да го истражувате тој дел од историјата, за да дознаете дека во органите на Републиката (Крушевска), со ист број членови се застапени Македонците, Власите и Албанците.
Ниедна нематична држава на Албанците на Балканов немала поправичен однос, ниедна, освен Крушевската Република. И наместо да го уважите тоа, не испуштате прилика да го омаловажите празникот - де нема делегации на Мечкин Камен, де нема државни знамиња кај што градоначалници се Албанци.

Тоа не ми е јасно.
Инаку, ако не ми веруваш, прочитај го Крушевскиот Манифест, и читни нешто за Привремената Влада на Крушевската Република и нејзината политичка организација.
Може ќе гледаш поинаку на Илинден отпосле.

Donekade si vo pravo no daj najdi mi ti eden politicar bilo toa da e Albanec ili Makedonec da ima muda da napravi eden poteg za primer za da ne zblizat kako narod i da go nasocat toa sto ne spojuva a ne toa sto ne razdeluva? Nikoj nema toa da go napravi zatoa sto odma ke bide proglasen za predavnik i narednite izbori nema da osvoi mandat!

• Ми се допаѓа
Reactions: n/a
Сега албанците се *пријатели* со американците, ова е мојот аргумент, другите особено регионални сили само се обидуваат.....

кравите и кокошките ги чуваме со голема љубов, пријатели сме им дури да огладниме.....
таков пријател ви е америка... ми се чини ние на балканов можеме да им бидиме само зимница ним

и тоа како некоја тегла слатко, не е дека ќе се најадат од нас како од оние со нафтата
--- надополнето: 4 август 2013 во 08:15 ---
турско ропство, краљњвина СХС и српска окупација, Охридско востание и прикаски од 1903! Баш ме боли колку Албанци се исламизирале и колку Македонци шрехувале српски во периодот пред нашата ера. Нека ме потсети некој колку годнини веќе сме "ослободени" од српската окупација и од југословенскиот терор, па си живееме среќно и слободно со нашите албански собраќа во мир, толеранција и разбирање, водени чисто и единствено од сопствениот памет?

Да ако не размислуваш во граница сега - овде, ниеден проблем нема решение

Некому му одговара, некој луѓе можда и партиски се пратени за да дефокусираат во јавност со минатото за да нема решение сегашноста. Кога ќе им се смачи од минатото ќе почнат со иднината па ќе прават големи албании, македонии.... па зависи колку далеку ќе заминеме можда косово во сојуз со вулканците, втор јазик на косово вулкански. Како се викаа бе тие од Spock со ушите? Тие за спорот со името ... ќе не решат ако не не реши никој....

Ако не погледнеме сега овде што имаме - кој купува а кој продава цели градови, и еден од нив да обесиме на некој плоштад за пример (друго решение не гледам), на пример бучко со ушите како спок...со умот како она зеленото од бродската кафана мајка му што си ја продаваше
Немам гледано стар трек 15 години сум ги заборавила...

Заборавил човекот да ги потсети одговорните служби што им е работа,

Значи, мое прашање е: дали е Струга сеуште во состав на Македонија?

Струга е уште во Македонија ама таму се снима турска серија - поефтино е од стар трек.... Во главно Села не ми личи на сенилен млад е, 100% провоцира, намерно е, си мисли сега кајганџииве македонци ќе ја фрлат цела вина врз кајганџииве албанци ќе читам ќе гледам сеир. Па кога ќе почнат со 1875 1903 1980....
Сега седи со некоја пренашминкана по дома и злобно ни се смеат

Претерав....

Po tvoja logika cim se slavi i se precekuva delegacija od druga drzava znaci deka vie makedoncite ste srbi? taka veli videovo? Preku takvoto mi e od maloumnici kako tebe!

А мене ми е преку таквото од пуноглавци ко тебе. Кој рече дека сте Турци? Јас реков ли дека Македонците не ги сметаат Србите за близок народ? Исто ко што Албанците ги сметаат Турците за близок народ. Само Пуно глуми лудило по темава.
--- надополнето: 4 август 2013 во 08:54 ---
На 3 страна напишав...

Знам многу добро јас дека ВМРО е формирано пред се за заштита на цивилното население од надворешните пропаганди и внатрешните опасности. Исто така знам дека и Чакаларов имаше судири со албански банди и дека Тодор Александров му се заканил на Албанците со одмазда 1 за 100. И знам колку злочин направил башибозукот (кој бил во служба на Османлиската империја) и колку злочин направиле Качаците (кои не биле во служба на Османлиите).

Ете уште една слика која е доказ дека соработка помеѓу ВМРО и Албански качаци имало и за време на Хуриетот.

Vasil_Adzhalarski_band.jpg

Да и на истите тие Албанци им било дозволено да носат оружје како муслимани и да пљачкосуваат, убиваат и мачат незаштитено христијанско население по селата, и колку и да пробуваш да ја вртиш ниту една слика на ВМРО со качаци нема да ја смени таа слика и таа историја. Да не почнуваме пак со мултикултуризмот и нешто кое меѓу Македонци и Албанци не функционира уште многу одамна.

--- надополнето: 4 август 2013 во 03:44 ---

Donekade si vo pravo no daj najdi mi ti eden politicar bilo toa da e Albanec ili Makedonec da ima muda da napravi eden poteg za primer za da ne zblizat kako narod i da go nasocat toa sto ne spojuva a ne toa sto ne razdeluva? Nikoj nema toa da go napravi zatoa sto odma ke bide proglasen za predavnik i narednite izbori nema da osvoi mandat!
Имер Селмани!Како кандидат за претседател за него гласаа над 100.000 македонци ама албанците го прогласија за предавник.Сирот тој мораше ептен да се радикализира па после пцуеше и колнеше се Македонско али касно му беше.Предвреме го пратија во пензија.

Имер Селмани!Како кандидат за претседател за него гласаа над 100.000 македонци ама албанците го прогласија за предавник.Сирот тој мораше ептен да се радикализира па после пцуеше и колнеше се Македонско али касно му беше.Предвреме го пратија во пензија.

Логика ако сакаме албански политичар да пратиме во пензија само да гласаме за него и да го фалиме = готов е?

Вие Власите сте ми биле најмистериозни како народ,ако можам така да се изразам.Во Грција сте Грци,во Албанија Албанци,ви Македонија сте Македонци.Ако сте народ,тогаш имате ли некое национално обединување како народ?Исто ќе му дојде како со Шопите, живеат во Македонија,Србија,Бугарија и се сметаат различни од сите,и истовремено дел од сите три народи?:eek:

Власите се најинтегриран народ во земјата каде што живеат , инаку споредба со Шопите не е соодветна , Власите во историјата имаат неколку држави , но никоја не опстанала . Инаку каде што живеат негуваат патриотски чувства кон таа земја.
--- надополнето: 4 август 2013 во 13:40 ---

Па имаат , не е случајно тоа , ете и новиот иден премиер Еди Рама е со влашко потекло, Албанец си беше Сали Бериша(од твојoт клан е овој ;) )
--- надополнето: 4 август 2013 во 13:49 ---
grammenos
topoulis

Eve ti od nivna familja , inaku vo zabluda si ako smetas deka kakov jazik zboruvaat toa se , eve mnogu Vlasi zaboravija vlaski pa toa ne treba da znaci deka ne se Vlasi , se znae kakvo poteklo imaat .

Toj sluzi za dobar primer a istoto bi mu se slucilo i na nekoj makedonski politicar! Zatoa site nie uste dolgo ke trpime sekakvi gomna!
--- надополнето: 4 август 2013 во 17:57 ---
А мене ми е преку таквото од пуноглавци ко тебе. Кој рече дека сте Турци? Јас реков ли дека Македонците не ги сметаат Србите за близок народ? Исто ко што Албанците ги сметаат Турците за близок народ. Само Пуно глуми лудило по темава.
--- надополнето: 4 август 2013 во 08:54 ---

Да и на истите тие Албанци им било дозволено да носат оружје како муслимани и да пљачкосуваат, убиваат и мачат незаштитено христијанско население по селата, и колку и да пробуваш да ја вртиш ниту една слика на ВМРО со качаци нема да ја смени таа слика и таа историја. Да не почнуваме пак со мултикултуризмот и нешто кое меѓу Македонци и Албанци не функционира уште многу одамна.

Ti si epten ojden pofira! Mislis nemalo Makedonci sto bile potiknati ili podrzani od turcite za da ubivaat? Albancite i posle prifakanje na Islamot se borea protiv turcite! Ama ajde prodolzi si so kenjanje po forumi i pisi samo toa sto tebe ti odgovara i vo sto sakas da veruvas no ne se obiduvaj me ubedis mene deka e taka zatoa sto ne ke uspees!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom